View Single Post
Eski 13-10-2014, 21:26   #1707
Zeyonsal
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-08-2014
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 11
Dipkazan gerekli mi?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jinekolog1959 Mesajı Göster
Sn. Ukaraymir

Bir liste halinde dikkat edilecekleri ve yapılacakları sıralamış ve “tecrübeli arkadaşların” yorumlarını istemişsiniz. Ben her ne kadar bu işin henüz başında olan bir ceviz dostu olarak kendimi tecrübeliler arasında görmesem de, birkaç konuda yazma ihtiyacı hissettim:

-"Bahçe kuzey cepheli seçilmeli" demişsiniz. Bahçenin kuzey cepheli seçilerek uyanmanın birkaç gün geciktirilmesi, şimdiki gibi geç yapraklanan türlerin mevcut olmadığı dönemlerde faydalı bir uygulama olabilirdi. Zaten ilkbahar donlarını tamamen atlatabilecek kadar geç yapraklanan türler varken kuzey cephe seçimi kesinlikle yanlıştır. Ceviz güneşle büyür, fotosentez güneşle yapılır, verim direk olarak ışıklanma süresiyle orantılıdır. Güney cephe, uzun vejetasyon süreli bölgelerde dahi önemli bir avantaj sağlarken, İç Anadolu gibi kısa vejetasyon süreli bölgelerde arazi alımında bence birincil önemdeki kriterlerden biri olmalıdır.

-Yapılacak işler listesinin başına 1. Madde olarak ‘Tarla dipkazanla sürdürülmelidir’ yazmışsınız. Amerika'da yıllar süren kontrollü çalışmalar neticesinde dikim öncesi riperlemenin, ileriki yıllarda ne ağaç çaplarında, ne ağaç başına verimde anlamlı, ölçülebilir bir artışa yol açmadığı gösterilmiştir. Riperlemeye alternatif olarak geliştirilen derin ve geniş dikim çukurları açma uygulamasının fidan gelişiminde aşikar olumlu etkileri bulunmuştur. Önce riperleme, ardından derin ve geniş dikim çukurları açma uygulamasında ise fidan köklerinin dikim çukurlarından dışarıya uzanması için gereken süre zarfında riperlemenin etkisinin kaybolduğu ortaya konmuştur. Bu bulguların ışığı altında, örneğin Avustralya cevizciliği'nde dikim öncesi riperleme uygulaması terk edilmiştir. Ben de şahsen kendi bahçemde riperleme uygulamadım.

(devam edecek)
Sn.Jinekolog,
Bilginiz ve tecrübeniz bize ışık tutuyor..
Derin geniş dikim çukuru kullanma durumunda dipkazana gerek olmaması konusunda mümkünse biraz daha detaylı bilgi verebilir misiniz? Bu konuda detaylı araştırma için önerdiğiniz kaynak var mı?
Çok teşekkürler

Zeyonsal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön