View Single Post
Eski 07-06-2013, 15:12   #247
kelebek çalısı
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Bahçemdeki Cycas revoluta dişi mi yoksa erkek mıi bunu bilmiyordum.

Bu sezonda ilk kez oluşturduğunu gördüğüm kozalak biçimli çiçeklenme oluşumu bitkimin erkek Cycas olduğunu söylüyor.

Name:  C.revoluta male cone.jpg
Views: 4961
Size:  69.7 KB

Bu kozalak formlu çiçek oluşumunun fotoğrafına bakarak henüz açılmaya başlamadığını görüyoruz. Okuduğum bir kaynak bu çiçeklenme döneminin kuzey yarım küre için mayıs ayının sonu gibi bir döneme denk geldiğini belirtiyor. Çiçekler açılmaya başladığında güçlü bir koku (bu kokudan sorumlu kimyasal beta-myrcene olarak adlandırılır) yaymaya başlayan bitki bu yolla özellikle thrips türü böcekleri kendisine çekerek polinasyon için gerekli süreci işletmeye başlamış oluyor.


Bu arada, bu bilgiyi okuduğumda bir kaç gecedir havada asılı kalmış gibi duran ağır misk kokusunun bir anda Cycas kaynaklı olabileceğini düşünerek bir müddet hayrete düştüm ama sonra bu kokunun aynı bölgede bulunan Jakaranda mimosifolia ağacının bu sene gerçekleştirdiği aşırı çiçeklenme sonucunda kuruyarak dökülen çiçeklerinin çürürken yarattığı koku olduğunu anladım. Herhalde bu ağır misk parfümlü koku Cycas' tan gelemezdi.

Name:  Cycas revoluta.jpg
Views: 2645
Size:  72.1 KB

Kokusunun biberimsi bir koku olduğunu yine farklı bir kaynakta okudum ama bizzat tecrübe etmeden kavramam mümkün değil. Bu kokuyu bir kez alanların bir daha nerede olsa tanıyacakları karakteristik bir koku olduğu belirtiliyor. Çiçekler açılmaya başladığında bu kokuyu farkedeceğimi sanıyorum.

Kaynaklar:

Plants Use Smelly Trick to Attract Pollinating Bugs | LiveScience

http://www.nytimes.com/2007/10/09/sc...poll.html?_r=0

Cycas revoluta - King Sago Palms - pollination and seed growing.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön