View Single Post
Eski 28-12-2013, 23:34   #1298
faruk demirel
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-05-2013
Şehir: İzmir ve Karabük
Mesajlar: 30
iklim ölçümü ve sıcaklıklar

Arkadaşlar bahçeme 1 yıl önce cevizleri dikerken bir de iklim kaydedici cihaz yerleştirmiştim. Cihaz 1 saat aralıklarla sürekli olarak havanın sıcaklık, nem değerlerini ölçüyor ve bunlardan "ıslak termometre sıcaklığını" da hesaplayıp, hepsini birden hafızasında biriktiriyor.
Ben 3-5 ayda bir cihazı bilgisayara bağlayıp verileri aktarıyorum. Bu kalabalık veri topluluğunu işleyerek her gün için "en yüksek" ve "en düşük" değerleri elde ediyorum. Sonra bunlardan da aşağıdaki grafikleri elde ediyorum. Yıl boyunca oluşan aşırı yüksek ve aşırı düşük sıcaklıkları ve bunların gerçekleştiği zamanları kolayca görsel olarak izleyebiliyorum.
Bu sayede hem yörenin mikroklimasını yerinde kaydetmiş oluyorum hem de ileride alınması gerekecek tedbirleri planlamama yardımcı olacağını umuyorum.

Fakat ne var ki ben bir uzman ziraatçi değilim, naçizane bir kimya mühendisiyim Elde ettiğim "sıcaklık" ve "yaş termometre sıcaklıklarının" hangisini zirai anlamda dikkate almam gerektiğini pek kestiremiyorum. Bu konuda uzman ziraatçi arkadaşlar fikirlerini beyan ederlerse çok memnun olurum. Tüm ağaç dostlarına saygılarımı sunuyorum.

Eklenen Resimler
     
faruk demirel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön