View Single Post
Eski 27-07-2007, 09:47   #193
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin Mesajı Göster
Sn.eyüp1, yukarıda da kısaca değinmiştim.Mümkün oldukça narenciye beslenmesi hakkında okumaya çalışıyorum.MAP kesinlikle narenciye ağaçları için önerilmeyen bir gübre.Map'ın oranı 12-61-0, içinde oldukça yüksek miktarda fosforik asit var ve fosforik aist narenciyenin pek sevmediği bir besin.
Narenciye 5-1-3 oranında gübreye ihtiyaç duyuyor, özellikle de saksı narenciyeleri.Yerdeki ağaçlar fazla fosforu tolere edebilseler de fosfor, azot ya da potasyum gibi zamanla suyla akıp gitmiyor saksı harcından.Toprakta kalan bu fazla fosforun da narenciyenin besin dengesini bozduğu söyleniyor.

En doğru gübreleme bu 5-1-3 oranını yakalayarak yapılabiliyor.Bu oranda hazır gübre yok sanırım burada.Yurtdışında narenciyeler için bu oranda hazır satılan gübreler varmış, burada da karışım yoluyla elde edebilirz bu oranı.

Örneğin elimizde 15-15-15 bir gübre olsun, buna 3 pay civarında Amonyum sülfat(şeker gübresi), potasyum içerdiği miktara göre ayarlanıp 3 paya denk edilecek bir de potasyum kaynağı karıştırıp kullanmak en doğrusu olacak.

Bu oranla en az ayda bir kez gübrelemek gerekiyor saksı narenciyelerimizi.

Selamlar,

Bu konu da uzman değilim. Sadece fidecilik yapan ziraat mühendisinin tecrübelerini aktardım. Fidanlığında onlarca kumkatı vardı.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön