agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler




Reklam


Beğeni Düzeni12Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-01-2008, 17:43   #1
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,191
Galeri: 79
Yerelması

Benim hazine toplama vaktim geldi arkadaşlar,kızların canı yerelması çekti,kazdık biraz...


Bir kökten 1 küçük kova çıktı, nerden baksan 1,5-2 kg yapar.

Eklenen Resimler
     
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2008, 19:13   #2
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,274
Galeri: 640
Ellerinize sağlık, bunu ben de deneyeceğim bu sene. Yalnız aramızda kalsın hayatımda hiç yer elması yemedim ben. Tadını bile bilmiyorum.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-01-2008, 20:51   #3
Ağaç Dostu
 
sinaninci1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2007
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 674
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Ellerinize sağlık, bunu ben de deneyeceğim bu sene. Yalnız aramızda kalsın hayatımda hiç yer elması yemedim ben. Tadını bile bilmiyorum.
Yer elmasını şöyle zeytin yaglı yapacaksın hafifte şeker koy tadına doyamassın.

Berduray yer elmasını tohumdanmı yetiştirdin, ve ne zaman diktin yaptıklarını tarihli olarak açıklarsan sevinirim.

Patatesi bütünmü ekiyorsunuz? Benim bildigim filizlenen yer 1cm altından kesilir, ve yumruda kaçtene göz varsa kesilerek ayrı ayrı dikilir. Yanlışmı biliyorum Selahattin hocam
Saygılar.

sinaninci1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2008, 00:41   #4
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,191
Galeri: 79
Yer elması

3 sene kadar önce bir paket almıştım,soyduğum kabuklarını ve yenemeyecek kadar minik yumruları tekrar gömdüm.

O günden beri her sene kendi kendini yeniliyor.

Ama biz sadece meyve olarak tüketiyoruz , z.yağlı tarifi hiç bana göre değil.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2008, 14:50   #5
Ağaç Dostu
 
karaselvi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: denizli
Mesajlar: 449
Galeri: 12
Ben de severim. Ama soyması zor oluyor. İyice yıkayıp soymadanda yeniyormuş. Şu zeytin yağlısının tarifinide alabilirmiyiz.

karaselvi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2008, 18:39   #6
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,478
Galeri: 54
Arkadaşlar ben geçen yıl bahçeme yer elması ektim. Uzunca bir zaman bekledikten, boyu ise boyumu geçtikten sonra, yaz sonuna doğru çiçeklendi. Çiçeklerini ilk kez görüyordum. Doğrusu o muhteşem bitkiden açan çiçeği görünce büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Bakalım bu yıl da açacaklar mı?

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2008, 19:37   #7
Ağaç Dostu
 
Kudret's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: YALOVA--BOLU
Mesajlar: 495
Galeri: 52
Yer elmasını yemeyi sevmem. Ev halkı sevdiği için bahçenin bir köşesine birkaç tane ekmişler. Laf aramızda ayağıma dolandığından gizliden sökmeyi düşünüyordum. Ama çiçeklerini görünce fikrim değişti. Gerçekten güzel çiçekleri varmış.

Kudret Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2008, 20:35   #8
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,274
Galeri: 640
Buket Hanım siz çiçeğini beğendiniz mi beğenmediniz mi ben tam anlayamadım.
Çiçeği için mi diktiniz tüketmek için mi bunu da anlamadım

Çiçeği güzelse sebze bahçesine de değil de diğer tarafa ekerim o zaman. Çİçeği ne kadar kalıyor üzerinde?

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2008, 20:45   #9
Ağaç Dostu
 
Buket Aknar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2007
Şehir: Girne KKTC
Mesajlar: 2,478
Galeri: 54
Vallahi doğayı ve herçeşit bitkiyi çok seven biri olarak çiçeğini beğenmediğimi söylemeye doğrusu utanıyorum. Çiçeği için ektim ve doğru söylemek gerekirse o haşmetli bitkiden daha güzel ve gösterişli bir çiçek beklediğim için hayal kırıklığına uğradım. Bence doğrusu sebze bölümüne ekmek.

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2008, 06:55   #10
Ağaç Dostu
 
Mehmet Ali Aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2006
Şehir: Metropolis
Mesajlar: 161
Galeri: 19
Rahmetli Babam bir zamanlar bahçenin bir kosenine ekmisti sonra yillarca kendiliginden bitmeye her tarafa yayilmaya basladi sonunda kokten temzilik yapmistik galiba!
Bu bitki kolay yetisiyor .Çicegi gunebakani andiriyor.Bu sebeze ile ilgili bir çok tarif duymustuk zeytin yaglisinida denedik ,salatasinida, kizartmasinida! hicbiri hosumuza gitmemisti . En iyisi çig yemek bence .Tadi elma ile patates arasinda birsey.
En corak toprakta bile fazla bir ilgi istemeden yetisiyor.Çocuklarin yer elmasini kazip çikarmasini seviyorlar ustelik hemen yeme kolayligida var.Yemek yapiminda kullanimi fazla uygun degil yani bir patatesin yerini asla tutamaz.

Mehmet Ali Aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2008, 09:11   #11
Ağaç Dostu
 
Kudret's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-08-2006
Şehir: YALOVA--BOLU
Mesajlar: 495
Galeri: 52
Görmeyen arkadaşlar için yer elmasının çiçekleri.

Eklenen Resimler
 
Kudret Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2008, 10:01   #12
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,916
Galeri: 215
Geçen yıl baharda ben de fotoğraflarındaki çiçeklerinin güzelliğini görüp, Palmiye merkezinden fidelerini getirtmiştim. Meğer yerelmaları kendiliğinden yetişirmiş Bu yıl biraz gölgede kalıp gelişemediler. Çiçek açmadı, kışa doğru da kurudular. Toprağın altında ne olup bittiğina bakmak için kazdığımda ceviz kadar büyüyebilmiş olduklarını gördüm, hemen toprağı kapattım. Biraz daha bekleyeceğim.

Zeytinyağlı yerelması ile ilgili tarif burada. İlgilenenler için

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2008, 01:13   #13
Ağaç Dostu
 
ezgili dünyam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2008
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 267
Bizim bahçedeki yer elmasının fotoğrafı. Her sene kendiliğinden oluyor, zahmetsiz bir bitki. Gerçektende bikinin boyunu görünce, daha büyük çiçek açacak sanmıştım.
http://img209.imageshack.us/img209/5...hemm006pm9.jpg

ezgili dünyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2008, 18:18   #14
Yeni Üye
 
banunur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-01-2008
Şehir: çorum
Mesajlar: 16
Arkadaşlar bahçemin en dibinde yer elması var ancak üstteki çiçek resimlerine bakınca harika çiçekleri varmış dedim ben çiçeklerini hiç fark etmemişim anlaşılan, kökü ile ilgilendiğimden herhalde,

banunur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2008, 21:20   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 197
Küçük çiçekleri ile süs bitkisi olarakta bahçede ayrı bir güzeldir. Çiçeklenme sonunda bitki kuruduğunda toprak altındaki yumrularıda çok lezzetlidir.

zooteknist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2008, 14:26   #16
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,591
Bahçeniz varsa mutlaka dikin.

YER ELMASI
Yeraltındaki yumruları ekim-nisan ayları arasında topraktan sökülerek kış sebzesi olarak yenilen Yerelması, Bileşikgiller familyasındandır. Anayurdu Amerika kıtası ve özellikle Kanada olan bu çokyıllık dayanıklı otsu bitki, 17. yüzyılda Avrupa'ya getirilmiş ve oradan dünyaya yayılmıştır. 1,5-2 m. kadar boylanabilen yerelması bitkisi ayçiçeğine benzer; ama, yaprak ve çiçekleri daha küçüktür. Yazın açan sarı çiçekleri iri papatyaları andırır.

Bitkinin topraküstü kesimleri hayvanlara yedirilir. Bizim için önemli olan ve hafif topraksı kokmakla birlikte tadı biraz enginara benzeyen yumru köksaplarıdır. Bej, kahverengi ya da bazen pembe-turuncu renkli olan bu yumrular, dış görünüş yönünden patatese benzer ancak patates kadar düzgün yapılı değildir.

Yerelması yumrularından mayalandırılarak alkol elde edilebilir. Türk mutfağında yerelmasının en makbul yemeği zeytinyağlı olarak pişirilmekte, ayrıca kış türlülerine de yerelması katılmaktadır.

BESİN DEĞERLERİ

Yerelması yumruları, büyük oranda inülin adlı madde ile meyve şekeri (glikoz) içerir. Bu nedenle tatlı bir lezzeti vardır ve çok besleyicidir. Nişasta içermediğinden kalorisi pek düşüktür.

SAĞLIĞIMIZA YARARLARI

Yukarıda sayılan kimisi önemli besin değerlerinin yanı sıra yerelması;

o Emzikli annelerde süt gelişini artırır.

o İdrar söktürücüdür. Böbreklerin çalışmasını hızlandırır.

o Safra kesesini etkileyerek safra özsuyu gelişini artırır.

o Müşkil etkisi vardır.

o Cildi güzelleştirir.

o Cinsel gücü artırma (afrodizyak) etkisi bulunduğu ileri sürülmektedir.

o Bedenin direncini artırırken kan şekerini yükseltmediği için şeker hastalarına her zaman tavsiye edilen bir besindir.

BİTKİSİNİN YETİŞTİRİLMESİ

İklim isteği: Yerelması bitkisi, iklim konusunda hiç de seçici değildir. Her türlü iklimde kolaylıkla yetişebilir.

Toprak isteği: Toprak konusunda da seçici olmayan yerelması bitkisi, zayıf nitelikli topraklarda bile yetişir. Bitkinin bu konuda tek isteği, toprağın kış mevsiminde uzun süreler su tutmamasıdır. Sonbaharda 30 cm. aralıklarla ve 10-15 cm. kadar derine, bıçakla dörde bölünerek ekilen yerelması yumruları, zamanla ekildiği toprağı sarar ve çevresine yayılır. Bitkinin ekiminden 40-50 hafta kadar sonra yeni yumrular ürün olarak sökülse de toprakta kalan minik yumrulardan, sonraki mevsimde yeni yerelması bitkileri türer. Ekildiği toprağı yerelmasından kurtarmak güçtür.

Sulama: Yerelması bitkisi, yalnızca havalar çok kurak gittiğinde ve makul oranda sulanır. Bitkiden iyi ürün almak için yazın açan sarı çiçekleri koparılmalıdır.

Gübreleme: Bitki ekilirken kazılan toprağına bir miktar fosforlu gübre konulur. Ara sıra biraz hayvan gübresi verilirse bitkiden bol verim alınır.

Toprak işleme: Mayıs ayı başında bitkinin çevresi çapalanarak patateste olduğu gibi kabartılmalı, bitkinin etrafına tepe şeklinde toprak yığılarak boğaz doldurma işlemi yapılmalıdır.

Hasat (Derim): Yerelması bitkisi, ağustos -eylül aylarında pek gösterişli çiçekler açar. Bundan bir süre sonra bitkinin toprak üstü kısımları çürümeye başlar. Bitkinin hasadına genellikle ekim ayında başlanır. Hasat işlemine geçmeden önce birkaç ocağı çapalanıp açılarak yumrular kontrol edilir.

Yerelmalarının istenen niteliğe ulaştığı görülünce, topraküstü kısımları tümüyle kesilerek bahçe iyice temizlenir. Daha sonra çapayla ocaklar kazılarak yumrular toprak üzerine çıkarılır. İyice yıkanan yumrular çuvallara konularak hasat gerçekleştirilmiş olur.

Zararlılarıyla mücadele: Yerelması bitkisinin hastalığı ve zararlısı yok gibidir. Yalnızca seyrek de olsa bitkiye dadanan sümüklüböceklerle, uygun tarım koruma ilaçları kullanılarak mücadele edilmelidir.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 15:43   #17
Ağaç Dostu
 
aaylin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-12-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 534
Galeri: 5
Yerelması

Merhaba;

Bugün pazardan yerelması aldım. Hepsi çok tazeydi ve yanlarında cevizden biraz küçük çıkıntıları vardı. Şimdi sorum şu ki;
Ben bunları evdeki 20 cm derinliği olan uzun saksıya eksem acaba yetiştirebilirmiyim
Yakında daha başka ne yetiştirebilirim diye düşünmekten evde bize yer kalmayacak
Arkadaşlar nereye soracağımı bilemediğim için yeni konu açtım ama yeri uygun değilse sevgili moderatörlerimiz uygun yere taşırlarsa çok sevinirim.

aaylin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 15:50   #18
Ağaç Dostu
 
agozce's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,049
Galeri: 4
Saksıda ilk yıl olabilir. Ama ikinci yıl çok yavrular ve sığmaz. Yerelması çok kolay yetişir. Bahçede bir kez ekilir, sonra her yıl çoğalarak çıkar. Zambak gibi düşünün. Kolay gelsin.

agozce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 15:54   #19
Ağaç Dostu
 
aaylin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-12-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 534
Galeri: 5
Çok sevindim. Ben de seneye tekrar söküp, fazlasını pişiririm ve bir kaç tane daha ekerim

Bilgi için çok teşekkürler.

aaylin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 16:18   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-11-2008
Şehir: Marmaris
Mesajlar: 659
Sevgili aaylin,
Dikim zamanını bilen arkadaşlar yazarlarsa bende bahçeye dikeceğim. Çocuklluğumda bahçelerden söküp yediğimizi hatırladım. Şeker hastası olduğum için (faydalı) diye biliyorum. Pazarda arayıp zor bulduğum zamanlar oluyor. Çığ çiğ kemiriyorum. İyi günler.

sezgin53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 17:25   #21
Ağaç Dostu
 
aaylin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-12-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 534
Galeri: 5
Konuyu ilk açmadan önce arama motoruna ****** baktım ama sistem bulunamadı dedi. Bunun üstüne konuyu açtım. Şimdi baktığımda ise bulundu, sorularımızı buradan oraya taşıyacakmıyız yoksa bu konuyu silecekmiyiz? Ayrıca ben silebilir miyim?

aaylin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 18:56   #22
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,210
Galeri: 15
Yerelması, iki metre kadar boylanır, söz konusu saksı onu taşıyabilirse, saksıda yetişir.
Olmaz demeden konuya turp sıkmanın bu çeşidi.

Yerelması'nı acaba şeker hastaları yememeli mi, yanlış hatırlamıyorsam fazla şekerli bir gıda.
Tekrar araştırmak lazım.

Zahmet olmazsa modlarımız iki konuyu birleştirebilir.

Selam ve sevgiler.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 23:39   #23
Ağaç Dostu
 
aaylin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-12-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 534
Galeri: 5
İlk aramamda bu yerelması sayfasını bulamamıştım sonradan sağolsun Sayın Berduray sayesinde tekrar aradığımda buldum.
Konu hakkında bilgim olmadığından saksıda yetiştirebilirim sandım ama sonra boyunun 2 metre uzadığını öğrenince hemen vazgeçtim.
Sayın Balıkçı; ben sizin olmaz deme şeklinize bayıldım yanlız

aaylin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2009, 23:55   #24
Ağaç Dostu
 
sercan1969's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,287
Galeri: 3
Talking Merhaba

Aylin hanım sizin yetiştiricilik konusundaki hevesinize hayranım....Umarım en yakın zamanda bahçeli bir eviniz olur.

sercan1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2009, 00:05   #25
Ağaç Dostu
 
aaylin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-12-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 534
Galeri: 5
Amin inşallah Sercan1969. Ben size durumumun vehametini anlatmıştım da siz inanmamıştınız değil mi?

aaylin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2009, 00:25   #26
Ağaçsever
 
Cloud's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-01-2009
Şehir: Bursa
Mesajlar: 39
pazardan almıştık bizde ufak bir kaç tanesini toprak dolu kovaya ektik yeşil yaprakları falan çıktı kurudu gitti sonra kovayı bir devirdik bissürü yer elması yıkayıp yedik tadı çok güzeldi

Cloud Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2009, 09:07   #27
Ağaç Dostu
 
AgacSevdalisi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-11-2008
Şehir: Adana-Kayseri
Mesajlar: 1,454
valla çok severim yerelmasını ama bu sene yemek nasip olmadı kısmetse seneye.

AgacSevdalisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2009, 01:18   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-11-2008
Şehir: AFYON
Mesajlar: 190
Dev papatya veya ayçiçeğinin çiçek olarak küçültülmüşü gibi birşey. Ne zaman pazardan bulursanız atın toprağa, zamanı geldiğinde toprağı yarıp fışkırıyor. Birde çeşme yanı veya sulak bir yerdeyse değmeyin keyfine. Ben sırf çiçeğine hayranlıktan yetiştiriyorum yerelmasını. Güz gelip, yaz bahçesi bozulmaya başladığında bütün ihtişamıyla çiçek açıp, yalancı bahar yaşatıyor desem yalan olmaz herhalde.

Gülüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-10-2009, 15:49   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,106
Galeri: 25
Yacon (Smallanthus sonchifolius)

deneyen arkadaş oldu mu?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2010, 02:47   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-06-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sezgin53 Mesajı Göster
Sevgili aaylin,
Dikim zamanını bilen arkadaşlar yazarlarsa bende bahçeye dikeceğim. Çocuklluğumda bahçelerden söküp yediğimizi hatırladım. Şeker hastası olduğum için (faydalı) diye biliyorum. Pazarda arayıp zor bulduğum zamanlar oluyor. Çığ çiğ kemiriyorum. İyi günler.
İlginç sözcükler kuruyorsunuz.İnsan kemirmez.

hasan56 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
yer elması

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014