View Single Post
Eski 22-11-2010, 18:57   #157
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Mantuka

Ben yıllarca Marmara,Ege,İç Anadolu,Akdeniz bölgelerimizde birçok ilde dağ bayır ova,deniz kenarı çok yer,çok belde gezdim ama aşağıdaki çok yıllık bitkiye hiçbir yerde rastlamadım..
Bu bitki Çanakkale ili,Biga İlçesi Karabiga Bucağında deniz kenarında yetişmektedir..Denizden 1-2 kilometre kadar uzaklığa yayılım göstermektedir..
Yaprakları aynen dereotu yaprakları gibidir..Çiçek ve tohumları bile dereotu çiçeğini andırmaktadır..
http://tr.wikipedia.org/wiki/Dere_otu
Baharda boyu 2 metreye kadar bir sap vermekte ve sarı çiçekler açmakta,nohut büyüklüğünde yassı tohumlar vermektedir..

Biz yöresel olarak bu bitkiye MANTUKA demekteyiz..
Çocukken bunun saplarını keser,iplerle birbirine ekler ve denizde kullanmak için sallar yapardık..Gözeneklidir,suda batmaz..

Asıl önemlisi,bu bitkinin sonbahar ve bahar aylarında yağışlı havaların ardından güneşin ışıldamasıyla MANTUKA MANTARI diye tabir ettiğimiz mantarların yetişmesidir..
Bu mantar çok çok lezzetlidir..Düşmanı (!) boldur..Mantar zamanı çoluk çocuk aile boyu bu mantarı toplamaya çıkarlar..Tam bir katliam gibi toplarlar..Miniciklerini bile..Aslında rahat bırakılsa bu mantar 20 santim çapa kadar ulaşabilmektedir..

Ben bu bitkinin şeceresini öğrenemedim..Yerli bir bitki midir?Yoksa uzak ülkelerin korsanlarca taşınan bir misafiri midir?Çünkü,böyle bir tevatür de duydum;bu bitki güya MISIR'dan denizciler tarafından getirilmiş buraya güya..

Bilgilerini iletenlere şimdiden teşekkürler..

Eklenen Resimler
   
pria Çevrimdışı   Başa Dön