agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Biçim verme teknikleri
(https)




Beğeni Düzeni8Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-08-2006, 13:42   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Waverley Bonsai Group / Salı Toplantıları

Herkese iyi gunler,
'Waverley bonsai group' Sergisi yilda bir kez oluyor. Sergiden resimler ancak bir yil sonra ekliyebilecegim, arada kalan boslugu doldurmak icin dusundum ki Waverley bonsai kulubunun, her ayin ucuncu sali aksami yaptigi toplantilarda islenen konulari sizlerede aktarirsam belki bir faydasi olur bu arada o sali aksamlari bonsai resimleri de cekebilirsem bu sayfaya eklerim.

Bu ayin ucuncu sali aksami yaptigimiz toplantinin gundemi, yillik sergi ve yeni yonetim kurulunun secimi idi. Sergiye beklenen ziyaretci gelmemisti,nedenleri tartisildi. Daha iyi, nasil bir reklam kampanyasi ile daha fazla ziyaretci sergiye cekmenin onerileri ortaya konuldu, sonra uzayip giden bir konu oldugu icin yarim kesildi ve yeni secilecek yonetim kurulu butun onerileri degerlendirip uyelerin bilgisine sunacak.

Demokratik acik bir secimle yonetim kurulu tekrar secildi ve on dakikalik bir ara verildi.Herkese cay ikram edildi ve caylar icilirken uyelerin getirdigi bonsailer seyredildi yorum,oneri ve agaclar tartisildi.

Aksamin ikici yarisinda ise kardes bir bonsai kulubden gelen bir arkadas kok budamasini gosterdi ve cok onemli bir konuya degindi.
Kok budamasi icin en uygun zaman, yeni acilacak tomurcuklarin acilmak icin kabardigi zamandir. Tomurcuklar uyurken soguk olabilir ve kokler budandiktan sonra soguk ,kokleri etkileyebilir. Tomurcuklar acilmissa yeni kokler, kok budamasi sirasinda zedeleneceginden agaca zarar verebilir.

Simdiye kadar hic dikkat etmedigim bir ayrinti.Agaclarin koklerinde yasiyan bir mantar MYCORRHIZAE bu parazitler guzel bir uyum icerisinde agacla "al gulum, ver gulum'u" oynuyor. Yani ikiside bir biri icin faydali. Bu mantar bazi agaclarin koklerine yapisarak, bazi agaclarin da koklerinin icinde yasamini surdurur.
Beyaz bir renktedir bir cok saglikli agaclarin koklerinde gorulur, ornegin camlarda , meselerde ve sedirlerde kokun uzerine yapisip yasarlar ve kimi zaman bir hastalik belirtisi sanilabilir ama bir hastalik deyildir. Ardic, akcaagac gibi agaclarin koklerinin disinda gorulmezler.

MYCORRHIZAE agacin koklerine yapisir ve bakildigi zaman agacin kendi kilcal damarlari gibi gorunur. Agactan karbon ve vitamin cekerek yasamini surdurur buna karsilik agacin koklerini daha verimli yapar ve agacin toprakta daha cok besin almasini saglar. Ayni zamanda topragi parcaliyacak asit uretir, agac besinleri daha kolay alsin diye.

Iste bonsaide bu MYCORRHIZAE cok onemliymis kok budamasi sirasinda topragin hepsi kokten alinmamamali ve su ile kokler temizlenmemeli[ozellikle MYCORRHIZAE ler koklerin disina yapismis agaclarda cam, mese ve sedirlerde] cunku butun MYCORRHIZAE ler de temizlenir ve bu agacin yasamini tehlikeye sokabilir ve kok budamasi yapildiktan sonra butun MYCORRHIZAE ler agacin koklerinden temizlenmisse agac iki sene gibi uzun bir zaman icerisinde bile kendini toparlayamayip olebilir.
Bir diger ucuncu saliya kadar hosca kalin.


Düzenleyen Ali H. ALI : 02-01-2008 saat 13:58
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2006, 22:44   #2
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Ali hocam çok teşekkürler.Bu bilgiler gerçekten çok faydalı oldu.

2 çok güzel bilgi öğrendim: (Cümlelerinizi değiştirmedim Ali hocam )

1-
Kök budaması için en uygun zaman, yeni açılacak tomurcukların açılmak için kabardığı, şiştiği zamandır.
Tomurcuklar uyurken soğuk olabilir ve kökler budandıktan sonra soğuk ,kökleri etkileyebilir.
Tomurcuklar açılmışşa yeni kökler, kök budaması sırasında zedeleneceğinden ağaca zarar verebilir.

2-
MYCORRHIZAE çok önemliymiş.
Kök budaması sırasında toprağın hepsi kökten alınmamalı ve su ile kökler temizlenmemeli [özellikle MYCORRHIZAE ler köklerin dışına yapışmış ağaçlarda çam, meşe ve sedirlerde]

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2006, 01:31   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-06-2006
Mesajlar: 54
merhabalar
bu konu hakkında benim aklıma birşey takıldı. diyelimki kök budsaması yaptık ve bahsettiğiniz MYCORRHIZAE bakterilerinin bir kısmı gitti, bir kısmı da kaldı kökte. bunların tekrar yeteri kadar olması için ne kadar süre geçer? kısaca sormak istediğim acaba bu bakterilerin çoğalma süresi nedir ve çoğalması için uygun şartlar nelerdir (sıcaklık, nem, ışık miktarı, mineral.... gibi)? bu konu hakkında bir fikriniz var mı acaba?

perre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2006, 15:36   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
selamlar,
Perre mycorrhiza[mycorhizae, cogolu oluyor] benim de yeni ogrendigim bir konu .Birlikte arastirip ogrenelim. Ogrendiklerimi mutlaka sizlere aktaracagim.
simdilik hasca kalin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2006, 15:53   #5
Ağaç Dostu
 
bonsaireef's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2005
Şehir: Şu an Mersin
Mesajlar: 1,742
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI

MYCORRHIZAE agacin koklerine yapisir ve bakildigi zaman agacin kendi kilcal damarlari gibi gorunur. Agactan karbon ve vitamin cekerek yasamini surdurur buna karsilik agacin koklerini daha verimli yapar ve agacin toprakta daha cok besin almasini saglar. Ayni zamanda topragi parcaliyacak asit uretir, agac besinleri daha kolay alsin diye.

Iste bonsaide bu MYCORRHIZAE cok onemliymis kok buddamasi sirasinda topragin hepsi kokten alinmamamali ve su ile kokler temizlenmemeli[ozellikle MYCORRHIZAE ler koklerin disina yapismis agaclarda cam, mese ve sedirlerde].
Şimdi Sayın Ali Hocamın anlattıklarından yola çıkarsak bu mantarlar bütün köklerde var.Bu mantarı yok etmemek için su ile kökleri yıkamamak gerekiyor ve aynı zamanda bir miktar toprağı geride bırakmak gerekiyor.
Biz ağacın köklerini budadığımız zaman bu mantarlar gidecek doğru fakat köklerde gidecek.Köklerin bu mantara ihtiyacı varsa kök ile mantar birlikte ağacı terk ettiği için sorun yok.Sorun kökün durup mantarın ağacı terk etmesi.

Budamadan sonra geride zaten ağaca yetecek miktarda kök olmalı.Yeterli kök olduğuna göre her kökte yeterli mantar olduğuna göre yine sorun yok.Sonra ağaç yaprak vermeye yani uyanmaya başlıyor.Bu sırada kök vermeye de başlıyor.Kökün büyüme hızıyla mantarın çoğalıp köke yapışma hızı aynı olmalı.Yoksa ağaç sürekli kök uzattığına göre mantarsız yeni kökler bol miktarda olacaktır.Diyelim ki böyle.Doğada süreç bu şekilde işliyorsa yani mantar köklere sonradan ekleniyorsa yani mantarsız köklerde yaşıyorsa yine sorun yok.Milyonlarca yıldır böyle geldiyse bundan sonrada sorunsuzca gider.

Yok eğer geride bıraktığımız köklerde mantarları yok ettiğimizden bahsediyorsan Perre, o zaman Ali hocamın dediği gibi (özellikle çam,sedir,meşeler çok duyarlıymış) ağaç ölüyor.Diğer ağaçlarda sanırım bu mantar kökün yapısına da katıldığından kolay kolay yok olmazlar.

Bu mantarlar köklerle birlikte mutualist bir yaşam sürüyorsa köklerle aynı ortamdan hoşlanıyor demektir.Bu durumda ışık gereksiz, nem olmazsa olmaz, sıcaklık mevsime göre değişir.Yani özel bir üretim çabası sarfetmeye gerek yok diye düşünüyorum.Aynı şekilde çok ıslak ortamda kökler hava alamıyor ve çürüyorsa ve parazit mantarlar oluşup kökü öldürüyorsa bunlarda aynı durumdan aynı şekilde etkileniyordur.

Biraz sesli düşündüm...

bonsaireef Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2006, 15:30   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Ardic telleme ve budama

Arkadaslar herkese iyi gunler. Bu gun, Sali aksami katildigim bonsai toplantisinda, arkadasimiz Steve`in, ardic agacinda yaptigi telleme, budama ve sekillendirme calismalarini sizlere resimlerle anlatmaya calisacagim. Daha sonrada arkadaslarin toplantiya getirdigi bazi agaclarin resimlerini ekliyecegim.

Steve 1983 de bir fidancidan aldigi bu ardic agacini once cascde tarzinda yapmayi denemis,sonra guzel durmaycagini gorup vaz gecmis .Agaci genisce bir bonsa saksisina dikip bahcenin bir kenarina birakmis.Yillar sonra agaci teleyip budayip sekillendirmeye karar vermis ve bunu da bizlerle paylasmak istemis. Steve`in agacina verecegi sekil kabaca aklida imis yalniz hangi dallari kullanacagini tam olarak kestiremedigi icin butun kullanabilecegi dallari once telledi,daha sonra istemedigi dallari tellerle birlikte kesip alacak. Ta bastan ardicin sekillenmesinin kati Japon kurallarina uyup sag, sol, arka ve on dal dizimi olmayacagini soyledi.Agacin uzerinde icindan galdigi gibi calisacagini,
iki saat icerisinde yapabileceginin en iyisini yapmiya calisacagini belirtiken,
Agac tellerken zefkle calistigini ve bunu yaparken de dinlendigini eklemeyi unutmadi. Asagida Steve`in calismalarini bulacaksiniz.

W.G.C Bonsai group 006.jpg

Ardic`in hicbir calisma yapilmadan onceki gorunusu.

W.G.C Bonsai group 007.jpg

Ardic`in yakindan gorunusu

W.G.C Bonsai group 012.jpg

Steve tellenecek dallara bakiyor

W.G.C Bonsai group 013.jpg

Ve dallari tellemeye basliyor.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2006, 15:49   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
W.G.C Bonsai group 014.jpg
Agacin en ince dallarini bile telliyor

W.G.C Bonsai group 015.jpg
Zaman zaman doner sehbasinin uzerinde agacini cevirip her tarafin abakip tellemeye devam ediyor.

W.G.C Bonsai group 016.jpg
Telleme bitmistir simdi dallari egip bukup sekil vermiye calisiyor.

W.G.C Bonsai group 017.jpg
W.G.C Bonsai group 018.jpg
Artik itemedigi dallari kesip almiya basliyor, ileride kurumus dal gorunumu vermek icin soldaki dallari govdenin uzerinde biraz birakiyor[Steve bir de sunu belirtti deneyimlerinden ogrendigi bir agacta kalinca dallar bir defada govdeye yakin kesilirse ve govdenin o yaninda baska dalda yoksa dallarin kesildigi taraftaki kokler de kuruyrbilir, kokler kurudugu zaman agacin govdesinin o yani da kurur]

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2006, 16:04   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
W.G.C Bonsai group 019.jpg
Saksinin altina takoz koyup saksiyi istedigi yone egip, agaci hangi egimde daha iyi ve guzel durduguna bakiyor.

W.G.C Bonsai group 020.jpg
Ardic su an icin bitmistir , evde kok budamasi yapip agaci daha kucuk bir saksiya alacak.

W.G.C Bonsai group 006.jpg
Agacin uzerinde calisma yapilmadan onceki gorunusu.

W.G.C Bonsai group 021.jpg
Agacin uzerideki calisma bittikten sonraki gorunusu.

Umarim, ardiclarinizi tellemede ve budamada sizlere yardimci olur.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2006, 16:22   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Asagida sali gacesi uye arkadaslarin getirdigi bazi agaclarin resimlerini bulacaksiniz.

W.G.C Bonsai group 001.jpg

W.G.C Bonsai group 003.jpg

W.G.C Bonsai group 004.jpg

W.G.C Bonsai group 009.jpg
Azalea`lar

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2006, 16:30   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
W.G.C Bonsai group 002.jpg

W.G.C Bonsai group 008.jpg




Mor salkimlar.

W.G.C Bonsai group 005.jpg

Japon akcaagaci [bu da bonsaiseverin olsun]
Gelecek ayin 3. salisina kadar saglicakla kalin.

2n2 ve insupinar beğendi.
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2006, 16:34   #11
Ağaç Dostu
 
cello's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2006
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 298
Galeri: 1
Ali Bey, paylaşım için çok teşekkürler.
Gerçekten bu şekildeki fotograflı adım adım anlatım yapmamız gerekenleri içeriyor. Ancak esas ders sözlü anlatımda; 1983'de alınıp sonra bundan birşey olmaz denmesine rağmen canlıya olan saygıyı ve onun karşılığındaki meyvayı göstermesi.
(İlk önce benim sabretmesini öğrenmem şarrttt.)

Saygılarımla,

cello Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2006, 16:48   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 25-04-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 779
Galeri: 66
Bütün arkadaşların özlediği bir ortam çok şanslısınız Ali hocam.

Bonsaide belli bir seviyeye gelmek için bu çalışmaların önemi çok büyük. Bizde bu eksiğimizi gönderdiğiniz bu görsel çalışmalarla gidermeye çalışıyoruz ellerinize sağlık.

oktars Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2006, 17:15   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-08-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 542
Yokmu Ankara da böyle bi kulüp Arkadaşlar işte buraya da yazıyorum, param olur olmaz kocaman bahçeli bi ev alıp, Bonsai park olarak tahsis edecem kulübüde oraya kuracam. Hepinizi 25 sene sonra çay içmeye bahçeme beklerim

murare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2006, 20:02   #14
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI
Japon akcaagaci [bu da bonsaiseverin olsun]
Ali abi sağol...yine beni mest ettin

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 00:03   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Galeri: 2
Öncelikle Ali hocam teşekkürler ardıç konusu hep kafama takılıyordu. Özellikle bu aşamadan sonra ki dönemde ağacın gelişimine paralel olarak ne gibi uygulamalar yapılacak. Bu arada bir soru sormak istiyorum. Ardıçlarda istenilen bir bölgeden dal yaprak çıkarmak mümkünmü ? Veya ağacı bu konuda tetikleyecek bir teknik varmı ?

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 00:11   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Galeri: 2
Murare sen şimdiden 3 kişilik bir kulüp var diye düşünmeye başlayabilirsin. Tarık FİNCAN, sen , ben. Başka kimler var Ankara da bilmiyorum.

Sayın BONSAİREEF ne zaman geliyorsun. Çiftlik arkasından da Uzman seracılık turu yapalım. ve hala mümkünse vitaminleri unutma

Tarıkcım şimdiden kendini ayarla Mart da günübirlik Tokat tarafına gideceğiz. Ben yamadorileri tespit ettim.

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 09:56   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-08-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 542
Geçenlerde Uzman seracılığa bende gittim ama hazırlıksız olduğum için hevesim kursağımda kaldı. Geçerken dayanamadım uğradım ama neyle getiriceksin aldıklarını bi dahaki sefere deyip çıktım mecburen.
Bu arada Bonsaireef banada lazım ama bir türlü ulaşamıyorum. Nerdesin bonsaireef
Uzman seracılık ve Tokat gezisini anladımda, çiftlikde ne yapacaksınız acerpalmatum orayı çıkaramadım.
Birde madem 3 kişi olduk ben gidiyimde kulübün ismini alıyım.Bu arada neden dernek değilde kulüp derseniz, Ankara Bonsai Derneği kısaltması A.B.D olduğu için Kulüp yapıyoz 25 yıl sonra her salı hepinizi bekleriz

murare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 14:02   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
herkese iyi gunler.
Cello,paylastigim resim ve bilgilerin bonsai ogrenmenizde bir yarari olursa bu beni sevindirir.

Oktars, Sizlerin oralarda ilk olmasi , belki sansizlik, belki sanslilik,ayni yariya kadar dolu bir bardak gibi, ben olumlu yonunden bakarak elinizdeki bardagi yarisi dolu olarak goruyorum,[yarisi bos olarak deyil] yukarida ozledigin ortami siz ilkler yaratacaksiniz. Yasadiginiz bolgede bonsai severleri bir araya toplayip birseyler yapmak isi belkide sizlere dusen bir gorev.Ayda bir toplanabilmek ve bigilerinizi agaclarinizi paylasmak inanin cok guzel bir duygu. Belki bu ise 2-3 kisi ile baslarsiniz bir bakarsiniz bir yil icerisinde 30- 40 olmussunuz.
simdiden kolay gelsin.

Murare, 25 yil cok uzun bir zaman, ben cay icmeye yetisemem,sen gel bunu 5-10 yila indir belki kismetse bir cayini o hayal ettigin bonsailer arasinda ben de icerim.

Bonsaisever, mumkun olsada akcaagacin gercegini gonderebilsem


Acerpalmatum, sanirim Steve agaci eve goturdukten sonra, kok budamasi yapip daha kucuk bir saksiya alacak ve yeni buyuyen surgunleri cimcik alimla[uc alma]agacinin dallarini istedigi foruma getirecek. Bu arada sol taraftaki kesdigi dallarin kabuklarini soyup jin [kurumus dal gorunumu] yapacak. Firsatim olursa ileride agacin, tekrar resmini cekip buraya ekliyecegim.

Igne yaprakli agaclarda, eski dal ve govde uzerinde yeni dal ve yaprak olusturma, genis yaprakli agaclarda oldugu gibi kolay degildir. su an dusunubildigim, belki asilama yontemi ile ardic govdesinde dal gelistirilebilir.

hepiniz saglicakla kalin

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 14:51   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-06-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 633
Galeri: 175
yamadori için ideal zaman ne zaman dostlar?
Bizim dağlardan boz armut toplayacağım.

Erguvan Muhibbi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 14:52   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-08-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 542
Ah be Ali abim öyle 5 yılda birikse o para hiç beklemem de naparsın işte ancak emekli ikramiyesinde umudum. Ama aslında bu işe karar verilse yinede şimdi değil ama herkesin hayatı biraz daha düzene girince bu iş bir kooparatif gibi olabilir ya. Gerçekten bir dernek kurulup belli bir yerde arsa alınıp (dernekler veya kooparatifler alıyoya) bonsai park diye kurulabilir. Aslında bir kamp merkezi veya tatil yeri doğayla içiçe hep hayalimdi. Kısmet işte ama dediğim gibi bş vakıf bi banka kredisi borçlarıda üye aidatları ve baaşlardan karşılarız hatta bi sera kurar fidan ve bonsai satışı yaparız. Dur ben bunu bi araştırıyım. Kafama yatarsa memuriyeti bile bırakırım :P Yok canım abartmayalım Aslında olabilirmi ne ?

dusunenadam beğendi.
murare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 18:13   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Galeri: 2
Murare Atatürk Orman Çiftliğinde ağaçları gezip formları hakkında budanabilecek yerler hakkında yorum yapıyoruz. Uzman seracılıkta farklı ağaç türlerini bir arada bulmak, Murat beyden ve Osman beyden bilgi almak mümkün.

Ali bey bilgiler için teşekkürler. Lime sülfür uyguladığım bir ardıç var 1 hafta oldu hala sarı bir türlü beyazlamadı. Uygulamayı birkaç kat yaptım acaba çok kalın sürdüğüm için beyazlamamış olabilir mi? Daha önce 3-4 günde beyaz rengi yakalamıştım.

Erguvan Muhibbi ben mart ayı gibi düşünüyorum. Çok bildiğimden değil daha önce yaptım oldu. Sadece kişisel tecrübe. Aslında ibreli türlerde en iyi zaman hangi aylar olur bilmek isterim. Ama Ali hocamın daha önce bahsettiği tam tomurcuklar uyanmadan önceki dönem fikri kafama yattı. Ben bunu Mine hanıma bir sorayım. Konu hakkında bilgili arkadaşlarında fikirlerini almak isterim. Yaprak döken ağaçlarda mart ayında yapılan uygulamalarda kökle ilgili bir sorunla karşılaşılacağını sanmıyorum.

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 20:39   #22
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Ali abinin bahsetmiş olduğu MYCORRHIZAE

nod02.jpg

Alıntı : http://www2.una.edu/pdavis/BI%20112/...%20Biology.htm

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 20:41   #23
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Ali abi sağol.
Resimlerini görmek bile güzel

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 23:41   #24
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Ali abinin anlatmış olduğu MYCORRHIZAE Türkçeye Mikoriza (kök mantarı) olarak girmiş.
Bitki besin alımını düzenleyen bu mantarı okumanızı tavsiye ederim.

Acaba bunların üretimi de yapılıp satılıyor mu?

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2006, 15:10   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Iyi gunler Acerpalmutum,
Lime sulfur icin sordugun soru gozumden kacti kusura bakma .
Simdiye dek beyazlasmasi gerekirdi[belkide beyezlasmistir]sebebini bilemiyorum,
belki karisimdaki lime dibe cokmustur, yuzeyde de sulfur kalmistir, siseyi iyice sallayip iyice karismasini sagladiktan sonra bir el daha surunuz ve gunesli bir yerde bir iki saat kurumasini bekleyiniz.
Hosca kalin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2006, 15:27   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Herkese selamlar, dun bonsai kulubunde bir sali aksami daha gecirdik. Kulubdeki gundem, bonsai atolye calismasi idi yeni uye arkadaslarin getirdigi agaclar, masalarin uzerine dizildi ve daha fazla deneyimli arkadaslardan aldiklari onerilerle agaclari uzerinde calistilar. Zaman, zaman deneyimli arkadaslar makasi ellerine alip nasil budanacagini da gosterdiler. Sonra cay icmek icin biraz ara verildi ve bu ara her zaman oldugu gibi piyango cekildi, yine ben kazanamadim. Asagida bonsailer uzerinde yapilan bazi calismalarin resimlerini bulacaksiniz.

w.garden sali aksami 001.jpg
Agaclar uzerinde calismaya hazirlanan uyeler.

w.garden sali aksami 003.jpg
Kokler kaya uzerine sarilmis bir japon karacami calismaya baslanmadan once

w.garden sali aksami 009.jpg
Camin on yuzu secildi ve budanmaya baslandi.

w.garden sali aksami 011.jpg
Cam tellendikten sonra.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2006, 15:32   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
w.garden sali aksami 005.jpg
Kupeli uzerinde calisma yapilmadan once.

w.garden sali aksami 014.jpg
Kupeli budanmiya basliyor.

w.garden sali aksami 015.jpg
Ve kupeli budandiktan sonra.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2006, 15:41   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
w.garden sali aksami 006.jpg
Sedir uzerinde calismaya hazirlanan bir arkadas.

w.garden sali aksami 007.jpg
Sedir tellenmeye basliyor.

w.garden sali aksami 008.jpg
Sedir tellenip dallar bukuldukten sonra.

w.garden sali aksami 002.jpg
Ve simsir uzerinde calisan bir arkadas.
Gelecek ayin ucuncu sali aksamina dek hosca kalin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2006, 16:04   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-08-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 542
Benimde şimşirim olduğundan olsa gerek en çok şimşiri sevdim.
Bu arada piyangoda ne veriyorsunuz Ali Abi. Ağaç mı? Ne güzel olurdu.

insupinar beğendi.
murare Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2006, 21:19   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-07-2005
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 193
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI
Iyi gunler Acerpalmutum,
Lime sulfur icin sordugun soru gozumden kacti kusura bakma .
Simdiye dek beyazlasmasi gerekirdi[belkide beyezlasmistir]sebebini bilemiyorum,
belki karisimdaki lime dibe cokmustur, yuzeyde de sulfur kalmistir, siseyi iyice sallayip iyice karismasini sagladiktan sonra bir el daha surunuz ve gunesli bir yerde bir iki saat kurumasini bekleyiniz.
Hosca kalin.
Ne demek Ali Hocam Elleriniz dert görmesin.
Bu salı toplantıları özellikle ilgimi çekiyor. Sayenizde artık bize yol gösterecek kimse yok ki bahanesinin arkasınada saklanamayız. Sayenizde yıllarca uğraşarak edineceğimiz tecrübeleri sizden hazır alıyoruz.

Tekrar Gönlünüze sağlık

acerpalmatum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024