![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Sebze bahçesi hazırlama
Çoğumuz hobi amaçlı, bir kısmımız da oldukça ciddi sebze yetiştiriyoruz. Özellikle hobi amaçlı olunca her sene yeni bir düzen deniyoruz, öğreniyoruz, olmayandan ders çıkarıyoruz. Sebze bahçesi kurulumu ve düzeni ile tecrübelerimizi bir başlık altında paylaşalım derim, bir kısım bilgileri "Sebze bahçeme neler diktim?" başlığında da buluyoruz ama yazılar çoğalınca aralarda temel bilgileri aramak da zorlaştı. Tecrübeleri paylaşırken ocak hazırlama, bitkilere destek verme, sebze bahçesine yararlı bitkiler, sulama şekilleri, yükseltilmiş sebze bölmeleri,... hakkında bilmediklerimizi ve kullanılan terimleri de öğreniriz. Bu konuda bir çok arkadaşın güzel uygulamaları var, Sayın MeyveliTepe'nin uygulamalarını (benim çok ilgimi çekiyor) eski yazılarda bulmakla boğuşurken, toparlamak nasıl fikir? ![]() http://www.wise4living.com/hggarden/...veg-garden.jpg ![]() http://images.meredith.com/bhg/image..._100179357.jpg Düzenleyen Kiraz : 19-08-2009 saat 12:29 Neden: foto ilave |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Çok önceleri kanal açıp, domateslerin bu kanallara dikildiğini ve bu kanaldan sulandığını bilirdim. Kuzey Ege'de bir bahçevanla sohbet ederken bana güldü, "Hiç öyle olur mu? Önce kanallara dikeceksin, büyüdükçe yanındaki toprağı köke atıp, yanda başka kanal açıp sulayacaksın." dedi. Böylece hem kök toprakla doluyor, hem de sulama sırasında zarar görmüyor. Sanırım bu damla sulama için geçerli değil (?). |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-10-2017
|
Kanallar açmak
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Bak bunu bilmiyordum, çok iyi oldu sayende öğrendim. Ben fideleri önce düz zemine dikip, büyümeye başladıklarında kanalları açıyordum. Eksik yapıyormuşum. Ev bahçeleri için bence de en iyi yöntem Sn. Meyvelitepe'nin yöntemi. İnternette özellikle Alman bahçelerinde o tür uygulama örnekleri çok fazla. Her şeyi o kadar ince ayrıntısına kadar düşünüyorlar ve o kadar düzenliler ki çok şaşıyorum görünce. Ama kararlıyım seneye inşallah... Kiraz, konuda yazılar arttıkça bilgilere ulaşmaktaki zorluk konusunda haklısın. Bu yüzden önerim, ilk mesajına uygulama örneklerinin fotoğraflarını ve yazıları eklemen. Konudaki yazılar artsa bile, evindeki bahçesinin bir kenarında sebze yetiştirecek olanlar, ilk mesajı açtıklarında uygulamanın örneğini görebilirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Limon, biber dikimini senin yaptığın gibi düz zemine tarif etmişti. Seneye ben de Sn. MeyveliTepenin "ada" uygulamasını yapmak istiyorum. Öncelikle iyi araştırmalıyım, yerim dar, yapıp-bozmaya alanım yok. İlk olarak ölçü ve malzemeye karar vermek gerekecek. Daha önce roka-tere için çok küçük bölmeler yapmıştım, hala sapasağlam duruyor. ![]() Düzenleyen Kiraz : 26-11-2009 saat 09:54 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Yataklar hazırlanarak yapılan uygulamalara örnekler. ![]() http://www.penick.net/digging/images...e%20garden.JPG ![]() http://images.google.com/imgres?imgu...om/2008/06/pag ![]() http://www.lifeinitaly.com/img/Itali...ble-garden.jpg Bahçemin toprağı çok kötü olduğu için bu tür uygulamayı deneyeceğim. Böylece gelen iyi toprak sadece gerekli alanlara konur, yürüme yollarına ziyan edilmez. Farklı bitkiler için farklı toprak karışımları da rahatlıkla kullanılabilir (kumlu toprakta yetişenler için ayrı yatak hazırlamak gibi) Yol aralarının en az 1 m olması tavsiye ediliyor ama benim gibi yeri dar olanlara 60 cm de yeter belki, el arabası ile hasılat toplamayacağım nasıl olsa. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-10-2012
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2013
|
Alıntı:
![]() Seneye de belki uzerlerine yapay cim koyabilirsem, daha guzel olabilir ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-10-2017
|
Sebze yatağı
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-03-2012
|
Merhaba, bu başlıktaki 46 sayfayı çıktı alıp kendime el kitabı yaptım desem bilmem inanır mısnız ? Benim tecrubemin de birilerine fayda sağlaması için aşağıdaki gibi kısaca paylaşıyorum. Bahçem geçtiğimiz sene fotografta şu an bakla ekili olarak gördüğünüz 1.20 cm x 2.40 lık bölümden ibaret idi. Etrafına tahtalar çakarak içine plastik çim bordürünü geçirmiş ve içine 2-3 blok cocopeat + gübre ve bahçe toprağı doldurmuştuk. Hazır fideden, sadece domates, biber ve patlıcan ektik, 2017 yazında her hafta sonu bir orta boy tencereyi dolduracak kadar sebze toplamıştık. Ekim ayına kadar. Bu yıl plastikler gevredi ve kırıldı, hem biraz daha büyük hem de kalıcı bir sebze bahçesi olsun istedik. Ancak bahçenin güneş alan yeri aynı zamanda ön bahçenin en göz önünde olan yeri olduğundan seyyar olsun, seneye istersek tamamen bozup çim yapabilelim de istedik. Bu yüzden tercihimizi limonluk taşı denilen kaldırım taşlarından yana kullandık. ![]() kullandığımız taşlar 18 cm yükseklik 50 cm boy, kalınlığı 10 cm tabanda, pah kırarak 8 cm e düşüyor. tanesi 5 tl ye satın aldık, nakliyesi 25 tl. Dizmesi bize ait. Her biri 20 kg dan fazla olduğu içi ertesi gün bize yardımcı olcak bir de adam ayarladık. Benim köşelere ip çekerek topragı tam oalrak düzleyip taşları düzgünce yerleştirme isteğime rağmen o gün bulduğumuz adam yine kendi bildiği gibi taşları dizdi, eşim ve ben bir sonraki hafta sonu yeniden ip dizip ince ince uğraşmak zorunda kalacağız. Mevcut düzende içten içe bir tarafı 1.10, diğeri 1 metre genişlikte, bir tarafı 5 diğer tarafı 5.20 cm boyunda (!) bir sebze adamız olmuş oldu. aradaki geçiş yolu ise 35 cm gibi kaldı, alanımız da çok kısıtlı olduğundan biz yeterli bulduk, ayaklarımız rahatça sığıyor ve dizimizi taşa dayayarak her yerine ulaşabiliyoruz. Toprak için ise öncelikle zemin toprağını derince belledik ve olabildiğince ayrık otunda arındırdık. Sığ olduğundan zemin örtüsü kullanmadık. 15 çuval bahçe toprağı, 2 çuval keç gübresi, yarım çuvaldan biraz fazla leonardit, 7 küp cocopeat ile doldurduk. U nun bir bacağına 50 litre kadar vermikülit ve 50 lt kadar ponza taşı da ilave etik. Elimizde o kadar vardı. Geçici olarak tüm bahçeye semizotu ektik, nisan sonu gibi fideleri toprak ile buluştururken bunlar yolunacak. Fideler ekildiğinde ise fide çukurlarında mikoriza, yumurta kabuğu ve solucan gübresi kullanacağız. Üzerini keçi gübresi ve cocopeat karışımı ile malçlayacağız (çünkü bence cocopeat karışımda daha fazla olmalıydı ve yabancı tohum / böcek / salyangoz yavrusu/yumurtası içermeyen malç malzemesi bulmak pek kolay değil bizim için) Böylece 2.8 m2 olan ekilebilir tarım arazimiz 11,5 m2 ye çıkmış oldu. Tek endişem ayrık otlarını yeterince derin temizleyemediysek onların yüzeye çıkmaları, onunla da artık yolarak mücadele edip gelecek sene sezon başında adayı yeniden derince belleyerek çözeriz diye umuyoruz. Tavsiyeleriniz ve yorumlarınızı rica ederim, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
U'nun ortasındaki yola el arabası sokabiliyor musunuz? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-03-2012
|
Sayın G.C, Ali express e bakacağım çok tesekkurler, Sayın Meyvelitepe, Yok girmez ancak 35 cm bir boşluk var ama zaten el arabamiz da yok, öyle bir kaygımız olmadı. Topu topu 100 m2 bir bahçemiz var. Dip köşe evet öğleden sonra gölgede kalıyor ama o köşede yetişen biber ile güneşte yetişen biber arasında bir verim farkı görmedik geçen sene. O dip köşeye bir de tel çit içine sinek teli döşeyerek silindir şeklinde kompost ünitesi yapmayı düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
agaclar.net
|
Bu yıl uyguladığımız yöntemi beğendiğiniz için teşekkür ederim. Sebze adaları, yükseltilmiş yastıklar pensibinden hareket ediyor. Siz de çok güzel fotoğraflar bulmuşsunuz. İngiliz bahçeciliğinin çok uzun süredir kullandığı bir teknik. Bizim buna katkımız, bu tekniği yoldaş bitkiler (campanion plants) prensipleriyle birlikte denemek oldu. Belki buna biraz da zararlılarla doğal yöntemlerle mücade etmeyi ekleyebiliriz. Sonuç tahmin ettiğimin çok ötesinde oldu. Bazı ufak tefek dersler de çıkardım elbette. Sanırım önümüzdeki yıl biraz daha gelişecek. Kullandığımız tekniği beş ayrı yazıda anlatmaya çalışmıştım. Forumda hepsini tekrarlamak pek mümkün olmayacak. İlgilenenler için yazıların ayrı ayrı linklerini vereyim. Sebze adaları - 1 Sebze adaları - 2 Sebze adaları - 3 Sebze adaları - 4 Sebze adaları - 5 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-06-2009
|
Alıntı:
1) bana daha önce göndermiş olduğunuz kompost hakkındaki bilgileride ancak seneye tecrübe edebileceğim, fakat benim bahçem yaklaşık 1000metre kare , toprağın duru çok kötü ve kendi üretimimle yeterli miktarda kompost yapabileceğimi sanmıyorum. bu malzemeyi satın alabileceğim bir yer varmı acaba? 2)coco-peat nereden ve nasıl alınır? ne miktarde kompost ve toprakla karıştırmam gerekir acaba? teşekkürler |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-03-2009
|
Sayın Meyveli Tepe, Ben Ankarada'yım. Küçük bir bahçem var. Bahçemde sebze yetiştirmeyi düşünüyorum. Ancak toprağım aşırı derecede kilii ve kireçli, dolayısıyla geçirgenliği çok düşük ve zemindeki toprak hemen taş gibi sertleşiyor. Coco-peat leri nereden temin edebilirim. "Coco-peat" lere alternatif olarak hangi malzemeleri kullanabilirim Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-01-2015
|
Alıntı:
Sayın Meyvelitepe ve kıymetli forum üyeleri, Uzunca bir zamandır forumun ve kişisel bloglarınızın takipçisiyim. Tüm kıymetli üyelerin bilgi, yorum ve tecrübelerini detaylı bir şekilde izlemeye çalışıyorum. Kısmet olursa önümüzdeki yaz evimin bahçesinde belirleyeceğim bir alanda amatör sebzecilik çalışmalarına başlayacağım. Şu an planlama ve maliyet analizi aşamasındayım. Detayları belirledikçe paylaşımda bulunup yorumlarınızı almak isterim. Değerli katkılarınız için çok teşekkürler. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
|
Adalar için yer seçimi
İlk zor soru: Bahçenin neresini kullanacağız ? Bu konuda ev ahalisi olarak farklı düşüncelere sahibiz. Bahçe tamamen çim kaplı ve kısmen peyzaj uygulaması var. Bir de son 5 yılda çok da planlama yapamadan diktiğimiz muhtelif fidanlar. Adaları her istediğimiz yere konumlandırmak mümkün değil. Forumdaki yazılardan öğrendiğim kadarıyla mümkünse kuzey-güney hattında, bol güneş ve az rüzgar alan bir alan bulmak gerekiyor. Tam ideal bir yer olmasa da uygun bir yerde karar kıldık. Bu amaçla, devleşmiş ve içleri kuruyup kış fırtınalarında sürekli sağı solu kırılan 3 adet limon çamına veda etme kararı aldık. Hem güneşi engelliyorlar hem de tam köşede kıymetli bir alanı işgal ediyorlar. Güzel kokularından mahrum kalacağız ama buna mecburuz. Başarabilirsek ağaçları bir dal öğütücüsünden geçirip kompost yapmak için dengeli bir oranda kullanırız (Kompost denemesi de hayatımızda ilk olacak). Belki ilerde başka bir köşeye küçüklerinden diker yine büyütürüz. İşin bu kısmı biraz burukluk veriyor olsa da geçen hafta yan komşunun 3 limonundan 2 si lodos fırtınasında komple yıkıldığı için bu karar çok da incitmedi bizi. Bir diğer sorun yaz gecelerinde otomatik çalışan yağmurlama sulama sistemi. Bu sistem çimler için güzel ancak etraftaki diğer bitkiler için hiç iyi olmuyor. Külleme, kara leke gibi mantar hastalıklarına zemin oluşturuyor. Yıllardır güller ve leylaklar bu dertten muzdarip. Fazla ilaçlama da yapmıyoruz. Bahçenin söz sahibi çimler yani. Ama sebze alanına denk gelen bölgeyi sulayan fıskıyeleri kör tıpa ile kapatmayı düşünüyorum. Orda çimlerin söz hakkı olmayacak. Yine de bölgeye az da olsa tozuma şeklinde su gelecektir rüzgardan dolayı. Bunu çözecek bir yöntem şimdilik bulamadım. Adalardaki çevresel kısımlara hangi yüksek sebzeyi diksek bu işe çözüm olur? Önerilere açığım. Domates olmayacağına emin gibiyim. Alanımız 6*5 metre şeklinde ayrılmış bir bölge olacak. 30 m2 lik alan içinde 15 ya da en fazla 20 m2 yi adalara ayırmayı düşünüyoruz. Geri kalan kısımlar boş alan olacak. Çok sıkışık olmasını istemiyoruz. Güneş durumu %75 uygun. Doğu-güney ve batı güneşi alabilecek bir yer. Rüzgar poyraz ve yıldız olarak kış ve baharlarda sert, yazın daha hafif esiyor. Lodosu da unutmamak lazım tabi. Ara sıra coşkun eser. Özetle bizim bahçede sürekli serinlik ve rüzgar bulunur. Oksijen bol ve hava güzel. İstanbul'un en yüksek rakımlı yerlerinden birisi burası. Aşağılarla 2-3 derece fark yapar. Sabahtan bu yana kar yağıyor ve şu an bahçede 20 cm kar birikti. Halbuki biraz aşağılarda hafif kar ya da sadece yağmur yağar. Şimdilik bu kadar. Bir sonraki adımda düşündüğümüz alternatif ada planlarını foruma yazıp en uygun olanını belirlemek istiyoruz. Evde finale kalan 2 planı paylaşacağım. Tüm bahçenin kış uykusunda olmasına rağmen bu uğraş hepimizde yeni bir heyecan ve farklı bir birliktelik oluşturdu. Bahara kadar bakalım neler olacak. Selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Yeni Üye
|
Adaların yerleşim şeklini aşağıdaki plana göre belirledik adalar arası boşluklar 40 cm den az olmayacak şekilde planlandı..dış kısımda yine 40 cm boşluk bırakılıp çit yapmayı düşünüyorum. Yalnız 1. şekilde ada eni 1 metre, 2.şekilde ise 1.20 metre. hangisi daha uygun olur. tecrübelerden istifade etmek istiyorum. teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Adaların en ve boylarını 30 cm'nin katları şeklinde (60-90-120....) ayarlamanızı tavsiye ederim. Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Sebze adaları linkleri için teşekkürler, bir kısmını okumuştum, okumadıklarım da "?" lerine cevap verecek. Yaş 35 ten sonra yaşamla ilgili sorgulamalar artar ya, işte o zamandan beri beni heyecanlandıran yol "işte bu" dedim diğer başlıklarınızı görünce. Sebze bahçemiz gibi yaşam bahçemizi de gözden geçirmeliyiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Meyveli tepe, sebze adalarındaki kafeslerden memnun kaldınız mı (Sizin fazla gelişmiş ürünlerden dolayı yaşadığınız boy ve güçlendirme problemi dışında)? İngiliz bahçelerinde gördüğüm, çapraz bambularla yapılan bir kaç çeşit uygulama var, birini denemiştim, sonuç iyiydi ama sebzelerim azman değildi. kafes daha mı kullanışlı? ![]() Bu uygulamada çubuklar birbirini desteklediği için yıkılma, yamulma olmuyor. İki sıra ürün için kullanılıyor, istenilen uzunlukta hazırlanıyor. ![]() Bu uygulamanın üç sırıklı olanı da var, fotoğraftaki çok yer kaplamış, belki ortası değerlendirilecektir. Sanırım bu uygulama adalarda çok yer kaplar, büyük alan ister ama sağlam oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
agaclar.net
|
Kafeslerden çok memnun kaldım. Bambu kullandığım için yüke ve rüzgara dayanabildi. Başka bir malzeme asla dayanamazdı. Tek problemim bitkilerin bu kadar çok büyüyeceğini tahmin edememiş olmamdı. 1.80'lik kafesler fasulyeler ve domatesler için küçük kaldı. Gelecek yıl çok daha büyüklerini yapmam gerekecek. Ya da yukarıdaki bir resimde olduğu gibi metal profilden kasnaklar yapıp arasına voleybol ağı gibi bir şey germek gerekecek. Çapraz çubukları (yine bambudan) sebze adaları dışındaki sebzeler için kullanıyorum zaten. İş görüyorlar fakat fazla büyüyen sebzeler için çok yetersiz. Yazıların birinde domates kulesi yapacağımı yazmıştım. Bu şaka değil. Merdivenciye dört bacaklı, üzerine tırmanabileceğim, yukarı çıktıkça daralan, 4-5 metre boyunda, petrol kulesi gibi bir iki tane yaptıracağım. Kafesler T şeklinde veya U şeklinde olabilir. Bu tamamen sizin adaya hangi bitkileri hangi düzende dikeceğinizle ilgili. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Kiraz şuradakiler de fikir verebilir; http://www.gardeners.com/Raised-Beds...efault,sc.html |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Kuleden domates toplamaya da cesaret ister ![]() Limon, örnekler tam küçük bahçelerde çok çeşide uygun. Sera da iyi fikir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-09-2006
|
Sayın meyvelitepe, çalışmanızı hayranlıkla okudum. Elinize, emeğinize sağlık. Benim gibi apartmanda oturanlar içinde uygun bir yöntem. 1 tane ada bile yeterli olur. Başka bir yerde daha okumuştum ama uygulamaya geçiremedim. Benim de saksıda pembe domateslerim var. Onlar da hızla büyüyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-06-2009
|
sebze bahçesine başlamak için en uygun mevsim nedir?ilkbahar mı? çok cahilim kusura bakmayın... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
Bazı çiçeklerin ve bitkilerin sebze bahçesine yararları.
Sebze bahçesine ekilecek çiçekler görsellik yanında verimin artmasına ve zararlıların uzaklaştırılmasına yarıyor. -Kozmoz, hezeran, ayçiçeği, tatlı bezelye, zinnia gibi bitkiler arıları çekerek verimin artmasını sağlıyor. -Maydanoz, dereotu, kişniş, aster türleri uğurböceği gibi yararlı böcekleri çekerek, bunların zararlıları yemesini sağlıyor. -Bazı bitkiler, bazı zararlıları kovucu özelliğe sahip. Örneğin beyaz lahana ve havuç zararlılarına adaçayı tavsiye ediliyor. -Bir kısım bitkiler ise tuzak görevini görüyor. Örneğin latin çiçeği lahanaya giden tırtılı, bitleri çekiyor. Tütün çiçeği de bunun için kullanılıyor. Bu uygulama için sebzeyi çevrelecek şekilde çiçek dikimi yapılıyor. Sn. MeyveliTepe'nin yazısında kadife çiçeğinin ayrıca kökler için yararından da bahsedilmişti. Bu sene bahçeye zinnia çiçeğini ilk defa ektim, bu araştırmayı yapmadan çok önce çektiği kelebek ve uğurböcekleri çok dikkatimi çekmişti. Düzenleyen Kiraz : 29-08-2009 saat 09:42 Neden: çiçek ismi değiştirme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-04-2020
|
Merhaba ; Ben yeni üye oldum. Hobi amaçlı bir sebze yetiştiricisi olmaya niyet ettim. Hepiniz harika bahçeler yapmışsınız. Bayıldım... Yüksek bahçemi yaptırdım. Forumda yazmış olduğunuz toprak ve yardımcı malzemeleri aldım. Komşu yardımcılar çiçek ve bitkileri de aldım. Sizlerden iki konuda yardımınızı rica ediyorum; 1. Tüm o toprak ve yardımcı malzemeleri karıştırarak mı yoksa katman katman mı üst üste koyacağım yüksek bahçeme? 2. Komşu yardımcıları(kozmos gibi çiçeklerden bahsediyorum) sebzelerin içine mi ekliycem? sebzelerin yanına mı ? yoksa bahçe alanları içinde olması yeterli mi? şimdiden çok teşekkür ediyorum sevgili dostlar... Gaia |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
sebze, sebze adası, yükseltilmiş yastık |
|
|