View Single Post
Eski 19-03-2013, 22:05   #151
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi permakültür Mesajı Göster
Sayın Dere1974;
Bazı arkadaşlar franquatte nin ilk 7 yıl tozlama görevi görmediğini, bu açığı kapamak için bir miktar fernette dikmek gerektiğini belirtiyorlar. Siz tozlayıcı olarak hangi çeşiti kullanmıştınız.
Tespitiniz doğru sayın permakültür,

Chandler'ın tozlayıcısı olarak dikilen Franquette 6 yıl sonra erkek çiçek verir. Fernette 2-3 yıl sonra erkek çiçek verir. Bu nedenle tozlayıcı olarak Fernette daha uygundur.

Chandler ceviz çeşidinin lezzetsiz bir çeşit olduğunu söylüyorlar. Sonra eğer toprak verimsizse, bitki besin elementleri yönüyle fakirse iç cevizde büzüşme olur.

Gene Chandler'ın gelişim süresi çok uzun. Örneğin Mayıs 1'de yapraklanıyorsa Kasım 15'e kadar yaprak hep üzerinde. Sonbahar erken donlarının olduğu bir bölgede bu cevizi dikerseniz dondan zarar görecektir.

Bu nedenle karasal iklimin görüldüğü yerlerde Chandler ceviz çeşidini tavsiye etmiyorum. Bu yerlerde Fernor, Kaman-1 ekebilirsiniz. Özellikle Kaman-1 rakımın yüksek olduğu yerlerde tercih edebilirsiniz. Gene Şebin ceviz çeşidi ki çok lezzetli bir çeşittir. İç kurduna karşı biraz hassastır. Rakımı 1300-1400 olan yüksek yerlerde rahatlıkla dikebilirsiniz.

Hatta Sütyemez hocanın ıslah ettiği çeşitlerden Maraş 18 rakımı 600-1700 olan yerler için uygundur. Gene bu yüksekliklerde Sütyemez-1 çeşidi (ki iri bir cevizdir) düşünülebilir.

Bu rakımlar dışında bu cevizler hiç yetişmez mi? Yetişir belki ama ne olur verim düşüklüğü yaşayabilirsiniz.

Söylediklerim rakımı yüksek İç Anadolu Bölgesi gibi karasal iklimin görüldüğü bölgeler için geçerli olabilecek tavsiyeler.

Ayrıca yabancı ceviz çeşitlerine hiç sıcak bakmıyorum

Neden diyeceksiniz?

Okuduğum Kaliforniya Üniversitesi'ne ait kitapta 90'lı yıllarda gen aktarımı yapılmış transgenik (çok bilinen adıyla GDO'lu) cevizlerin deneme parsellerinde yetiştirildiğinden bahsediyor. Biliyorsunuz bunların insan sağlığına ne kadar zararlı olduğu da Avrupa'da yapılan bilimsel araştırmalarla kanıtlandı.

O yüzden yerli çeşitlerimize ağırlık verilmesi taraftarıyım.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön