View Single Post
Eski 07-11-2014, 10:07   #44
ykaya194
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chndlr Mesajı Göster


Orta çaplı bir işletme iseniz ( İşi siz değilde başkaları yapıyorsa. Maliyet konusunda sıkıntı oluşabilir )
Bu konuda çok haklısınız.

Birkaç yıl önce gerek görsel basının gerekse yazılı basının, birazda fidan üreticilerin söylemleri etkisinde kalarak köydeki arazilerime ceviz bahçesi kurma sevdasına kapıldım. Ceviz yetiştiriciliği ve getirisi konularında yabancı ve yerli kaynaklardan bilgi edinmeye başladım ayrıca bölgedeki ceviz bahçesi olan üreticilerle yüz yüze görüşmelerim oldu. Yüksek verim alınan bir kaç küçük bahçe dışında henüz verime geçmiş bahçeye rastlayamadım.

Bu araştırmalarım sonucunda. Fidanı diker fazla bir bakıma gerek olmaz düşüncelerimin yanlış olduğunun farkına vardım ancak küçükte olsa bir bahçe kurarak burada hem deneyim edinmek hemde bu işin gidişatını görebilmek için 2011 yılında bahçenin alt yapısını hazırladım ve 2012 yılı mayısında fidanları diktim. Bugüne kadar uygulamalarımda edindiğim tecrübelerime dayanarak şu sonuca varabilirim.

Eğer o gün ki düşündüğüm büyüklükte bir bahçe kurmuş olsaydım telafisi zor hatalar yapmış olacaktım.
Bu hatalar nedir derseniz.

- Bahçenin alt yapısının hazırlığı
- Fidan seçimi ( Fidanları görerek seçerek alınması )
- Fidan aralıkları seçimi
- Arazi seçimi
- Dikim
- Bakım
- Maliyet hesabı

Yukarıdaki anlatımım her ne kadar ceviz yetiştiriciliği ilgi alanına girse de, asıl amacım maliyet hesabının doğru yapılmasının gerekliliğini vurgulamak ve gelecekte ceviz fiyatlarının hangi seviyede olabileceğini ön görebilmektir.

Gözlemlerimde şu kanıya varabiliyorum. Genelde asıl uğraşısı tarım olmayan ya emekli veya işi olupta orta büyüklükte bahçe kurmayı planlayan ve bahçenin bakım işlerini başkalarına bırakarak ek gelir elde etmek isteyenlerin çoğunlukta olduğudur.

Kendi teçrübelerime dayanarak şunu söylemek isterim. Orta büyüklükte bahçe kuracakların risk aldıklarının bilinci içinde olmalıdırlar.

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön