agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/)
-   -   Sebze bahçesi hazırlama (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm)

sındırgılı 23-04-2010 19:39

Geçen sene, mayısın ilk haftası dikmiştim.Baktım evde (balkonda) dolaşacak yer kalmadı,hanımdanda fırça yemektense erken dikmeye karar verdim. Sn Meyvelitepe haklısınız,çukur gibi yapmalıydım ama olabildiğince derin diktim.

Smyrna 26-04-2010 23:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 623175)
-Arkadaşlar, biraz acele etmiyormusunuz sebze dikimi için?
-yeterince ısınmayan toprakta sebze kökleri çalışamaz.
-fide olarak diktiğimiz bitkiler çalışmaz.
-Bu sene 20 Mayıstan önce dikmeyi düşünmüyorum.

Bu yıl ilk defa dikeceğim pembe domates tohumlarını 7 martta temin ettim ancak 20 martta çimlendirmeye başlayabildim (Dolayısıyla biber ve diğer sebze tohumlarını da) bu yüzden gelişmeler biraz geriden geliyor. Bu sıkıntımı Hisarönü'ndeki ziraat mühendisi arkadaşımla paylaştığımda toprağın 15 mayıstan önce kendini salmadığını ve fidelerin de yavaş geliştiğini ifade etti. Mantıklı geliyor.

Bu yıl ilk defa sebze adalarında (Meyvelitepe'nin blogunun takipçisiyim) sebze yetiştireceğim. Adaların çevresi ancak bugün tamamlanabildi. Bir ara sezonu kaçıracağımı düşünmeye başlayıp iyice gerilmiştim. Keçi gübresi ve leonarditi daha önceden almıştım. Toprak, gevşemesi için ince kum da karıştırılarak 2 hafta önce bellendi. Bugün araya giren zaman içinde tavını kaçırmış olmama rağmen, toprağın daha önceki yıllarda olduğu gibi taşlaşmadığını fark ettim. İyi gelişme. Yarın adaların içinin cocopeat ile doldurulması için İzmir firması tartes ( http://www.e-tartes.com/urun_detay.a...547&lang=tr-TR ) ile görüşeceğim. 5,84 Tl den satış yapıyorlar ancak sitede verdikleri fiyata kdv dahil mi değil mi, anlayamadım. Olmadı magicplant ( http://www.magicplant.net/26-garteng...65-litre-.html ) üzerinden sipariş vereceğim.

Ayrıca bone meal'i de unutmamak lazım. Geçen yıllarda domateslerde yaşadığım sorunun çözümü olabilir.

Kompost konusuna hiç girmiyorum. Benim için muamma olmakla birlikte bu yaz denemelere başlayacağım.

verdoque 27-04-2010 06:43

Bizim burda kritik tarih 6 Mayıs diyorlardı, ama İzmir ve Kocaeli'nde bile 15 Mayıs deniyorsa ben daha geç dikebilirim.

hbayraktar 27-04-2010 06:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Didem (Mesaj 610973)
Ben de toprak karışımını aynen işaretlediğiniz Meyvelitepe'nin formülüne benzetmeye çalışıyorum. Bazı eksikler var tabii, kükürt ve odun külü mesela. Kemik tozu, leonardit ve iz elementleri internetten ısmarladım Bakalım size ne cevap verecek. Ben de takipteyim.

Bu arada ben epeyce bir coco-peat aldım onu karıştıracağım aklınızda bulunsun. Ama Meyvelitepe kadar profesyonel bir karışım olmasına imkan yok tabii..

Sn. Didem,

Ceşmeye yolunuz düşerse şömine de meşe külüm duruyor.

Meyvelitepe'nin araştırılmış, uygulanmış ve şahane sonuçları görülmüş karışımını bende hazırlamaya calışıyorum ama buraya yeni geldiğim için şehre istanbul kadar hakim değilim, bizim küçük kasabada dükkancılar bulunmayan ve bilinmeyen şeyleri sorduğum için garip garip bakmaya başladılar. Cocopeat, leonardit ve klinoptilolit nerden temin ettiniz?

Didem 27-04-2010 08:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hbayraktar (Mesaj 625774)
Sn. Didem,

Ceşmeye yolunuz düşerse şömine de meşe külüm duruyor.

Meyvelitepe'nin uygulanmış ve şahane sonuçları görülmüş karışımını bende hazırlamaya calışıyorum ama buraya yeni geldiğim için şehre istanbul kadar hakim değilim, bizim küçük kasabada dükkancılar bulunmayan ve bilinmeyen şeyleri sorduğum için garip garip bakmaya başladılar. Cocopeat, leonardit ve klinoptilolit nerden temin ettiniz?

Sn. hbayraktar, merhaba,

Kül için teşekkür ederim, çok naziksiniz..

Ben cocopeat, leonardit ve iz elementleri ağaclar.net üyelerinden mtuncer'den aldım. Hemen yolladı sağolsun. Daha sonra cocopeat'in az geldiğini farkedince gittigidiyor.com'dan tekrar ısmarladım, bu arada kemik tozunu da aynı tedarikçiden aldım. Hepsi kapıma geldi anlayacağınız. Tam adresleri özelinize yollarım isterseniz. Klinoptilolit'le hiç ilgilenmedim ama o da aynı yerde vardır bence.

kolay gelsin..

sındırgılı 27-04-2010 19:58

Bence, sebze adacıklarının topraklarını dopingledik.[kemik tozu, iz elementler,leonardit,enzim,keçi gübresi, vs] Ben adacıkları hazırladıktan 1 hafta sonra fideleri diktim. Bu hafta sonu da fesleğenleri aralara serpiştirip, maydanoz tohumlarını serpiştireceğim. Üzerinede kapak olarakta cocopeat serpeceğim.. Bugünlerde de don olayı, ani ısı değişiklikleri gibi fideleri öldürecek tabiat hadiseleri öngörmediğimden Adacıklarımı erkenden fidelerle doldurdum.. Bu da bir deney, sonuçları yaşayıp göreceğiz..

verdoque 27-04-2010 20:52

Benim de yeşillik-çilek adası tamam. Kuruyan toprağı hafif çapaladım. Kil topaklarını temizledim ve soğan, sarımsak, maydonoz, roka, tere ektim. Marullardan 10-12 tane şaşırttım şimdilik. Hepsini EMA'lı suyla suladım.

hbayraktar 27-04-2010 23:07

Sn. Didem, rica ederim bulamazsanız haber verin.

Araştırarak yolum gittigidiyor a çıktı, siparişleri verdim bekliyorum, ama toprak, belleme-eleme, tesviye derken bir tek domates ve biberleri fidelediğim geldi aklıma :)

Sn. Meyvelitepe hepimiz izinizden geliyoruz, malzemeleri toparladık, bundan sonraki adımda helvayı kavurmak için belirli bir sıra önerirmisiniz?

Kolay gelsin

uzman16 28-04-2010 09:11

1 Eklenti(ler)
Sn.Meyvelitepe'nin önayak olduğu bu uygulama çok hoşuma gitti.
Sevgili Kiraz da iyi ki bu başlığı açmış.
Tüm arkadaşlar nasıl da heyecanla bu işe girişmişler.
Sizlerden çok etkilendim ve ben de sebze adaları oluşturmaya karar verdim.
Dünden beri burada yazılanları okuyorum.
Çok heyecan verici buldum yazılanları.
1,2 x 1,5 m.=1,8 m2 ebatlarında 6 tane adacık oluşturmayı planladım.
Alan az olunca ancak bu kadar olabilecek. Aralara 40 cm. boşluk bırakacağım.
Bu adacıkları toprağı kazıp mı yerleştirmeli yoksa sert zemine mi? Yüksekliği 30-40cm. olarak planladım. Sanırım yeterli bir yükseklik.
OSB ile yapmayı düşündüm ama daha sonra kalın kalasla yapılanların dayanıklılık açısından iyi olacağına kanaat getirdim.
İçini dolduracak malzemeler için de tavsiye edilenlerle irtibata geçeceğim.
Ben de sizleri takip ediyorum.
Tavsiyesi olan arkadaşlar varsa sevinirim, henüz başlangıçta yap boz yapmamış olurum.
Herkese teşekkürler.
Eklenti 139548

verdoque 28-04-2010 09:20

Sn uzman16,

Bizim adalarda kısa kenarlar arasında 40cm var, Sn Meyvelitepe'nin uyardığı gibi bu mesafe çalışmak için dar. O kısmı sadece geçiş için kullanacağımız için sorun olmadı ve yanlarda 60cm mesafe bıraktık.

Adalarınız şimdiden hayırlı olsun:)

http://www.agaclar.net/forum/attachm...3&d=1271783851

uzman16 28-04-2010 09:32

Sizinki çok başarılı olmuş. Ellerinize sağlık. Belki sağ ve sol baştaki 40 cm.lik boşlukları bırakmazsam açığa çıkan 80 cm.lik alanı iç kısımdaki 40 cm.lik alanlara ekleyerek aralardaki mesafeyi 50-55 cm yapabilirim.
Bir de adaların içini doldururken hangi malzemeden ne kadar koymam gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz?

verdoque 28-04-2010 09:54

Bizim için nakliye çok problem oldu. Her şeyi kendi imkanlarımızla taşıdık. Bahçe toprağımız çok killi olmasına rağmen büyük miktarda bahçe toprağı kullanmak zorunda kaldık. Cocopeat'i ucuza getirip suda bekletip açmaya üşenmeseydik bol cocopeat iyi olurdu ama onun yerine ada başına yarım paket (125lt) TS1 litvanya torfu, yaklaşık yarım torba leonardit, 1'er çuval gübre katkılarıyla toprağı iyileştirmeye çalıştık. Neden ne kadar koyacağınıza toprağınızın durumuna göre karar verebilirsiniz. Ama asıl tarif aşağıda:)

http://www.agaclar.net/forum/showpos...6&postcount=60

Kiraz 28-04-2010 10:01

Sevgili Uzman kolay gelsin. Ada aralarını 40 cm'den fazla bırakmanda yarar var, bitkiler büyüyünce bunun gerekliliğini daha iyi anlayacağız, 40 cm sıkıntı çıkarır.

Alttaki toprağın da kazılması derinliği arttırdığı için büyük köklü bitkilerde faydalı olacak. Adaları koyduktan sonra sadece içini belledim, böylece yürüme yolları bozulmadı, bu bana daha pratik geldi, sadece ayakları yerleştirmekle biraz uğraştım. Bahçenin tamamını kazan arkadaşlar varsa belki onlar da fikirlerini yazarlar.

Ada eni için OSB plakalar 124 cm tam geliyordu ama uzunmada problem yaşamamak için 1 m ende yaptım.

Tahtaları 40 cm ende yapmak iyi de içini doldurmak ayrı dert oluyor:) Bahçe toprağını kazdığım için 25 cm ende plakalar kullandım.

verdoque 28-04-2010 10:34

Biz plakaları çerçeve şeklinde çukur kazarak biraz derine yerleştirdik. Sonra yürüme yollarından toprağı kazıp adalara doldurduk. Arkasından adaların içini derince belledik. Malzemeleri karıştırırken tekrar bir havalandı. Şu anda gevşek durumda. Bizim plakalar 40cm, üstten 15 cm kalacak şekilde bahçe toprağı oldu. Gübre-torf-leonardit ekledik, 5-10cm boşluk kaldı. Üstteki boşluğu da (çimlerden yeterince kompost yapabilirsem) havalar ısındığında malçlama için ayırdık.

sındırgılı 28-04-2010 19:51

2 Eklenti(ler)
Bugün, maydanozları da serpiştirdim.Elimdeki fesleğenleride adacıklara dağıttım.

MeyveliTepe 28-04-2010 20:52

Haydi hayırlısı. Fesleğenleri kenara değil de, domatesler büyüdüğünde tam olarak kubbelerinin altında kalacak şekilde, iki domates arasına ve domateslerin hizasında dikmek daha iyi olabilir. Fesleğen domatesin gölgesinde çok güzel büyüyor, yapraklanıyor. Yaprakları domates dallarının tam altında kalıyor böylece. Kadifeleri tam kenarlara daha sık dikebilirsiniz. Her bir karışta bir kadife olabilir.

sındırgılı 28-04-2010 21:09

Haklısınız, maydanozları serpiştirince,sadece adacıkların kenarları kaldı.:) Daha sonra düzenleme yaparım.Tohumdan çıkan kadifeler daha küçük, biraz büyüsünler onlarda yerlerini alırlar.Domates ve biber fidelerinde hiç fire yok.Sadece salatalık fideleri biraz kedilerin hışmına uğramış.Daha dikilecek biber ve cherry domates fideleri var..Fakat şimdiden adacıklar, komşulara malzeme olmaya başladı..Yok, başlarına istavroz koymalıymışım , yok az fide dikmişim. Bu kadar fideye çok uğraşmışım..Bakalım Ada biraz şenlenince ne diyecekler? Hele, kompost yapımında herkesin çöpe attığı biçilen çimleri toplamaya başlayınca adımız ''adanın delisine'' çıkacak ama onlarada bunu başarıp anlatırsam herhalde her bahçede kompost yapımına başlanır..

ssengoren 28-04-2010 21:31

Sn Sındırgılı hayırlı akşamlar diliyorum.Arzu ederseniz sebze adalarınıza dikmek üzere birer tanede olsa size değişik tür domates fideleri gönderebilirim.Sağolsun arkadaşlar tohumlarını gönderdiler bende fide haline getirebildim.Tohumlar Elazığ,Artvin,Gürcistan ve Slovenyadan geldiler.Geçtiğimiz yıl Elazığdan gelenleri ektim sonuç harikaydı.Diğerlerini çok kısıtlı bahçemde bende ilk kez yetiştireceğim.

cemo 28-04-2010 23:32

Aynı dertten muzdaribiz:))
Aile mezarlığımı burası diyenlerden içime fenalık geldi:))

Kadife ve sebzeler büyüyünce de ben konuşacağım inşallahhh

üzüm 29-04-2010 07:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 627266)
...Hele, kompost yapımında herkesin çöpe attığı biçilen çimleri toplamaya başlayınca adımız ''adanın delisine'' çıkacak ama onlarada bunu başarıp anlatırsam herhalde her bahçede kompost yapımına başlanır..

Sayın sındırgılı,

Bizim ülkemizde çim belkide en çok kimyasal gübre, kimyasal ilaç kullanılarak yetiştirilen bitkidir. Yemyeşil olsun diye basarlar çeşit çeşit gübreyi, hastalık olunca basarlar ilaçları, doğru seçilmemiş çim çeşidini adam etmek için uğraşır dururlar.

Organik malzemelerle adalarınızı doldurduktan sonra, onca emek onca para harcadıktan sonra yaptığınız kompostun da organik olmasına dikkat etmeniz gerekir. (En azından ben böyle düşünüyorum:))

Herkesin biçtiği çimi almak yerine hangi bahçelerde nasıl bakım yapıldığını gözlemleyerek o bahçelerin çimine talip olun. Bahçe sahipleriyle konuşursanız eminim size seve seve vereceklerdir.

Adalarınız bereketli olsun.

sibelin bahcesi 29-04-2010 08:36

arkadaşlar bu cocopeat nasıl uygulanır,herhangi bir ön işleme tabii tutuluyormu,yoksa direk toprağamı uygulanır,bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim çünki bende uygulamak istiyorum.birde fidelerin çoğu ürün vermeye başladı bazılarında 1-2 biber var,uygulamanın zararı olurmu.

sibelin bahcesi 29-04-2010 10:33

1 Eklenti(ler)
Eklenti 139805

sibelin bahcesi 29-04-2010 10:43

5 Eklenti(ler)
Eklenti 139807

Eklenti 139808

Eklenti 139809

Eklenti 139810

Eklenti 139811

sibelin bahcesi 29-04-2010 11:02

5 Eklenti(ler)
Eklenti 139817

Eklenti 139818

Eklenti 139819

Eklenti 139820

Eklenti 139821

verdoque 29-04-2010 11:30

Sn sibelin bahçesi,

Adana'da olunca tabi fideleri dikmiş meyveleri bile görmüşsünüz, ne güzel :)

Cocopeat'i suda bekletip açmak gerekiyor. Ben hiç yapmadım, cocopeat başlığında anlatmışlardı.

Bu işi şimdi yapıp yapamayacağınız bu başlıkta 237. ve 238. mesajlarda var.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=16978&page=8

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/7894.htm

k_donmez 29-04-2010 20:55

Sayın Sibelin Bahçesi
Fotoğraflar çok güzel. Çukurova'ya da bu yakışır. Ellerinize sağlık.

sındırgılı 29-04-2010 21:44

Yanımdaki sitenin bahçıvanını tanıyorum.Pek kimyasal ilaç atmaz..Ama çim gübrelerinde mutlaka kimyasallar bulunuyordur. Ayrıca Pazardan toplayacağım atık zerzevatlarda pek masum sayılmazlar :) Elimdeki karbon malzemede ise hiç kimyasal yok.Çünki bahçeden topladığım yaprak çürüntülerinden oluşuyor..1-1,5 ay kompost yapımı sürecek..
Cocopeatleri yandaki arkadaşların çocuklarının havuzunu alıp,her 1 adet cocopeat için 45 lt su hesabıyla hepsini doldurdum.1 saat sonra tüm cocopeatlar çözünmeye başladı.Kolay bir işlemdi.

Smyrna 29-04-2010 22:13

sayın uzman16, ben bahçemdeki toprağı, oldukça killi olduğu için, kum ile gevşeterek belledim. Böylece derin köklü bitkilerin de gelişmesinin kolaylaşacağını düşündüm. Sonra aradaki yürüyüş yollarını 10 cm derinlikte kazarak diğer bölümlerin etrafını tahta ile çevreleyip adacık haline getirdim. Sebze adalarını önceleri ben de osb ile yapmayı düşünmüştüm. Ama kiminle konuştuysam osb'nin sadece bir sezon idare edeceğini söyledi.
Ben de adaları 2,5 cmlik çam kerestesinden 20 cm yükseklikte yaptım. Gelecek yıllarda gerekirse adaları 10 ya da 15 cmlik ilavelerle yükseltebilirim. Şu anda bu kadar yükseklik işimi görür.
Yerinizin küçük olduğunu belirtmişsiniz ve adalar arasını 40 cm olarak düşünmüşsünüz ama inanın sonradan pişman olabilirsiniz. genelde 60 cm civarında yapıyorlar. Ben 50 cm yaptım, çapa vs. için yeterli geldi.

uzman16 29-04-2010 23:34

Bugün bahçıvan ile konuştum, sebze adalarından bahsettim. Gülümsedi; " Ne gerek var abla, biz 300 dönüm ekiyoruz, çok verim alıyoruz, bu işleri boşver. O dediğin malzemeleri toprağa koyarız olur." dedi. Daha fikir aşamasında duyduklarım böyleyse ilerki safhaları düşünemiyorum. :eek:

Bu arada ekim yapabileceğim alanı planlarımda biraz büyüttüm. 3,2 x 10 metre ebatlarına çıkardım. Hal böyle olunca araları da 40 cm. den 50 cm.ye çıkarabilirim. 60 da olabilir ama 50 yeterli gibi geliyor.

Sn. Smyrna, malzemeleriniz ne kadar tuttu? Ben de haftasonu adaların kereste ile yapılması durumundaki maliyeti öğreneceğim. Umarım bahçıvanın dediğini yapmak zorunda olacağım bir maliyetle karşılaşmam. :( Zira yaklaşık 7 tane 2,5x1 ebatlarında adacık olacak ve bunların içinin de doldurulması var ki o da ayrı bir maliyet.

MeyveliTepe 29-04-2010 23:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hbayraktar (Mesaj 626550)
Sn. Didem, rica ederim bulamazsanız haber verin.

Araştırarak yolum gittigidiyor a çıktı, siparişleri verdim bekliyorum, ama toprak, belleme-eleme, tesviye derken bir tek domates ve biberleri fidelediğim geldi aklıma :)

Sn. Meyvelitepe hepimiz izinizden geliyoruz, malzemeleri toparladık, bundan sonraki adımda helvayı kavurmak için belirli bir sıra önerirmisiniz?

Kolay gelsin

Arkadaşlar, yaptıklarınız çok güzel. Doğrunun her zaman daha doğrusu, iyinin de daha iyisi vardır. Herkes en iyi yorumu kendince yapabilir. Adalardaki hedef, bitkilerin kolayca kök geliştirebilecekleri, başlangıçta her türlü besinin organik kaynaklardan sağlandığı, devamında yetiştirdiğiniz bitkiler ve bunların rotasyonuyla kendi kendini besleyebilen, mikroorganizmalarca zengin, solucan dostlarımızı da davet eden, yaşayan bir ortam yaratmak. Öyle ki, bu ortamı bir kere yarattıktan sonra, bitkilerin köklerini dahi sökmeden, kazmadan, çapalamadan her mevsim sizin için güzel ürünler verecek bitkilerin yaşayacağı bir ortam olsun.

Bunu yaparken, bilginin yanısıra hislerinize ve kendinize güvenin :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024