View Single Post
Eski 02-11-2014, 21:44   #33
chndlr
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-11-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 33
Burda temel kıstaslar açısından hocayla benzer düşünüyorum.

- Türkiyedeki fiyatlar dünyadan farklı oluşamaz. Belli bir sapma ile dünya ile uyumlu olmak zorunda. Kritik olan nokta özellikle amerika ve avustralyadaki fiyat oluşumlarıdır.

Bana göre çin burda arz edici olma açısından bir kriter olmayacaktır. Şehirleşen ve zenginleşen nüfusu arttıkça istediği kadar iyi planlama ile üretimi artırsın çin gıda konusunda hep talep eden olacaktır. Talep üzerindeki faktörü daha önemli.

- Fiyatı düşen benzer ürünlerde bir fırsat vardır. Fiyat düştükçe tüketim artar.Bunun da iki sebebi vardır. Ucuzlayan ürüne erişebilen insan sayısı ve tüketimi artar alternatif ürünlerin yerine kullanılması sözkonusu olur. Bu denklem fiyatları bir yerde tutar. Yani 20 tl iken 1 milyon ton tüketilen bir ürün, 10 tl'ye düştüğünde çok daha fazla bir talebe ulaşır.

- Ceviz tüketmeyen toplumlarda ceviz tüketiminin tetiklenmesi ise ciddi bir konu. Ben burda farklı düşünüyorum.

Türkiye içinde bile mesele karadeniz'liler mısır-fasulye-kara lahanayı yoğun tüketiyor, benzer bir tüketimi anadolunun başka bir yerinde beklemek zor. Ceviz tüketen topluluklarda tüketim artabilir. Az kullanan çok tüketebilir. Ama hiç kullanmayan konusu soru işareti.

Cevizin çerez dışı kullanımı konusunda özellikle amerikada ciddi çalışmalar var.Bir referans Welcome to California Walnuts! - California Walnuts.
İkincisi buda baklava ama bizim baklavaya benzemiyor gibi http://www.californiawalnuts.in/cw/WalnutBaklava.asp

*Avustralya : Devasa ceviz bahçelerine sahip. Genelde yatırımcılarıda Amerikalı. Bu sebeple izlenmesinde fayda var. Araziler çok büyük olduğu için makinalı tarım konusunda da çok iyiler.


Kendi tahminim 5 sene sonrası (toptan satış için) :
Temel noktam : Chandler cevizi amerikadaki toptan satış fiyatı : 4-7 dolar(muhtemelen kalite ve büyüklüğe göre değişiyor). 5 doları baz aldım. Kurda 2 lira. Daha net fiyat bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim(USA çiftçinin toplu satış fiyatı).

İyimsere yakın bir tahmin : 10 TL (bahçeden kuru kabuklu ceviz)
Beklediğim en alt fiyat : 5 TL .

Aralık geniş oldu ama kişisel fikrim 10 tl'ya yakın bir fiyat normal beklenebilir bir durum. Ama önceden riskleri öngermek adına 5 tl'dan ayrı bir projeksiyon yapmakta fayda var. Zaten 5 tl'ının altında fiyat oluştuğu durumda büyük araziler için bile durum iyi değil.


Düzenleyen chndlr : 03-11-2014 saat 00:28
chndlr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön