agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze bahçesi hazırlama (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm)

ggirgin 03-04-2010 14:40

Arkadaşlar merhaba
 
Aynı şeyleri bende yaşadım. Kompost kasası ve sebze adalarının kasalarını yaparken birçok insan gelip ne olduğunu sordu. Başlangıçta güzel güzel anlatırken sonunda sıkılıp bende boş mezar demeye başladım. Merakları sadece soruncaya kadar. Aldıkları cevabın hiç önemi yok. Yapılan şeylerin ne olduğu onları zerre kadar ilgilendirmiyor. Bu kadar ilgisizliği anlamıyorum.

üzüm 03-04-2010 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 609432)
Sebze bahçesi hazırlama işine bu mevsimde yeni başlamış biri olarak bir kaç sorum olacak. :)
....

Sayın gilan,

3. Her ikisinide toprağa fide halinde dikiyorum. (kadifeyi toprağa direkt ekerseniz, geç gelişebilir. Hala gece sıcaklıkları düşük; don riski var.)

2. Maydanoz kanaatkar bir bitki; biraz gübreli toprak yeterli olur.

1. Kemik tozu yavaş çözünen bir gübredir. Erken toprağa karıştırmakta yarar var. Cocopeat kullanmıyorum. Tecrübeli arkadaşlar bu sorunuza daha iyi cevap verebilirler.

üzüm 03-04-2010 17:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi verdoque (Mesaj 588010)
Merhabalar,
...
11mm kalınlık yeterli olur mu? 11mm altında fiyat çok fazla ucuzlamadığı için 11mm fiyatı baz aldık. Daha ekonomik önerileriniz var mı?
...

Sayın verdoque,

Yakın zamanda ilgilenmedim ama geri dönüşüm merkezlerinde rulman kutuları oluyor (80*60*20cm). Kutu dediğime bakmayın altı üstü açık, dört köşesi menteşeli. İstanbul ve Eskişehirde bulmuştum; büyük ihtimalle Ankara'da da bulunur. 80 cm. olan kısmı 1.20 (yanılmıyorsam) olanlarda var ama az bulunuyor. Fiyatları çok uygundu, OSB'ye göre de çok dayanıklı.

gilan 03-04-2010 19:00

Teşekkürler sayın üzüm,

Bugün cocopeatleri sulayıp ufaladım. Yarın muhtemelen tüm malzemeyi harmanlayıp, öğleden sonra da pazı ve maydanoz ekeceğim. Onları çok bekletmek istemiyorum ama domatesler gelene kadar toprak biraz daha dinlenmiş olur, iyi olur.

Kadifelerin evde çimlendirdiklerim biraz bozuldular. Bir de dışarıda ufak saksılarda çimlendirmeyi deneyeyim. Akşamları eve alırım, sonra da bahçeye geçerler.

Bu arada cocopeat vs. malzemeyi sayın verdoque'un bahsettiği http://www.magicplant.net'den aldım. Kargo ücreti sabit olunca ne bulduysam doldurdum, tavsiye ederim. :)

epsody 04-04-2010 10:26

Bahçeler için kafes destekler.
 
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar sizlere kendi imalatım olan metal destekleri bilgilerinize sunarak bahçelerinizde bezelye dometes ve çiçeklerinize uyguluyarak bitkilerinizin daha sağlıklı yetişmelerni sağlayabilirsiniz, ben bunları dairesel olarak biçimlendirdim sizler kendi düşüncelerinize göre biçim verere oluşturabilirsiniz.

Kiraz 04-04-2010 13:03

5 Eklenti(ler)
Hafta içinde inşaat malzemeleri satan bir yerden OSB almaya gittim. Bahçede üst katmandaki toprağım kötü olmadığı için ada derinliklerine 25 cm olarak karar verdim. 2,44*1 m ölçülerinde 3 ada için 2 plaka, 11 mm.lik OSB aldım. Malzemeyi 24,4 cm şeritler halinde kestirip 7 adet tam boy (2,44 m) (bir tam boy fazla olarak kaldı) , 6 adet de 1 m. boyunda parçalar çıkarttırdım.

Saplamalar için de 5*5 tahtalardan her bir adaya 6 tane olmak üzere toplam 18 tane kestirdim (boy 50 cm).

Sattıkları şarjlı torna vida benim için pahalı olduğundan almaktan vazgeçtim. Malzemeci yoğun değildi ve iki genç de severek çalışıyorlardı, uzun parçalara saplamaları vidalamalarını rica ettim, bu işimi çok kolaylaştıracaktı. Biraz bahşişle, şarjlı tornavida ile seve seve kısa zamanda yaptılar. Bu arada saplamaların ucunu keserle sivrilttirdim.

Vida ve biraz da mıcır alarak malzemeyi araçlarına yüklettim, yol üzerinden çuvalla toprak aldım . Aslında kapıya kadar getirip sonra el sürmüyorlar ama ben de yardım ederim deyip çuvalları çekmeye başlayınca nakliyeci utandı ve malzemeyi kapının önüne boşalttı.

3-5 çuvalı merdivenden çekerek indiriyorum ama 20 çuval ve 25 merdiven olunca yardım istediğim oğlum bile isyan etti, üstelik toprakla ilgisi olmayan birinin acemilikten çuvalları spor ayakkabısın üzerine koyup akan gübreli çamura kızması -onun için- çok normaldi:) Aslında gücünü de aşan bir işti. Bakkalın çırağından yardım alınca en zor kısmı halloldu.

Aklım kaç gündür bahçede ama bugün bir ara fısatını bulup bir adım daha attım.
İşim yarım saatte bitti.

Parçaları bu şekilde zaten hazırlatmıştım, bana sadece yanlarını kapamak kaldı.
Eklenti 133818

1 m.lik yan parçaların kenarlarına önceden ayarladığım bir mesafeye göre vidaları tutturdum.
Eklenti 133813

Paraçaları montajına göre yere serdim. İçteki iki kısa parçayı da birbirine paralel olarak koyup, vidalamayı bunun üzerinde yaptım.
Eklenti 133816

Altta geçici olarak koyduğum koyduğum bu kısa parçalar zemini düz hale getirdi ve köşelerin yamuk vidalanmasını engelledi. aynı zamanda gönye görevi de gördü ama içindeki 5*5 saplamalar düzgün olduğu için gönyelemeye pek gerek kalmadı.
Eklenti 133815

Bu şekilde saplamalar yukarı gelecek şekilde montajı bitirdim, belki aralara birer adet daha vida atarım.
Eklenti 133817

Kiraz 04-04-2010 13:06

1 Eklenti(ler)
Daha önce güneşe göre adaların yerlerini belirlemiştim. Kasaları yerlerine ters olarak koydum. Saplamaların yerlerini işaretleyip çukur kazacağım, altta büyük taş parçaları olabileceğinden çakamıyorum.
Eklenti 133833

üzüm 04-04-2010 17:58

Sevgili kiraz, OSB'leri vernikleyecek misin?

cemo 04-04-2010 17:59

Sevgili Kiraz kolay gelsin.

Sen bu azimle cok güzel bir sebze bahcesi yapacaksın. Eve geldiğim de baktım ki, koyun gübresi siparişim kapıya kadar gelmiş. Diğer malzemeler de geldiğinde , toprağın hazırlanması tamamlanacak.

Arkadaşlar, hepinize kolaylıklar diliyorum.

Kiraz 04-04-2010 20:02

Sevgili Üzüm, vernik konusunda kararsızım, yeşil pinotex de aklımdan geçiyor. Vakit bulabilirsem elimde gri derz var, bir kenarına denemek için derzi sıvayıp kurumak üzereyken sileceğim , koruma olarak işe yarar mı bilmiyorum ama adalar çok görünür yerde olduğundan belki OSB imajı azalır:) Ya da vakit bulamayıp, olduğu gibi bırakacağım.

Sevgili Cemo, sana da kolay gelsin.

sındırgılı 04-04-2010 20:16

Bu sabah, Kartaldaki Belediyenin fidanlığına toprak için gittiğimde 1 kasa kadife çiçeği aldım.Kasası 20 tl idi.Bakalım toprak işini nasıl halledeceğim.gübreli dış ortam bitki toprağı torbası 7.5 tl idi..Fakat, Adaya götürmek nerdeyse toprak parasına mal oluyor.Bir yolunu bulacağız..Büyükadadaki birilerinin toprak almasını bekleyip, nakliye işini ucuzlatmalı..Yoksa 2 yaz boyunca yiyeceğimiz sebze parasına toprak alacağım..

verdoque 04-04-2010 20:27

Biz de bugün 7. adayı bitirdik. 9 adadan vazgeçtik, 8 ada yapacağız. 9. adanın yerine de kompost çukuru yapmayı planlıyorum. Sırada toprak karışımının halledilmesi ve gübre işi var.

Sn. Kiraz çok şanslısınız, biz OSB'leri kestirmek dışında herşeyi kendimiz yapmak zorunda kaldık. En zorlandığımız şey kazıkların ucunu sivriltip çakmaktı. Sivriltme kısmını yorulmadan halletmişsiniz, umarım çakarken zorlanmazsınız.

Bizim OSB'ler 40cm yüksekliğinde olduğu için dışarıdan bakınca biraz sırıtıyor. O yüzden dıştan renkli (tercihen yeşil) boya-vernik gibi bişey yapmayı düşünüyorum, adalar bittikten, fideleri ekmeden önce.

Fideler büyüyor. Patlıcanlar yeni çimlenmeye başladı. Bir parti daha kadife ekmem lazım, bütün adalara yetecek kadar olmadı henüz. Fesleğenleri de daha çimlendiremedim, camın önünde fide koyacak yer kalmadı.

Kiraz 04-04-2010 20:39

Kolay gelsin Sn. Verdoque. Ada sayım az olduğu için hem şansız hem de şanslıyım. İyi ki vidalatmışım, kullandığım kısa saplı tornavidayla işim zor olacaktı.

Kazıkları çakmayacağım, yeterli derinlikte çukur açıp, uçlarını yerleştireceğim, aksi taktirde taşa- betona gelme ihtimali yüksek. Bugün kazıkları daha kısa mı yapsaydım diye düşündüm. Bir ada için altı tane çukuru açtım, iki tanesi betona geldi, ayakları gerektiği yerden keseceğim, umarım böyle çukur çok çıkmaz. Aslında çukur açınca kazıkları sivriltmeye de gerek kalmıyor.

Kompost çukurunu iyi düşünmüşsünüz. Bazı sebze bahçesi fotoğraflarında, küçük sebze adalarından birinin mutfak atıkları için kullanıldığını görmüştüm.

Bundan sonrası çok daha zor... Tohumları çimlendirmek için çıkardım, hepsini ekmek istiyorum ama sadece üç adam var. Küçük domatesleri saksıda yetiştireceğim, saksılara maydanoz, fesleğen, kadife çiçeği ekeceğim. Fasülye-mısır-kabak-salatalık gibi lüksüm yok ama denemelik birer-ikişer tane yapacağım. Mısır ve fasulyeyi adaların dışına alacağım. Listemi ve yerleşimi planlarken fikirlerinize ihtiyacım olacak.

limon 05-04-2010 08:11

Kiraz yapı markette vidalama makinaları indirimdeydi. Hiç tornavidayla uğraşma, her eve lazım o aletlerden. Öyle alıştım ki onsuz hiç bir iş yapamıyorum, hem pratik hem hiç yormuyor. Ufak tefek matkap işlerini de hallediyor.

Kiraz 05-04-2010 08:16

Evet Limon ama arabasız olunca yapı marketlere gitmek de problem oluyor, baktığım yerdeki amatörler için değildi ve çok pahalıydı. Ne zamandır almayı düşünüyordum, ilk fırsatta alacağım.

verdoque 05-04-2010 08:40

Kipa marketlerde tesco marka vidalama makinası, dekupaj gibi aletler var. Fiyatları oldukça ucuz. (30-40 lira) Çok kaliteli değildir ama fiyat çok cazip.

gilan 05-04-2010 12:54

Ufak bir not düşmek istiyorum. Ne zaman ucuza bir alet alsam, "Ucuz mal alacak kadar zengin değilim." atasözünü hatırlatacak deneyimler yaşadım. Genelde hep ikinci seferde kalitelisini aldım ve ilk para boşa gitti. Devamlı kullanılacak ve bir kere alınacak aletlerde iyi düşünmek gerekiyor.

üzüm 05-04-2010 14:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 609847)
...Acaba kadife ile beraber ayn_ı safa çiçeği diksek, köklenmeye ve nematotlara karşı faydası olurmu? Elimde çok miktarda var..Yanlışlıkla, daha doğrusu bilmeden çimlendirmişim !!!

Sayın sındırgılı,

Çeşitli kaynaklarda kadife çiçeğinin (Tagetes patula,Tagetes erecta) özellikleri aynısefa çiçeğine (Calendula officinalis) atfediliyor. Büyük ihtimale ingilizce adlarının benzemesi yüzünden kaynaklanıyor. (Tagetes patula:French marigold; Tagetes erecta:Mexican marigold; Calendula officinalis: pot marigold)

Nematodları uzaklaştırdığına ait bilimsel çalışmalar kadife çiçeğine aittir.

Bazı kaynaklarda aynısefa çiçeğinin domates tırtılı(tomato worms), kuşkonmaz böceklerini (asparagus beetles) uzaklaştırdığı yazılıdır. Kuşkonmaz yetiştirmedim ama 10 yıldır kadife çiçekli domates yetiştiriyorum; bu böceklere rastlamadım. (Türkiye'de bu böceklerin olup olmadığını bile bilmiyorum.)

Bazı kaynaklarda aynısefa çiçeğini domates ile birlikte yetiştirildiğinde aphids ve whiteflies gibi bazı böcekleri çektiği için dikkatli olunması gerektiğine de rastladım.

Çiçek bahçemde aynısefa yetiştiriyorum. Ufak kabuklu salyangoz/sümüklü böcekler bu bitkinin altında bolca bulunur. Üzerinde çeşitli böcekler olur; tanıyabildiğim yararlı böceklere benzemezler.

Niye yetiştiriyorsunuz derseniz: çok kanaatkardır; bir yüksük toprakta, taş duvarlarda yetişir. Çok yıllık olduğu için kışın bir kaç gün güneş görse hemen çiçek açmaya koyulur, don olmadığı müddetçe hep çiçeklidir.

Havaya aldanıp erken çıkan böcekler için kaynaktır. Yararlı böcekleri çeken bitkiler çiçek açana kadar bahçeye "ayak alıştırır". (Okuduğum kaynaklarda bu paragraftaki bilgilere rastlamadım; sadece öyle olmasını ümit ediyorum:D)

Özetlersem ben domatese yakın aynısefa çiçeği dikmem; ama bahçemin bir köşesinde yetiştiririm.

MeyveliTepe 05-04-2010 16:07

Alıntı:

.. Özetlersem ben domatese yakın aynısefa çiçeği dikmem; ama bahçemin bir köşesinde yetiştiririm.
Katılıyorum.

Kiraz 05-04-2010 19:16

1 Eklenti(ler)
Yarın İstanbul'da yağmur yağacakmış. Bugün çimleri biçip, adaları biraz daha toparlamaya karar verdim. (Okullar tatil diye ben de tatil yaptım:))

Önce sabahtan ıslattığım domateslerimi viyollere ve küçük saksılara ektim.

Açtığım çukurlara saplamaları yerleştirdim. Toprağınız problemliyse uçları sivriltme ve çakma ile hiç uğraşmayın, çukur açıp yerleştirmek daha kolay oldu. Saplamaların 4/1'ini taşa-betona geldiği için kısalttım.

Alttaki toprağı belleyip, üzerine yeni gelen topraktan 5'er çuval ilave ettim.

Saksıda yerini beklerken çiçek açan çileklerim vardı, son adanın bir kenarında toprağı yükseltip, bunları diktim.

Kalan çuvalları ( o yorgunlukla delikli naylonla uğraşmak zor geldi, umarım işe yarar) adaların arasına sererek, üzerlerine ince mıcır döktüm.

Kediler için her adanın üzerine, geçen seneden kalan plastik fileleri serdim.

En zoru toplam 20 çuval toprak ve mıcırı dökmek oldu, adaların kenarından dolayı sürüklemek de işe yaramadı, kaldırıp içine döktüm. Bu akşam bilek, diz ve bel tamir araştırmaları yapacağım, zira sadece parmak uçlarım sağlam durumda:)


Eklenti 134157


Sn. Meyvelitepe , aşağıdaki formülünüzü örnek olarak aldım ama benim aldığım toprak 1/4 koyun gübresi+ 1/4 torf+ 1/2 normal toprak. Adaların %40'ı doldu, devamını nasıl tamamlamamı tavsiye edersiniz?

"Yeni sebze parkındaki her biri 4 metrekare 20 ada için bir palet coco-peat temin ettim. Bir palette 288 adet var. Her adaya 12 adet koyacağım. Buna ilaveten, her adaya 2 torba klinoptilolit (umdemin), 2 çuval işlenmiş sığır gübresi, yarım kilo kemik tozu, yarım kilo odun külü, yarım kilo kükürt, yarım torba leonardit, iki avuç iz element (demir, bakır, çinko, mangan, magnezyum), kalanı da bahçe toprağı olacak. Fideler yerlerine dikildikten sonra en üste 5 santim kalınlığında keçi gübresi ve çim kırpıntısından yapılmış kompost malç olarak serilecek. Fide dikiminden önce EMA ve mikoriza takviyesi yapmayı düşünüyorum."

Didem 05-04-2010 19:57

Sevgili Kiraz, süper bir çaba göstermişsiniz kutluyorum sizi. Ellerinize ayaklarınıza sağlık. Ben bunların bir tanesini hazırlamaya çalışıyorum. Gerçekten de insanın ağrımayan yeri kalmıyor.

Ben de toprak karışımını aynen işaretlediğiniz Meyvelitepe'nin formülüne benzetmeye çalışıyorum. Bazı eksikler var tabii, kükürt ve odun külü mesela. Kemik tozu, leonardit ve iz elementleri internetten ısmarladım Bakalım size ne cevap verecek. Ben de takipteyim.

Bu arada ben epeyce bir coco-peat aldım onu karıştıracağım aklınızda bulunsun. Ama Meyvelitepe kadar profesyonel bir karışım olmasına imkan yok tabii..

sındırgılı 05-04-2010 21:44

Sn.Kiraz, Bilgilendirme için teşşekür ederim.Bu arada azmin için seni tebrik ederim.Ben sadece elimdeki malzemeleri Adaya götürebildim.Cumartesi günü bahçeyi belletiyorum.Elimdeki toprak adacıkları doldurmaya yetmeyeceği için (her adaya 0,7 m3 gerekiyor)mevcut toprağı eletip cocopeat,leonardit,perlit,sönmüş kireç,meşe külü,kemik tozu,biraz kükürt ve gübre ile karıştırıp adacıkları dolduracağım..Yazarken bile yoruldum.Pazar gününe sağ çıkarmıyım bilmiyorum..Sn. Meyvelitepe karışımda eksik olan (mikro elementlerin dışında) bir şey varsa Cumartesiye kadar bildirebilirseniz sevinirim.Bu arada enzimi ve solucanların yapmış olduğu gübreyide kullanacağımı yazmayı unuttum..:)

sındırgılı 05-04-2010 21:48

Tabii birde kedilerin hışmından kurtulmak için, işler bittikten sonra 3 adada kamufle edilecek..Yoksa yumuşak yatağı bulduk diye her tarafı dağıtırlar..

MeyveliTepe 05-04-2010 23:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 611080)
Sn.Kiraz, Bilgilendirme için teşşekür ederim.Bu arada azmin için seni tebrik ederim.Ben sadece elimdeki malzemeleri Adaya götürebildim.Cumartesi günü bahçeyi belletiyorum.Elimdeki toprak adacıkları doldurmaya yetmeyeceği için (her adaya 0,7 m3 gerekiyor)mevcut toprağı eletip cocopeat,leonardit,perlit,sönmüş kireç,meşe külü,kemik tozu,biraz kükürt ve gübre ile karıştırıp adacıkları dolduracağım..Yazarken bile yoruldum.Pazar gününe sağ çıkarmıyım bilmiyorum..Sn. Meyvelitepe karışımda eksik olan (mikro elementlerin dışında) bir şey varsa Cumartesiye kadar bildirebilirseniz sevinirim.Bu arada enzimi ve solucanların yapmış olduğu gübreyide kullanacağımı yazmayı unuttum..:)

Sn.Sındırgılı, sönmüş kireç kullanmayın bence. Kalsiyum ve fosfor için kemik tozu kullanıyorsunuz. Meşe külü zaten alkalidir. Bir de kireç koyarsanız toprak çok alkali olur, kükürt dengeleyemez. Kaldı ki kükürtün külü dengelemesi bile epey zaman alacaktır. Kül miktarında da dikkatli davranmalı. Söz gelimi her adada 2-3 avuçtan fazla olmamalı.
Kolay gelsin.

MeyveliTepe 05-04-2010 23:23

Alıntı:

Sn. Meyvelitepe , aşağıdaki formülünüzü örnek olarak aldım ama benim aldığım toprak 1/4 koyun gübresi+ 1/4 torf+ 1/2 normal toprak. Adaların %40'ı doldu, devamını nasıl tamamlamamı tavsiye edersiniz?
Sn.Kiraz, mümkün mertebe organik malzeme ile tamamlamaya çalışın. Ben coco-peat'i bu yüzden kullanıyorum. Ucuz ve zahmetsiz organik hacim sağlıyor. Tanecikler içinde hava ve su tuttuğu için bitkilere çok iyi kök yaptırıyor. Bir kez kullanıldıktan sonra iyice zenginleşerek kalıcı oluyor. Yerine benzer özellikli organik ne bulursanız kullanabilirsiniz. Adaların en üstünde 5-8 santim kadar yer bırakırsanız, fide dikimi sonrası (domateslerde boğaz doldurduktan sonra) malçlama yaparsınız. Ben genelde kompost ile malç yapıyorum. Yok ise saman ile de yapılabilir.

Kiraz 06-04-2010 07:39

Teşekkür ederim Sn. Meyvelitepe. Bu sene sadece ucundan tutup bir şeyler yapmaya çalışıyorum ama bir gün gelip bu işi başarıyla yapabilirsem, bir adanın köşesine "Sn. Meyvelitepe'ye teşekkürler" yazacağım :)

Not: Dün site çalışanları görünce önce mezarlık benzetmesi yaptılar, sonra kendi aralarında "Ya biz de böyle yapıp içine maydanoz, nane, roka ekelim" dediler.

Sn. Sındırgılı size de kolay gelsin. Benim için de en zoru malzeme temini oldu.

OSMAN45 06-04-2010 15:37

Ucundan tutup
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 611231)
Bu sene sadece ucundan tutup bir şeyler yapmaya çalışıyorum:)

Sayın kiraz,
Sadece ucundan tutup yaptığınız şeyler resimlerdeki adalar ise siz sebze tarlaları kurabilirsiniz:)

Toplantıda tanıştığımız narin hanımefendinin keser, çekiç, matkap kullanarak böyle eserler yapmasına şaşırdık eşimle birlikte.

Adaları verevlemesine koymanızın sebebi uzun kenarın güneye bakmasını sağlamak içinmiydi? Ben son olarak yaptığım 7. adayı bunu düşünerek yapmıştım. Bu 7. adaya çok sevdiğim pembe domatesi ekeceğim. Adanın üstünü kaplayıp sera haline getirdikten sonra tohumları şimdiden ekip şaşırtmadan yetiştirmeyi düşünüyorum.

Bu yöntemi iki nedenle denemeyi düşünüyorum.
-Sanırım Tarım Bakanlığının bir araştırmasında okudum,
-Kendi gözlemlerime göre bir önceki yıldan toprağa düşen chery domateslerin tohumları çok güçlü ve verimli oluyorlar. Bende onları başka sebzelerin yanında olsalar da sökmüyorum.

Herşey gönlünüzce olsun.

Kiraz 06-04-2010 15:58

Sn. Osman45 teşekkür ederim. Her ne kadar "narin" olmasam da duymak hoşuma gitti :) Bir de kuvvetim yerinde olsa yapmak istediğim çok şey var ama...

Adaların daha çok güneş alması için verev yerleştirdim. Kışın bir tanesinin üzerini Sn. Ggirgin'in yaptığı gibi örtmeyi düşünüyordum ama malzeme temininde sıkıntı yaşadığım için vazgeçtim; domates desteklerim sağlam olursa, bunların üzerini kapatacağım.

Minik domateslerin kendiliğinden çıkınca da gayet güzel yetiştiğini biliyorum ama bazı bitkilerin şaşırtmaya ihtiyaç duyduklarını zannediyorum, bu aşamada kökleri kuvvetleniyor diye biliyorum. Doğrudan yerine ekilince aradaki fireleri de telafi etmek gerekmeyecek mi?

Adanın üzerini şlimdiden kapatabilseydim, kullanmadığım bir köşesini çimlendirme için kullanıp, sonra yerlerine şaşırtacaktım ama üzeri örtülü bir rafım olduğu için gerek kalmadı.

Size ve eşinize kolaylıklar dilerim.

verdoque 06-04-2010 16:29

Elinize sağlık Sn. Kiraz. Biz de adaları bu hafta tamamlayıp 1-2 hafta içinde karışımı halledeceğiz.

Dikim yaklaşıyor. Ada içinde sebzelerin yerleşimi nasıl olacak? İki sıra mı tek sıra mı? Çerçeveyi kadifeler ve fesleğenler çevreleyecek ama gerekli sebze ve kadife fidesi sayısını kestiremiyorum. Elimdekiler gözüme az görünmeye başladı.

Destekleri de şimdiden düşünmek lazım. İnternette satılan bambular bana biraz pahalı geldi. Ada sayısı çok olunca masraflar da büyüyor. Bunun yerine adaların iki ucuna vidayla sabitleyeceğimiz çubuklara gergince bağlayacağımız sağlam ipten ağ yapsak nasıl olur sizce?

Kiraz 06-04-2010 17:09

Sn. Verdoque, her sene desteklerle cebelleşip dururum. İki sıra destekli dikimde aşağıdaki metodla rahat ettim ama adalarda sanırım bir sıra yapacağım.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...38&postcount=8

Bahsettiğiniz gibi adaların ucuna çubukları vidalamak ve buna tel germek gücü karşılamayabilir, adaların da boyu uzun, teller de esneme yapabilir. Bahsettiğinize benzer şekilde, elimdeki metal çubukları değerlendirmek istiyorum, boyları istediğim kadar uzun değil ama yeni malzeme almayacağım. Bunları köşelerde ve ortada toprağa saplayıp, aynı zamanda ahşaba bağlayacağım. Aralara daha ince çubukları yere paralel koyacağım, direkler yeteri kadar sık olursa uygun bir tel de olabilir diye düşünüyorum. Yine de ana direklerin öne-arkaya yatmaması gerekiyor, Sn. Meyvelitepe'nin çapraz koyduğu ek ayaklar bunun için güzel çözüm. Aslında büyük bitki yetiştirmede Sn. Meyvelitepe çok deneyimli, daha önceki yazılarında bununla ilgili açıklamalar da görmüştüm.

Sıralar konusunda ise önce kağıda döküp, buradan sizlere danışmayı düşünüyorum. Kadife için geç kalmadınız, ben de henüz ekmedim, fazla fazla ekip fazlasını başka yerlere dikebilirsiniz. Aslında hiç viyollerle uğraşmadan, bahçenin bir köşesinde çimlendirmeye başlayabilirsiniz, havalar ısındı.

Bu sene sebze bahçelerini, sanal da olsa imece usulu ile yapacağız.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024