View Single Post
Eski 03-08-2014, 11:24   #1610
güngöry
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-08-2014
Şehir: denizli
Mesajlar: 20
Değerli Forum Üyeleri,
Uzun zamandır hayalim olan ceviz bahçesini gerçekleştirmek üzere yola çıktım. Sayın Selami Bayrak ve Yaşar Akça'nın kitaplarını 2009 da almışım, uzun zamandır ilgilendiğim ceviz konusunda araziyi almamla birlikte araştırmamı derinleştirdim. Selami beyin kitabının yeni baskısını aldım, özellikle buradaki değerli paylaşımınızdan çok faydalanıyorum. Bu forumdaki saygılı, özenli, bilimsel, sorgulayıcı, pratiğe dayalı paylaşımı çok değerli buluyorum. Ceviz bölümünü tekrar tekrar okuyorum, foruma bu değeri katan adını saymayacağım üyelere teşekkür ediyorum.
20 yıllık bir hekim olarak bilimselliğin önemini bilmekle birlikte, pratik uygulamanın ve deneyimin, bilimsellik kadar önemli olduğunun farkındayım. ne yazık ki ülkemizde hemen her alanda bilgi ile pratik uygulama arasında önemli bir mesafe var. Bunun nedeni sanırım sahaya inmeyen (inemeyen) akademisyenler kadar bilimsel bilgiye inanmayan (belki güvenmeyen) uygulayıcılar. Bu forumun bilimsel bilgi ile pratiği harmanlayarak önemli bir amaca hizmet ettiğini düşünüyorum.
Bu girişten sonra projemden bahsetmek istiyorum.
Denizlinin Çal ilçesinde 680-690 rakımda 16 dekar arazim var. 1 dekarını meyve bahçesi ve bağ evi için ayırdıktan sonra kalan 15 dekara ceviz dikeceğim. Eskiden üzüm bağı olan arazi bu yıl ekilmemiş 1 metreye yakın otlar var, otların bu kadar büyük olması toprağın zengin oluşunun bir göstergesi diye düşünüyorum. Araziye son 7-8 yılda dönüşümlü olarak ayçekirdeği, mısır, pancar ve bi kez de buğday ekilmiş. Araziye 110 luk boru ile yaklaşık 13 metre kot farkı olan ana sulama kanalından su gelmekte...
Dün araziye 14 kamyon hayvan gübresi döküldü, 2 metre derinlikte 3 adet profil açtırdım, toprağın herhangi bir tabakalaşmaya rastlanmadı, taban suyu yok. 3 yerden 120 cm ye kadar 4 seviyeden toprak numunesi aldım. killi-tınlı özellikte bir toprak yapısı mevcut. Arazi % 7-8 eğimli, 200 metre yakınından büyük menderes nehri akıyor, arazinin alt seviyesi ile nehir arasında 25-30 metre kot farkı mevcut, eğim batı, kuzey-batıya doğru ve bu yönden sürekli bir hava akımı mevcut. Çevrede yeni kurulmuş 3-5 dekarlık birkaç ceviz bahçesi var. Bunun yanında bölgede ceviz yetiştiği biliniyor, yaın mesafelerde büyük ceviz ağaçları var. Arazi genel olarak ceviz için uygun görünüyor. Ancak sonbahar erken donlarından etkilenebileceği o yüzden sulamanın erken kesilmesi konusunda genel bir kanaat var.
İdeal bir bahçe tesis etmek amacıyla yola çıkmış bulunmaktayım.
Eğer uygun görülürse ayrı bir başlık altında daha ayrıntılı bir biçimde projemi aşama aşama paylaşmak, değerli görüşlerinizden yararlanmak isterim, saygılarımla...


Düzenleyen güngöry : 03-08-2014 saat 14:57 Neden: ekleme, imla düzeltmesi
güngöry Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön