View Single Post
Eski 11-05-2007, 15:54   #870
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Guler Mesajı Göster
...Birkaç sene evvel eskiden aradığım kış tatlısını chimonanthus praecox u Küçüksu Kasımoğlu serasında buldum 3 m boyunda bir ağaçtı biraz budayarak zar zor Manyas'a taşıdık ve hemen ektik.İlk sene sonuç güzeldi hele kışın aldığım çiçekler getirme zahmetine değmişti.İkinci sene yapraklarında bir hıtırlaşma oldu elime aldığımda kuru kuru dağılıyorlardı ve renkleri kahverengi olmaya başladı sonunda da öldü. Sonra tekrar aldım busefer daha kuytu başka yere ektim ama sonuç yıne aynı oldu yani ikinci sene de aynı hastalıktan kurudu. Dergide sayın Garo Mirzahanyan'ın bu bitki hakkında yazısını okudum sormak istediğim bitki nasıl bir ortam nasıl bir toprak seviyor, Manyas ıklim bakımından İstanbula benzer nerede yalnış yaptım da 2 sefer de de bu bitkiyi yetiştiremedim. Şimdi nereden bulabilirim eskiden aldığım sera da yok...
Kış tatlınızın başına ne geldiğini görmeden anlamak zor. Bu kış Bursa'da Ziraat Meslek Lisesi'nde muhteşem örneklerini gördüm.

Bitki yavaş büyüyor, tohumdan yetişenler 5 senede ancak çiçek açıyor. Güneşli bir yere dikilmeli. Toprak da süzek olmalı. Kumlu- tınlı, organik maddece zengin bir toprak olmalı. Toprağı hep hafif nemli olursa daha hızlı büyür. Biz bir ara sitede Sn Selahattin Yılmaz vasıtasıyla tohumlarını dağıttık. Fidesini de kendisi size belki Bursa'daki bir fidanlıktan temin edebilir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön