agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Tıbbi, ıtri, boyar, aromatik bitkiler




Reklam


Beğeni Düzeni81Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-11-2005, 23:03   #1
Ağaç Dostu
 
cemboa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2005
Şehir: izmit
Mesajlar: 663
Şeker otu - Stevia rebaudiana

arkadaşlar www.mineflora.com diye bir türk sitesinden öğrendiğim kadarıyla saksıda yetişebilen şeker otu diye bir bitki var.tamamen doğal bir tatlandırıcı.yapraklarından bahsediyorum.hemde kalorisiz ve şekerden daha kuvvetli.kuruttuğunuz zaman 1 kaşığı birkaç bardak şekere denk geliyomuş.yaprakları taze olarak direk içecekleriniz içine atarakda kullanabiliyosunuz

cemboa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2005, 00:32   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 33,858
Galeri: 90
Şeker otu diye arattım

Aramış olduğunuz kriterlere uygun ürün bulunmamaktadır



Tam link verir misiniz?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2005, 10:12   #3
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: Catania - İzmit
Mesajlar: 767
Galeri: 73
http://www.mineflora.com/product.asp...040&associate=

googledan buldum.

http://tirmikizi.blogspot.com/2005/1...do-ekerli.html

burada da ilgili bir yazı var.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2005, 10:19   #4
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: Catania - İzmit
Mesajlar: 767
Galeri: 73
Bu arkadaşla(şeker otu) içeceklerinde çok şeker kullanan biri olarak ciddice ilgilenmeyi düşünüyorum

Sn. Cemboa çok teşekkürler..

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2005, 16:40   #5
Ağaç Dostu
 
Sevelim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2005
Şehir: Egede şirin ve küçük bir sahil kasabası
Mesajlar: 940
Galeri: 149
Şeker otunun özellikleri iyi güzel de, içinde ne gibi maddeler var, incelenmiş mi acaba?

Bir bilim adamı edasıyla soruyorum belki ama ya içinde herhangi bir hastalığa kötü gelebilecek madde var ise, ve o maddeye allerjisi olanlar ne olacak? Herşeyden kuşkulanmak lazım dostlar.

Bir arının sokmasıyla ölebilen kişileri düşünün. Minnacık bir arı koskoca insanı birkaç dakika içinde öldürebiliyorsa bir bardak şekere eşdeğer bir yaprak kimbilir neler yapabilir. Daha bilimsel açıklamaların olması gerek.

Sevelim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2005, 16:52   #6
Ağaç Dostu
 
Sevelim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2005
Şehir: Egede şirin ve küçük bir sahil kasabası
Mesajlar: 940
Galeri: 149
http://www.mineflora.com/newsdetail.asp?ArticleID=43

Bir de bu link var. Burada yan etkisiz olduğu yazılıyor ancak kaynak olarak da sadece kendilerini gösteriyorlar.

Bana ilginç geldi.

Sevelim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2005, 16:58   #7
Ağaç Dostu
 
Sevelim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-04-2005
Şehir: Egede şirin ve küçük bir sahil kasabası
Mesajlar: 940
Galeri: 149
Kalorisiz ve sakarinsiz tatlandırıcı geliyor

Paraguay’da yetişen Stevia rebaudiana bitkisinden elde edilen mucize tatlandırıcıyı Alman bilim adamları Avrupa’ya getirecekler. Kalorisiz tatlandırıcı Amerika ve Japonya’da satılıyor ama AB’de yeni gıda ürünlerinin ithalatında farklı kurallar geçerli olduğu için Stuttgart Üniversitesi’nden Udo Kienle diğer bilim adamlarıyla birlikte bitkinin ekim koşullarını, tadını, dayanırlığını ve üretimini araştırıyor. Önümüzdeki yıl Stevia bitkisinin ekimine başlayacak olan araştırmacılar deneme alanları olarak Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan’ı uygun buldular. Gerekli izinlerin alınmasından sonra başlayacak araştırmaların on yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0...~419253,00.asp

Burada henüz araştırılmadığı anlaşılıyor. 10 yıl daha beklemekten söz ediyorlar.

Sevelim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2005, 17:32   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 33,858
Galeri: 90
Alıntı:
Kalorisiz tatlandırıcı Amerika ve Japonya’da satılıyor ama AB’de yeni gıda ürünlerinin ithalatında farklı kurallar geçerli olduğu için Stuttgart Üniversitesi’nden Udo Kienle diğer bilim adamlarıyla birlikte bitkinin ekim koşullarını, tadını, dayanırlığını ve üretimini araştırıyor.
Sakıncası olmadığı belli ki üretimi için yer bile seçmişler. Satıldığı yerler var... Ama çok özel allerjik durumlar hariç (bu risk her şey için var) kullanılabilir durumda olduğu anlaşılıyor.

Ya da ben öyle anlıyorum :)


Düzenleyen malina : 12-11-2005 saat 17:37
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2005, 22:04   #9
Ağaç Dostu
 
cemboa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2005
Şehir: izmit
Mesajlar: 663
benim düşüncem marketlerde satılan tatlandırıcılardan daha güvenli olduğu yönünde

cemboa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2005, 22:03   #10
bluevard
 
ayhan coruk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-11-2005
Şehir: izmir
Mesajlar: 54
Galeri: 6
selam arkadaslar bahsettıgınız bıtkıyı dogal sakarin i kendım yesıl yapragını tattım tadı aynı eczanelerde satılan tatlandırıcılar gıbı ancak cok ama cok tatlı tohumunu bulabılırsem bu bıtkıyı yetıstırmeyı dusunuyorum. yan etkısı dıgerlerınden daha azdır dıye dusunuyorum selamlar

ayhan coruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2006, 13:46   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,108
Galeri: 25
şeker otu - Stevia rebaudiana

Mucize Tatlandırıcı: Stevia rebaudiana

Kalorisiz ve yan etkisiz olması nedeniyle geleceğin tatlandırıcısı olarak tanımlanan bitki.

Yaprakları şekerden 30 daha tatlı olan stevia rebaudiana, şeker otu olarak da bilinir. Kalorisiz ve yan etkisiz bir tatlandırıcıdır.

Stevia rebaudiana, aslen Paraguayda yetiştirilen bir bitkidir. Günümüzde birçok ülkede suni tatlandırıcıların yerine kullanılmaktadır. Stevia yaprakları hem tazeyken, hem de kurutularak tüketilebilir.

Taze olarak tüketilmesi istendiğinde, yeşil yapraklar her türlü sıcak içeceğin içine atılarak tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Kurutularak tüketilmek istendiğinde ise, koparılan yapraklar karanlık ve rutubetsiz bir yerde kurutulur. Ardından kuru yapraklar öğütülerek toz haline getirilir. Bir yemek kaşığı kuru stevia yaprağı, bir bardak toz şekere eşdeğer tattadır.


Arkadaşlar,
Türkiye deki bir bitki-fidan sitesinde satılan bu bitkiyi test eden tecrübesi olan var mı?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2006, 22:04   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-06-2006
Mesajlar: 71
Bu bitkiyi ilk defa duydum,çok ilginç. Gerçekten kalorisiz ve yan etkisiz ise diabet hastaları için özellikle çok iyi.Tabii bu konuda hekimlerin görüşü nedir onu bilmek lazım.
Bilenler varsa bilmeyenlere anlatır mı lütfen?

nilgunarpat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2006, 00:08   #13
Ağaç Dostu
 
bonsaisever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2005
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,775
Galeri: 48
Resmini de koyalım

Name:  sterebaudianaleavesclose.jpg
Views: 14288
Size:  33.4 KB

Name:  stevia%20014_web.jpg
Views: 13313
Size:  13.8 KB

bonsaisever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2006, 08:03   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,108
Galeri: 25
http://www.mineflora.com/product.asp...040&associate=

Tadına bakmak isteyenler linki tıklasın, aman şeker hastaları uzak dursun
Doğal beslenmek isteyenler için ideal bu arada bildiğimiz şeker yapılırken hangi kimyasal aşamalardan geçtiğini ve içine ne tür kimyasal maddeler katıldığını biliyormusunuz?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2006, 08:05   #15
Eyüp
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 85
Galeri: 1
Bahsedilen bitkiden 2 hafta önce aldım. Kargo sırasında yaprakları zarar gördüğü için mantar hastalığı var gibiydi. Yapraklarda yer yer kararma vadı. Bu nedenle tadına bakmak istemedim.

Şimdi bitkim kendine gelmeye başladı. Geçen akşam bozuk yaprakları temizlerken elimdeki bir yaprağı şöyle bir ısırdım. Cidden çok tatlı. Yeni açan yapraklar henüz az olduğu için şimdi değil ama 1 hafta sonra 5-10 yaprağı toplayıp ilk çayımı içmeyi düşünüyorum. Söylenene göre 1 çay kaşığı 1 bardak normal şekere eşdeğermiş. Çok geçmez dener ve gözlmlerimi sizlerle paylaşırım...

Tabii ki işin bilimsel yanını ve kullanımının fayda ve zararlarını söyleyecek bir bilenden bilgi almak çok daha iyi olur. Yoksa tadı güzel olan herşey faydalı değildir...

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2006, 09:00   #16
Eyüp
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 85
Galeri: 1
Aşağıdaki bilgileri internette dolaşırken buldum. Kendim de deneyeceğim için "nedir, ne değildir ?" tam olarak anlamak istiyorum. Görünen o ki çok işe yarayacak.

Bu bitkiden, tamamen eriyen şekeri nasıl yapacağız o konu hakkında henüz birşey bulamadım. Yaprakları kurutup çayın içine veya başka tatlandırmak istediğimiz şeylerin içine attığımız zaman, tortu bırakacağı için hoş bir görüntü olmayacaktır. Bu bitki birçok alanda kullanlıyormuş zaten. Özellikle meyve suları, tatlı ve pastalar ile dondurmada.

Kısmet olursa bu hafta sonu Stevia ile ilk çayımı içmek istiyorum. Bitkim kendisini bayağı bir toparladı. Sonuçları aktarırım...



Stevia (Stevia Rebaudiana)

Güney Amerika’da yetişen, yerli kabilelerinin kullandığı, çalıya benzeyen bir bitkinin yapraklarından elde edilir. 1900’lerin başında İngiliz ve Fransızlar tarafından şekere alternatif olarak incelenmiştir. Geçtiğimiz yüzyılın ortalarından itibaren Japonya’da yetiştirilmeye başlanmıştır.

Turşuların, soya sosunun, meyve sularının, alkolsüz içeceklerin, sakızların, dondurma ve çayın tatlandırılmasında kullanılmaktadır.

Özellikle diabetiklerde güvenle kullanılabilmektedir. Kan şekerini sabit düzeyde tutmayı sağlamaktadır. Hipertansiyon tedavisinde de etkin olduğu ifade edilmektedir. Plak oluşumunu yavaşlattığı ve çürük önleyici özelliği olduğu, hayvan deneyleriyle gösterilmiştir. Histolojik çalışmalarda herhangi bir anomaliye rastlanmadığı bildirilmektedir.

Çocuklarda bilinen bir yan etkisi yoktur. Miktarı ne kadar olursa olsun toksik değildir


Referans: Thomsen M. Stevia rebaudiana. Phytomedicine 2002:

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2006, 09:50   #17
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,238
Galeri: 15
Bu bitki Bursa Tarım Fuarında var. İlk girişte tam karşıda Bursa'ın meşhur otellerininden birisinin standının sol tarafından giriyorsunuz bir kaç satand ilerde sağda bir hacı amca tanıtıyor, kendisi bana çelik verdi şu an üretime aldım. Ayrıca aleovera, jojobanında tanıtımını yapıyor. Gitme ve tatma imkanına sahip olanlar için bu gün ve yarın var ona göre. Stevia bitkisini kendim tattığım bir yana jojoba için duyduklarım yatırımcılarıda cezbedecek boyutlarda...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2006, 15:14   #18
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,238
Galeri: 15
Fuarda çektiğim resimler. Hacı Amca yani Mehmet AYDEMİR Bey bana çelik de verdi bitkiyi çoğaltabilmem için, kendisine ayrıca teşekkür ediyorum.
Name:  BUR-TARIM-2006 237.jpg
Views: 12636
Size:  57.9 KB

Name:  BUR-TARIM-2006 238.jpg
Views: 12663
Size:  60.1 KB

Name:  BUR-TARIM-2006 239.jpg
Views: 12826
Size:  45.3 KB


kendisine bitki hakkında soru sormak isteyenler mehmetaydemir01@mynet.com adresinden ulaşabilirler.


Düzenleyen Selahattin Yılmaz : 09-10-2006 saat 14:35
Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2006, 09:29   #19
Eyüp
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 85
Galeri: 1
Benim Stevia rebuadiana 'm çiçek açmaya başladı. Sizlerle paylaşmak istedim.

Tohum elde etmeyi başarabilecek miyim?

Bu bitki çok su istiyor ve aynı zamanda da güneşi seviyor. Benim balkonda böceklenmeden kalabiliceği yer sadece burası. Sadece sabahları 1-2 saat güneş alabiliyor. Bu nedenle biraz cılız kaldı. Daha sık yapraklı olması lazımken biraz seyrek kaldı.

Toprağı halen satın aldığım zamanki kumlu-humuslu toprak. Toprak isteği hakkında pek birşey bilmediğim için, bir hata yapmayayım diye toprağına karışmadım. Bu kadar su ihtiyacı olan bu bitkiyi acaba diyorum, killi toprağa dikmek daha mı iyi olur? En azından sulama aralığı biraz uzayabilir. Sulamayı bazan atlıyorum. Geldiğimde boynu bükülmüş olarak buluyorum. Suyu verince anında canlanıyor. Hergün mutlaka su istiyor...

Bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim...



TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2006, 14:57   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,108
Galeri: 25
Bu bitki çok yıllık mı?Mevsimlik mi?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2006, 15:54   #21
Eyüp
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 85
Galeri: 1
Ben çok yıllık diye biliyorum...

Lakin kaç yıllık olduğunu bilmiyorum...

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2006, 02:03   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,108
Galeri: 25
http://www.nuhunambari.com/default.asp?x=9&urun=819

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2006, 14:54   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-10-2006
Şehir: izmir
Mesajlar: 6
şeker otu - Stevia rebaudiana üretimi

arkadaşlar bitkim ölüyor ne yaptıysan çoğaltamadım. bu bitkinin nasıl çoğaltılacağı hakkında bilgisi olan var mı?

varadero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2006, 07:32   #24
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,238
Galeri: 15
Sisleme ortamında çeliklediğim halde benim çelikler de öldü, aslında bir tanesini köklndirmeyi başardım ama sonradan o da gitti...

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2006, 10:11   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-10-2006
Şehir: izmir
Mesajlar: 6
şeker otum ölüyor!

geçenlerde İst. dan gelirken bir saksı şeker otu getirdim. toprak tan 5 dal çıkmıştı .bunları nasıl ayıracağımı ve çoğaltacağımı tam olarak bilmiyordum. bir kaç deneme yaptım ancak tamamı başarısız oldu son 2 gövde kaldı ve onlar kurumaya yüz tuttu bu bitkinin nasıl çoğaltılacağı hakkında bana yardımcı olurmusunuz? ben önce gövdeden parçalar alıp kimini suya koydum kimini toprağa yerleştirdim (yani nane çoğaltır gibi) ancak her iki durumdada bitkiler çürüdü ve kurudu.

varadero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2006, 13:52   #26
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,533
Galeri: 99
Varadero,selamlar.

Klimanjaro gibi tecrübeli ve meslek erbabı birisi de üretimi başaramadım deyince şöyle bir literatür taradım. Şeker otu üretimi öyle çok da basit değilmiş bunu gördüm. Çelikler ancak laboratuvar şartları gibi bütün gerekleri sağlayınca kökleniyor. Sabit sıcaklık, sabit nem gibi. Genelde seri olarak doku kültürü ile ürüyor ve tohumdan üretim de çok başarılı değil. Döllenme ve çimlenme sorunu var.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2006, 20:47   #27
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,238
Galeri: 15
Benim uç sürgününden aldığım çelik köklendi ancak sanırım yer değiştirirken köklere zarar verdim o nedenle kurutmuş olabilirim. Dik çelik olarak, bitkiyi yatay torfa gömmek suretiyle, 2 li göz üzerinden çelik olarak alternatifli denemiştim köklenen ise sadece uç sürgündü ve fazla da odunsu değildi.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2007, 11:08   #28
Ağaç Dostu
 
unalceleb's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 190
arkadaşlar ben bu bitkinin tohumlarından 3 hafta önce almıştım, 10 adet tohumdan 6 tanesi yaklaşık 1 cm kadar oldu. Saksıyı balkonda tutuyorum her akşamda suluyorum, yaptığım doğrumudur **** ne yapmam gerekiyor?

unalceleb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 16:14   #29
Ağaç Dostu
 
GLCN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 805
Galeri: 15
Bu sayfada konu var.Bir bakın isterseniz.

GLCN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2007, 13:05   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-01-2007
Şehir: ISPARTA
Mesajlar: 29
Şeker Otu (Stevia) Nasıl Ekilir ve Yetiştirilir?

Arkadaşlar elime Paraguay'dan biraz şeker otu tohumu geçti. Ancak şeker otunun (Stevia) yetiştirilmesi hakkında elimde bilgi yok. Forumda iki farklı başlıkta stevia hakkında bilgi var ancak benim aradığım bilgiler onlar değil.
bu tohumları nasıl bir toprağa ve hangi şartlarda ekmeliyim?
Bilgisi olan arkadaşlar yardım edebilirler mi?

karaman76 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
rebiana (stevia)

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014