agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze bahçesi hazırlama (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm)

verdoque 15-04-2010 12:39

Çam iğnesi benim de aklıma gelmişti ama bu konudaki önceki mesajlara bakarsanız Sn Meyvelitepe asidik olduğunu, sebze için iyi olmayacağını söylemişti. Kestane ağaçlarının diplerinde zengin ve uygun malzeme bulunabilirmiş.

EMA için:

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=718

Kemik tozu ve iz elementler için:

http://www.magicplant.net

http://dukkanlar.gittigidiyor.com/MagicPlant-GrowShop

sakagun 15-04-2010 17:58

Bu sene bahçemin yaklaşık 200 m2'lik bir bölümünü sebze bahçesi olarak ayırdım. Sürdürdüm. Toprağı zenginleştirmek için üzerine yerli torf ekleteceğim. Ama torf getirecek kişi önce torfu ot ilacıyla ilaçlamamı söyledi. Ben ilaç atmama taraftarıyım. Ot ilacının ne gibi zararları vardır? Sebzelerin gelişmesinde de sorun oluşturur mu?

MeyveliTepe 15-04-2010 18:13

Neticede bir zehir. Atmasanız daha iyi.

özlemce73 16-04-2010 09:34

*** arkadaslar bende bahce kanusunda acemiyim simdi bahcemiz var.sebze tohumlarini direk bahceye eksek olmuyormu.diger türlü ugrasacak cok zamanim yok calisiyorum.Birde hava kosullarina göre türkiye ile almanya farkli mi?simdiden tesekkürler herkese kolay gelsin

Lilinin bahcesi 16-04-2010 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi цzlemce73 (Mesaj 618259)
*** arkadaslar bende bahce kanusunda acemiyim simdi bahcemiz var.sebze tohumlarini direk bahceye eksek olmuyormu.diger tьrlь ugrasacak cok zamanim yok calisiyorum.Birde hava kosullarina gцre tьrkiye ile almanya farkli mi?simdiden tesekkьrler herkese kolay gelsin

Merhaba ozlemce73, Turkiye ile Almanya nin hava kosullari tabidir ki oldukca farkli ve siz kendiniz orada yasadiginiz icin daha iyi gozlemliyorsunuzdur. Turkiyenin buyuk bolumunde sebze ekim donemi Almanya ya gore daha erken baslamaktadir. Sezon nispeten orada daha kisa oldugu icin urun olusturma suresi uzun olan sebzeleri uygun iklim kosullari disarida daha olusmadan ev ortaminda filizlendirip havalarin isinmasiyla (tahminimce Almanya icin mayis basi gibi) bahceye dikmeniz daha uygun olur. Fakat direk tohum olarak bahceye ekebileceginiz sebzeler de var. Bunlardan bazilari olarak ispanak, turp, kabak, marul, yesillikler, bal kabagi gibilerini sayabilirim. Benim bulundugum burada iklim Turkiye ye nispeten daha soguk oldugundan hemen hemen tum sebzelerimi mart sonu nisan basi gibi evde cimlendirdikten sonra bulari mayis basi veya nisan son haftasi bahceye aktariyorum.

sındırgılı 17-04-2010 20:38

Yarın sabah, Adalar yolları yine gözüktü. Arkadaşlar, 35 torba toprağı üst katta bırakmışlar.Onları merdivenden aşağı indirip,elimdeki malzemelerle karışım yapıp adacıkları dolduracağım.Benim danışmak istediğim: Karşımdaki bostandan (nasıl bostansa, berbat bir toprağı vardı) gelen toprağı yarayışlı hale nasıl getirebileceğim? Onu, tekrar atmak bana çok pahalıya mal olacak..

sındırgılı 17-04-2010 20:51

Bahçede kullanmadığım bir alana yığıp, Hümik asit ve gübre karıştırsam, daha sonrada yapacağım kompostuda ilave edip 1 sene öyle bıraksam ??

** Hani, derler ya bedava sirke baldan tatlıdır..Bizimki de tam tersi oldu..Bedava toprak geldi ama kullanılacak hale getirme tasası, zaten beyaz olan saçları daha da beyazlattı.. :)

MeyveliTepe 17-04-2010 21:03

Bu toprak ne bakımdan iyi değil, özelliği nedir bilgi verebilir misiniz?

sındırgılı 17-04-2010 21:16

Sn.MeyveliTepe, Onu yarın gittiğimde sizlere fotoğraf çekip aktarayım.Aslında, toprak analizi yaptırıp öyle değerlendirmek en ideali olur..1,5 m3 civarında kurumayan bir toprak..

cemo 17-04-2010 22:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 617407)
Cocopet yerine ormanlık alandan bolca eğrelti cürükleri topladım. Yarın adalara biraz daha toprak ilave edip, eğreltileri de karıştıracağım. Her adaya bir cuval gübre döktüm. Umarım doğru yapıyorumdur:))

Sn MeyveliTepe
Eğrelti otunun toprağa bir zararı olur mu. Kene barındırdığını duydum eğreltinin doğrumudur:confused:
Gerci yapacak bişeyim yok, sebze adalarıma karıştırdım :(

sındırgılı 18-04-2010 19:09

2 Eklenti(ler)
Sebze adalarını nihayet tamamladım. Kadifeleride kenarlara diktim.Fakat son resmi mangaldan sonra (malum sebepten çekemedim) Kompost yapımı için uygun yer buldum. Bostandan getirdiğim toprağıda uygun bir bedelle attırdım. Mayısın ilk haftasıda,sebze fidelerimi diker,damlama sulama montajını yaparım.

MeyveliTepe 18-04-2010 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemo (Mesaj 619218)
Sn MeyveliTepe
Eğrelti otunun toprağa bir zararı olur mu. Kene barındırdığını duydum eğreltinin doğrumudur:confused:
Gerci yapacak bişeyim yok, sebze adalarıma karıştırdım :(

Sn.Cemo, kene konusunu bilmiyorum ama yeni edindiğimiz bir bilgiye göre eğrelti otu pek tavsiye edilmiyormuş. Miktarı fazla değilse önemli değildir herhalde.

verdoque 19-04-2010 07:11

Haftasonu leonardit ve gübre alındı, bahçeye yığıldı. Dün 5 adanın daha toprağını belleyip 2 adanın toprak karışımını tamamladık. Yağmur başlamasaydı diğerlerini de bitirirdik ama yerler çok çamur olduğundan sadece gübreleri adalara serip EM spreyleyip yağmur altına bıraktık.

Artık adalara ayak basmak yasak:)

Malçlama için aklıma bir fikir geldi. Geçen sene bahçede nereyi sulasak semizotu fışkırmıştı. Bir süre sonra başedemedim, sökmeden öylece bıraktım, biberlerin domateslerin dibi yemyeşil örtülü kaldı yaz boyunca. Bunu malçlama uygulaması olarak deneyebilir miyiz? Semizotunun kökten ya da dışarıdan sebzelere bir zararı olur mu? (Sebzelere bulaşmasa da bazılarının yaprakları hastalıklıydı mesela. Ne olduğunu bilmiyorum yapraklarda beyaz kabartılı benekler olmuştu.) Kuruyan semizotları kış boyunca tamamen yok olmuş, nasıl oldu anlamadım bile. Tamamen toprağa karıştılar yani. Bu açıdan Fukuoka'nın yonca kullanması gibi semizotu kullanılabilir mi?:)

limon 19-04-2010 08:55

Bu semizotu meselesini ben de çok merak ediyorum. Ama biz Semizotunu çok seviyoruz, çok tüketiyoruz. Bu yüzden onlara yabani ot muamelesi yapamıyorum. Diğer yabani otları temizliyorum ama Semizotlarını bırakıyorum. Toplarken de kökünden çıkarmıyorum, tepelerini kırarak topluyorum. Çok dezavantajı yoksa böyle devam edeceğim.

Kiraz 20-04-2010 13:49

Sebze adalarına yoğunlaştık, bu arada ada yapılmadan hazırlanan sebze bahçelerini de paylaşalım mı? Su kanalları, sebzeler kanalın neresine dikilir, sıklıkları- sıra araları, bağlama şekilleri, ocaklar... gibi konularda paylaşımlardan da yararlanabiliriz. Sebzelerin her sene dönüşümlü olarak ekilip-dikilmesini de bu başlıkta paylaşabiliriz.

Bu arada buradaki her satır da ayrı güzel.

limon 20-04-2010 17:29

Ben bu senede de adadan vazgeçtim. :) Sizleri takipteyim.

verdoque 20-04-2010 19:22

4 Eklenti(ler)
Evet adaların fotoğraflarını şimdi ekleyebiliyorum:)

Eklenti 137396

Eklenti 137383

Eklenti 137384

Eklenti 137385

MeyveliTepe 20-04-2010 20:04

Elinize sağlık. Çok güzel olmuşlar. Adalar arasında yürüme ve çalışma mesafesi biraz az gibi görünüyor. Umarım size zorluk çıkarmaz.

verdoque 20-04-2010 20:46

3 Eklenti(ler)
Teşekkürler, aslında matematiksel hesaba göre arada 60 cm kalacaktı, montaj toleranslarımız biraz geniş olmuş:) Tahtaları da kısaltamayınca 40cm kaldı. Yanlamasına 60 cm'yi koruduk, o kısımlar fotoğrafta görünmüyor ama rahat oldu.

Limonbahçesi 21-04-2010 07:10

Merhabalar.İsmim Murat.
Dün tesadüf eseri domateslerle patlıcanların yakın dikimi olurmu diye internette arama yaparken bu site üstünde bu başlık altındaki forum sayfasını buldum heyecan verici dün gece baştan sona okudum.
Birkaç sorum olacak sizlere.Kadıköy Hasırcıbaşında oturduğum evin bahçesinde 1 metreye 8 metre uzunluğunda ada teşgil edecek bir alan var ben busiteyi bulmadan önce bahçeye domates patlıcan vede biber bir köşesinede begonvil ayrıca azda olsa çilek ektim.
bahçe toprağı malum kuvvetle muhtemel değer olarak zayıf yanmış gübre ile dikim yaptım.
Sizlerin hazırladığı kokteyli hazırlama aşamasını kaçırmış oldum.Cocopeat ve diğer gübre malzeme çeşitlerini üsten yüzeyi kapatma yoluna gitsen faydalı olurmu yoksa boşa uğraşmıdır yanıtlarsanız sewinirim.

Teşekkürler.

sibelbozo 22-04-2010 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 611171)
Sn.Kiraz, mümkün mertebe organik malzeme ile tamamlamaya çalışın. Ben coco-peat'i bu yüzden kullanıyorum. Ucuz ve zahmetsiz organik hacim sağlıyor. Tanecikler içinde hava ve su tuttuğu için bitkilere çok iyi kök yaptırıyor. Bir kez kullanıldıktan sonra iyice zenginleşerek kalıcı oluyor. Yerine benzer özellikli organik ne bulursanız kullanabilirsiniz. Adaların en üstünde 5-8 santim kadar yer bırakırsanız, fide dikimi sonrası (domateslerde boğaz doldurduktan sonra) malçlama yaparsınız. Ben genelde kompost ile malç yapıyorum. Yok ise saman ile de yapılabilir.

sayın meyvelitepe malçlama için talaş kullanabilirmiyiz bilgi verebilirmisiniz
elimizde bol miktarda , kayın ve gürgen,ve çam talaşları bulunmakta
ayrıca toprağın yapısını iyileştirmek için talaşları kompost yapmadan kulllanırsak bir zararı olurmu ? birde meşe talaşı kullanmanın zararları olurmu
bahçede bulunan doğla yetişmiş meşe ağaçlarının altındaki toprak çok güzel açıklık alanlarda kiili kireçli rezalet bir toprak var

MeyveliTepe 22-04-2010 15:09

Meşe talaşı biraz asitik olmasına karşın sebzeler, biraz asitik toprak seven çiçekler için iyidir. Talaş biraz da iri parçalı ise çok iyi malç malzemesi olur.

sibelbozo 22-04-2010 15:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 622648)
Meşe talaşı biraz asitik olmasına karşın sebzeler, biraz asitik toprak seven çiçekler için iyidir. Talaş biraz da iri parçalı ise çok iyi malç malzemesi olur.

sayın meyveli tepe cevap yazınızda anlayamadığım bir kısım var ''Meşe talaşı biraz asitik olmasına karşın sebzeler,'' açıklayabilirmisiniz.

MeyveliTepe 22-04-2010 17:30

Yani PH'ı 7'nin altındadır. Kullanıldığı yerdeki toprağı da PH 7'nin altına düşecek şekilde etkiler. Ancak bu pek çok bitki için kötü bir şey değildir. Sebzeler PH 6-6.5 durumundan hoşlanırlar.

sındırgılı 22-04-2010 21:50

1 Eklenti(ler)
Sebze adacıklarıma: domates,biber ve salatalık diktim.

Limonbahçesi 22-04-2010 22:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Limonbahçesi (Mesaj 621319)
Merhabalar.İsmim Murat.
Dün tesadüf eseri domateslerle patlıcanların yakın dikimi olurmu diye internette arama yaparken bu site üstünde bu başlık altındaki forum sayfasını buldum heyecan verici dün gece baştan sona okudum.
Birkaç sorum olacak sizlere.Kadıköy Hasırcıbaşında oturduğum evin bahçesinde 1 metreye 8 metre uzunluğunda ada teşgil edecek bir alan var ben busiteyi bulmadan önce bahçeye domates patlıcan vede biber bir köşesinede begonvil ayrıca azda olsa çilek ektim.
bahçe toprağı malum kuvvetle muhtemel değer olarak zayıf yanmış gübre ile dikim yaptım.
Sizlerin hazırladığı kokteyli hazırlama aşamasını kaçırmış oldum.Cocopeat ve diğer gübre malzeme çeşitlerini üsten yüzeyi kapatma yoluna gitsen faydalı olurmu yoksa boşa uğraşmıdır yanıtlarsanız sewinirim.

Teşekkürler.

Sayın MeyveliTepe siz en azından bu soruma cevap verirseniz sewinirim.Teşekkürler.

MeyveliTepe 23-04-2010 08:42

Sn.Limonbahçesi, tabii ki faydası olur. Biz de adalara sebzeleri ektikten sonra, sebzeler biraz boy atınca 10 santim kalınlığında komposttan malç yapıyoruz. En azından aynı işi görür.

Sn.Sındırgılı, Domatesleri dikerken adanın için olabildiğince derin çukur açıp domatesi en dibine dikiyorum. Sonra bitki büyüdükçe azar azar çukuru dolduruyorum. Böylelikle adanın içinde boğaz doldurma işini halletmiş oluyorum. Bitki de derin ve büyük kök yapma şansını buluyor. Aksi halde yüzeysel bir kök olur bu da bitkiyi beslemekte yetersiz kalabilir.

Adalet Yağcı 23-04-2010 09:52

Arkadaşlar, biraz acele etmiyormusunuz sebze dikimi için?
Adana Mersin Antalya gibi iller için olabilir ama gece 5 °C düşen yerlerde gündüz de yeterince ısınmayan toprakta sebze kökleri çalışamaz.

Ben geçen sene çok heveslenip 20 Nisanda bahçeme fidelerimi dikmiştim, Mayıs sonuna kadar hiç gelişmediler, benden bir ay sonra fidelerini dikenlerle aynı gelişimi gösterdiler.

Fasulye, kabak, hıyar gibi tohumlar ekilebilir belki ama, fide olarak diktiğimiz bitkiler çalışmaz.

Bu sene 20 Mayıstan önce dikmeyi düşünmüyorum.

Limonbahçesi 23-04-2010 11:04

[QUOTE=MeyveliTepe;623153]Sn.Limonbahçesi, tabii ki faydası olur. Biz de adalara sebzeleri ektikten sonra, sebzeler biraz boy atınca 10 santim kalınlığında komposttan malç yapıyoruz. En azından aynı işi görür.QUOTE]

Yanıtınız için teşekkür ederim sayım MeyveliTepe :rolleyes:

MeyveliTepe 23-04-2010 11:57

Bence de henüz erken. Ben sadece seraya dikeceğim şimdi. Adalara 15 Mayısta.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024