View Single Post
Eski 20-03-2013, 14:36   #3289
Çınarmunarı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-06-2009
Şehir: İstanbul/Balıkesir
Mesajlar: 100
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erdem26 Mesajı Göster
Aslında süper olurdu ama fotoğraf makinesi yok. Sadece bir arkadaştan ödünç aldığım bir fotoğraf makinesi var.

Ceviz için deneme bahçemiz yok. Ama 2 üreticimin bahçesinde ki bir tanesini ben kurdum eğer fotoğraf makinesi olsa belki fotoğraf çekebilirdik.

Ama bu sene içinde elma, armut, kiraz ve şeftali olan bir deneme bahçesi kurdum. Hatta ilk fotoğraflarını çektim bile.

Kiraz'da vogel ve ispanyol çalısı, armut'ta merkezi lider, şeftali'de lideri olmayan terbiye sistemlerini denemek istiyorum.

Hatta bodur elmalar için destek sistemini bu gün kurduk. Bodur elmalar için uygulanabilecek çok farklı terbiye sistemleri var. Hatta okumuşsanız Elma Kültürü kitabında Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunun Türkiye şartlarında bodur elmalar için önerdiği bir terbiye sistemi var.

Ama ben bu elmalarda meyvecilik konusunda Türkiye çapında çok büyük hizmetleri olduğunu düşündüğüm Sn. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kankaya hocanın anlattığı terbiye sistemini uygulamayı düşünüyorum. Yani kısaca 95-85-75

Terbiye sisteminin ismine de Kankaya dedim.

O yüzden bir fotoğraf makinesi hatta kaliteli bir budama testeresi gerekli. Ama malumunuz aldığımız para belli.



Evet kaynaklarda her çeşit için liderli terbiye sistemi kullanılabilir, uç dal verimi yüksek olan çeşitlerde de liderli ve lidersiz terbiye sistemleri kullanılabilir yazıyor.

Ama farklı terbiye sistemleri uygulanan ceviz bahçelerinde verim miktarları gibi bir araştırma hiç gözüme çarpmadı. Eğer bulabilirseniz buraya yazabilirsiniz.

Kişisel düşüncem ağacın doğal gelişimine göre bir budama ve terbiye yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Örneğin önceki yıllarda doğru ya da yanlış bir şekil verildiyse bunu illa merkezi lider yapacağız diye kalın dalları çıkarmanın hiç mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Burada yapılacak işlem verim budamasıdır.

Bir kaç gün sonra bana yeni bir ceviz kitabı gelecek. Oradan da bakalım.



Acaba kaç tane ceviziniz var? Eğer çok sayıda ise başka fotoğraflar da ekleyebilir misiniz.

Uç kesimi yaparken hem lider dalda hem ana dallarda mı uç kesimi yaptınız yoksa sadece liderin ucunu (tepesini) mi kestiniz.

Ayrıca hangi çeşit? Chandler gibi yan dal verimi yüksek bir çeşit mi? Ya da Bilecik gibi daha çok uç dallarda ama bir miktar yan dal verimi olan bir çeşit mi?

Eğer biraz daha ayrıntı verebilirseniz bildiğimiz kadarıyla yardımcı olmaya çalışalım.
Chandler 50 ,pedro 10 ,fernor 10 , fernette 5 olmak üzere 75 adet bu yaz 4. yazına girecek ceviz fidanlarım var.
Elimde malesef başka fotoğraf yok.Bir metrelik sürgünlerin hepsinin uçlarından birer karış kestim .Dolayısıyla bir metrelik sürgünler yanlarından birer karışlık sürüp meyve verdi .
Bu hafta acaba nerelerinden budamalıyım ki bu hatamı düzelteyim?
Ayrıca teşekkürler...

Çınarmunarı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön