View Single Post
Eski 18-11-2013, 13:02   #4378
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kamil keskin Mesajı Göster
Herkeze merhaba,
Nasip olursa bu hafta cevizlerin gübrelemesini şu şekilde yapmayı düşünüyorum.İki yazını geçiren cevizlerimin ağaç iz düşümlerinin etrafına daire şeklinde bir kürek ağzı genişliğinde 15-20 cm derinlikte 1 teneke yanmış keçi gübresi ile 1 su bardağı 18-46 gübre karışımını atıp üstünü kapatacağım.Böylece kışın kök gelişimleri daha da güzel olacak inşallah.
Merhaba Kamil Bey,

Azot kısmı kışın atıldığında uçup gidecektir. Ayrıca üreticinin sayfasında verilen şu notları da dikkate almanızı tavsiye ederim:

Alıntı:
DAP(18-46-0) gübresi
Erken verilmesi halinde gübrenin içindeki fosfor topraktaki kireç ve diğer maddelerle birleşerek etkisiz hale gelir.
Ekimden sonra verilirse toprak yüzeyinde kalacağı için bitkiye yararı olmaz.
İçerisinde bulundurduğu fosfor ve azot besin maddeleri nedeniyle Orta Anadolu ve geçit bölgelerinde yetiştirilecek buğday için çok uygun bir gübredir.
Bu gübrenin hububat ve benzeri bitkilere sonbaharda,ekim esnasında,mibzerle tohum derinliğine ve bant halinde verilmesi en uygun verme şeklidir.
Mibzerle ekimin yapılmadığı hallerde ekimden hemen önce tarla yüzeyine serpilip sonra ekim yapılarak gübrenin toprakla karışması temin edilmelidir.
Yüzeye serpildiğinde amonyak kaybı (azot uçması) artmaktadır. Serpilip toprağa karıştırıldığında içerisindeki Fosfor fiksasyona (topraktaki bazı maddelerin fosfor kullanımını engellemesi) uğramaktadır. Bu nedenle en uygunu bant şeklinde verilmesidir.
Hububat ekiminde yalnız olarak kullanılabilir, azotun eksik kalan kısmı ilkbaharda üst gübreleme ile tamamlanmalıdır.
ç.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön