View Single Post
Eski 13-03-2013, 19:39   #3267
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Teşekkürler sayın ncp1963,

Bahsettikleriniz terbiye sistemleri. Liderli ve lidersiz terbiye sistemleri kullanılıyor.

Aslında cevizde budama terbiye sistemleri için bilgi eksikliği var ne yazık ki. Akademik seviyede yazılan kitaplarda bile bir kaç sayfa budama terbiye ile ilgili bilgi var ki hiç yeterli olduğunu düşünmüyorum. Hatta ceviz konusunda ciddi bir bilgi eksikliği olduğunu düşünüyorum. Bende 3-4 tane ceviz konusunda kitap var ama hiç birini beğendiğimi söylemeyeceğim.

Cevizde budama terbiye konusunda benim en beğendiğim anlatım bu:

Harold Adam Training Walnut Trees - YouTube

Bakın burada çok önemli noktalara değinmiş. Örneğin çizme uygulaması.

Çizme uygulaması nedir. Tomurcuklar kabarmaya başlarken ya da biraz önce bir gözün 1 cm üzerinden dal kalınlığının 1/3'ü ya da 1/2'sinin 2 milimetrelik bir testere ile çizilmesidir. Örneğin demir testereler 1 mm'dir. 2 tane demir testere 2mm yapar. Ya da isveç çakısı denilen çakıların testerelerini kullanabilirsiniz. Burada bir spatuladan çizme aleti yapmış.

Böylece ne olacaktır istediğimiz noktalarda ana dal elde edeceğiz.

Sonra masa tipi kesim ya da V kesim. Masa tipi kesim nedir. Bir dalın makası yere paralel tutarak altta hafif bir mahmuz bırakarak çıkarılmasıdır. Böylece ne olacaktır. Hem tırnak bıraktığımız noktanın altında uyur gözler uyanacak. Hem de kesim yaptığımız noktanın biraz üzerindeki gözleri de uyarmış olacağız ki bunu ben bu videodan öğrendim.

Bir diğer önemli nokta budamanın temel prensiplerinden bir tanesi. 3'e 1 kuralı.

O da şudur. Bir tane ana dal üzerinde yardımcı dallar olduğunu düşünün. Bu dal üzerinde çot kalınlığı ana dal kalınlığının 1/3'ünden daha kalınsa bu dalı çıkarıyorum. Çot da bir dalın gövde ile birleşme noktası. Bazı kaynaklarda gerdanlık, yaka olarak da geçiyor.

Demek ki gövde üzerinde gövde kalınlığının yarısı, üçte biri kadar kalın dallar varsa bunları çıkarıyoruz. Özellikle bunlar üst kısımlarda istenmez. Bu da budamanın temel prensiplerinden bir tanesidir. Hatta ben bunu bahçemizde bulunan bir ceviz ağacında uyguladım.

Budama terbiye işlemlerine başlamadan önce eline makas alan bir budamacı kesim şekillerini, budamanın temel prensiplerini bilmek durumunda ki sağlıklı bir budama yapabilsin. İşte bu yüzden terbiye sistemlerinden önce budama kesimlerini gündeme getirdim.

Benim asıl sormak istediğim cevizde ne tür budama kesimleri yapabiliriz?

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön