View Single Post
Eski 28-06-2013, 15:19   #433
MeTePe
Ağaç Dostu
 
MeTePe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 209
Evde uzun zamandır yoğurt yapan biri olarak şunları söyleyebilirim.

UHT, pastörize vs. sütlerle yoğurt yapıp, başarısız oldum diye üzülmenin hiç anlamı yok.

Bu sütlerle yoğurt yapmak çok zor ve pek anlamlı değil. Yağ oranı, su oranı, kıvamı lezzeti hiç bir zaman taze süt gibi olmuyor.

Ben yoğurdu köyden, sütçünün önünüzde sağdığı inekten alıyorum. Hem tadı, hem kıvamı tümüyle farklıdır. Yağ oranı marketten aldığınız sütle kıyas kabul etmez. En beceriksiz insan bile bu sütke çok güzel yoğurt yapabilir.

İşin püf noktası olarak sütün uzun süre kaynatılması gerektiğini de eklemek gerek. Kaynatırken 15-20 dakika boyunca bir kepçeyle havalandırılması suyun buharlaştırılmasını kolaylaştırıyor. Bu şekilde oldukça sert yoğurt elde edebilirsiniz.

Diğer bir pratik yöntem, mayalanması tamamlanan yoğurdun üstüne bir kaç yaprak kağıt havlu koyup bunun bir ucunun kabın kenarından sarkıtılmasıdır. Kağıt emdiği suyu kenardan damlatıyor ve yoğurdu sertleştiriyor. Bir tür ilkel süzme yöntem yani.

Diğer bir yöntem ise mayaladığını sütü, herhangi bir örtüye sarmadan, veya sararak fırın içine koymanızdır. Fırının kapalı ortamı çok dengeli bir soğuma ve mayalanma sağlıyor.


Düzenleyen MeTePe : 28-06-2013 saat 15:52
MeTePe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön