Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 08-06-2015, 16:00   #3098
hobiciakvarist
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 428
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sahra75 Mesajı Göster
Merhaba

Üç sene önce balkonumda domates ve biber yekiştirmek dışında hiç bir bigiye sahip değilim bitkiler konusunda tabi bir de iki yıldır Phalaenopsisim var. Bu foruma bir haftadır üyeyim ve Phala. ile ilgili yeni birşeyler okumaya başladım. Şimdiye kadar Phalaenopsisimi haftada bir çeşmenin altına tutarak sulamak dışında herhangi bir şey yapmadım. Oda beni hiç üzmedi. Oldukça sağlıklı kaldı ve nerdeyse dört aydır çiçek açıyor. Forumu okumaya başladığımdan bu yana endişelerim artmaya başladı. Dikkat edilmesi gereken okadar çok şey varmış ki haberim yok. Orkidemi artık daha çok sevmeye başladım. Özel bir ilgi görmemesine rağmen sağlıklı kalması ve çiçek açması mucize gibi geliyor.

Kışı güneye bakan bir odada peteğe yakın, güneş alan bir yerde geçirdi. Şimdi orası fazla güneş alıyor bu nedenle onu kuzeye bakan bir odaya aldım. Bu esnada toprağına dikkatlice baktığımda çam kabuklarının üzerinde beyazlaşmalar gördüm. Resmini aşağıya koyuyorum. Çiçeklerini döktüğünde toprağını değiştirmeyi düşünüyordun acama gördüğüm bu şeyler mantar olabilir mi? Çiceklerini dökmesini beklemeden toprağını ve saksıyı değiştirmelimiyim? Köklerine özel sonusyon ile ilaçlamalı mıyım? Hangi ilacı kullanmalı ve nasıl yapmalıyım? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Eğer orkide'nin "toprağı" sürekli ıslak/nemli ise sulamalarınız arasında, bu riskli bir sulama tarzıdır. Orkide sulama aralığını orkidenin toprak içindeki köklerinden belirlemeniz gerekir; toprak içindeki kökler yeşil iken tekrar sulamanıza gerek yok. Ne zmaanki gümüş renge gelirse toprak içindeki kökler o zaman sulayın. Toprak üstünde bulunan köklere bakarak sulama yapmayın. Resminizde toprak üstü kökleriniz gümüş-yeşil duruyor ancak toprak içindeki kökler görülenlerden yeşil olduğunu görebiliyoruz ve bu da sulak olduğu anlamına geliyor. Köklerinizde sanki çürüme var gibi geldi, bu yüzden bunları ifade etme gereği hissettim.

Orkide çiçek açtığında toprak değiştirmek önerilmez, bitki değişimden etkilenebilir ve çiçeklerini erken dökebilir.Çiçekleme bittikten sonra genelde toprak değişimi yapılır. Toprak değişimi bitkinin artık bulunduğu kaba kök çokluğundan dolayı sığmadığı zaman yapılır. Bir miktar eski toprak kullanılır ve yeni toprak ile karıştırma süreti ile yeni bir harç oluşturulur ve saksılanır. Ancak toprakta veya bitkide mantar var ise eski toprak kullanılmamasında fayda vardır.

hobiciakvarist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön