View Single Post
Eski 13-05-2014, 18:37   #273
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Ben yabanci mi yerli mi olduguyla ilgilendigim icin yurtdisinda bilinen Butternut Squash olmayabilecegini ozellikle soyledim. Butternut Squash, ayni zamanda bir kategori (sekil itibariyle cicek burnuna dogru bogazi darlasan, sapa dogru incelesen; kullanim alani bakimindan da tipik ozellikleri bulunan) olmasina karsin piyasada cok sayida ticari cesidi (en bilinen geleneksel cesit Waltham'dir ve cok sayida da turevi vardir) mevcut. Bazen de isimle kategori birlestirilerek, sadece Butternut Squash adiyla da gecer.

Sonuc: Bu cesit=Butternut Squash degil. Diger bir deyisle, bu isimle anilan yerli bir cesit yok. Sn sevoş'un dagittigi cesit Malatya'ya ait yerli bir cesit. Kendisi tohumunu komsusundan aldigini da belirtmis, bu da cok onemli bir bilgi cunku bizim kulturumuze, gecmisimize, atalarimiza ait birsey, bizim bir degerimiz.

Early Golden Summer Crookneck ise, gecmisi 15. yuzyil oncesine kadar dayanan cok eski bir cesit. Cesit adi ilkin Ingilizce oldugu icin o sekilde dagitimini yaptim. Fransizca olsaydi Fransizca adiyla dagitirdim. Turkce'ye cevirip Ordek Kabagi deseydim bu sefer de zaman icinde yerli oldugu kanisi yerlesecekti ki bu tip takaslarin en onemli noktalarindan birisi kataloglamaya, dokumantasyona, yerli-yabanci tohum ayriminin yapilarak tohum kimliklerinin belirlenmesine ve bitkilerin yetistirme sartlarinin onceden bilinmesine yardimci olmasi. Kisacasi, Ayas Domatesi'ni nasil kirmizi domates diye dagitmiyorsak, burda da ayni mantik gecerli.

Early Golden Summer Crookneck'in kullanim alanini soruyorsaniz kendi fikrimi soyleyeyim: Dokusu bizim bildigimiz kabaga gore farkli, sert degil (zaten yabanci literaturde "squash" ve "zucchini" ayridir ve Turk Mutfagi'nda kullanilani olasi istisnalariyla birlikte "zucchini"dir). Yogurtlu, dereotlu kabak yemeginde kullanilabilir ama kizartma yapilmak istense tavada dagilir. Dolayisiyla, zeytinyaglisini daha cok tavsiye ederim. Dolmasi da yapilabilir ama kabugu, yine bizim kulturumuzdeki kabaktan daha narin ve ince.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Sayın sevoş,

Lütfen beni yanlış anlamayın. Yabancıymış, yerliymiş, pek ilgilenmiyorum.

Geleneksel ismi Oval Balkabağı ama internette pek bilgi bulamadım.

İnternette orjinal ismi ile aramak daha iyi oluyor. Kabakları hasat ettiğimiz zaman, nasıl değerlendireceğimiz hakkında bir çok fikir sahibi olabiliyoruz.

Başlık, Oval Balkabağı(Butternut Squash) olsaydı bir çok bilgiye daha çabuk ulaşırdık.

Örneğin,

Sayın birnefestoprak'ın Early Golden Summer Croockneck kabağını nasıl değerlendireceğimizi bilmiyorum

Kızartması mı güzel oluyor, dolması mı, tencere yemeğimi bilemiyorum.

Bu kabak sarı olduğu için ve ördek kafasına benzediği için Türkçe olarak "Ördek Kabağı" diye ismi olabilirdi

Nette Ördek Kabağı diye aratsam çok fazla içerikle karşılaşmazdım.

Sayın sevoş,

Ayrıca kabağınızı araştırırken bir çok yerde övgü ile bahsetmişler.

Lezzeti dediğiniz gibi güzelse ve verimi yüksekse ki bir kaç kaynakta gördüm epey fazla, her sene yetiştirebiliriz.

Bu çeşiti paylaştığınız için teşekkür ederim.

Sağlıcakla...

birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön