agaclar.net

Geri Dön   Galeri > Botanik Parkları, Kampüsler, Orman, Bitki ve Kuş alanları > Milli parklar > Ilgaz Dağı Milli Parkı (Çankırı ve Kastamonu)
(https)




Ana Sayfa Yeniler Popüler Fotoğraflar Yükle Arama

Apollo Kelebeği - Parnassius apollo Fotoğraf Araçları
Apollo Kelebeği -   Parnassius apollo
Film Şeridi
Kelebek
Apollo Kelebeği -   Parnassius apollo
 
Apollo Kelebeği
19-08-2008 21:39
Albüm içeriği hakkında açıklama: Apollo Kelebeği - Parnassius apollo

150 milyon yıldır yeryüzünde bulunan Apollon kelebekleri Avrupa’dan sonra Türkiye’de de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya


Dağlık bölgelerde yaşayan Apollon kelebeği 6.000 m. yükseklikte bile yaşayabilen bir türdür. Bu kelebeklerin vücutları kürke benzeyen siyah tüylerle kaplıdır. Gövdenin koyu rengi böceğin güneşten ısı emmesine yardım eder. Siyah benekli beyaz kanatlar diğer kelebeklerinkine oranla daha büyüktür. Böylece güneşin ışınlarını almak için daha geniş bir yüzey sağlanmıştır. Ayrıca bu kanatlar olağanüstü yükselme yönteminde de kelebeğe yardımcı olur. Kanatları son derece incedir, bu yüzden hemen hemen saydam gibidir. Bu da güneş ışınlarının kelebek tarafından kolay emilmesine yardımcı olur. ( Hayvanlar Ans., C.B.P.C Publishing, Böcekler, s.13)

Apollon Kelebeği Haberleri :

''Isparta'da koruma altında olan sadece kasnak meşeleri değil. Yine eşine az rastlanan bir tür Apollon kelebeği de bir süredir bu bölgeyle anılıyor. Kelebek meraklılarını çok heyecanlandıran bu kelebeğin Avrupa'da ne yazık ki soyu tükeniyor. Isparta ve Eğirdir'de tarihe meraklı olanları da tatmin edecek pek çok zenginlik var. ''

'' Apollon kelebeği erginlerinin Uludağ’daki önemli nektar kaynakları olarak Kirpiotu, Acantholimon ulicinum (Willd. Ex Schultes) Boiss. var. ulicinum, Carduus olympicus Boiss. subsp. olympicus ve Daphne oleoides Schreber subsp. oleoides tespit edilmifltir. P.apollo’nun doğal düşmanı olarak bir larva-pupa parazitoidi olan Compsilura concinnata Meigen (Diptera:Tachinidae) saptanmıştır. Böceğin predatörü olarak Orta Avrupa’da bulunan bir kertenkele türünün varlığı bildirilmektedir (7). Uludağ’da 1993-1995 yıllarında P.apollo üzerinde yapılan çalışmalara göre, bu güzel doğal mirasımızın bugün için neslinin tükenme tehlikesi bulunmadığını söyleyebiliriz. Ancak, marjinal alan olarak değerlendirdiğimiz Aras vadisinde populasyon kritik düzeyde seyretmektedir. Bugün dünyada görülen global ısınma, Avrupa’da özellikle marjinal alanlarda bulunan birçok P.apollo populasyonunun neslinin tükenmesine sebep olmuştur. Kuşaklıkaya-Zirvetepe populasyonu, bu alanın rakımının 2170-2270 m olmasıyla daha uzun yıllar bu global ısınmadan etkilenmeyecektir.

''
Gönderen: neyzen01 (neyzen01 fotoğrafları) Boyutlar: 550 x 485
Gösterim: 5,997 Dosya Boyutu: 179.8 KB
Yorumlar: 0 Anahtar Kelimeler: Apollo Kelebeği - Parnassius apollo
Editör resim kodu:
Paylaşmak: Bookmark and Share

Sponsorlu Baglantilar
Agaclar.net
Advertisement



GALERİYE EKLENEN FOTOĞRAFLAR, KONU DIŞI VE TEKNİK OLARAK KALİTESİZSE UYARIYA GEREK OLMAKSIZIN SİLİNİR.

Sitedeki fotoğrafların tüm hakları fotoğraf sahiplerine aittir. Fotoğrafların sahiplerinden yazılı izin alınmadan kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'na göre suçtur. İlgilendiğiniz fotoğraflar varsa bizimle ya da doğrudan fotoğraf sahibiyle iletişim kurabilirsiniz. Sadece izlemek amacıyla bilgisayarınıza indirdiğiniz fotoğrafları, virüs taramasından geçirmeyi unutmayın.
Powered by PhotoPost vBGallery
Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024