View Single Post
Eski 11-07-2015, 10:17   #1194
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
Bu yazışmalar kaolin konusunun biraz dışına çıkıyor, daha sonra spinosad ile ilgili bir başlık açılır ise oraya taşırız.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Sizin soylediginiz durum, Kaolin'in etkili uygulandiginda ve cok siddetli bir yagmur olmadikca yikanmasinin zor olmasiyla mi ilgili? Yikanma zor oldugu zaman da kaplama altinda kalan Spinosad, ornegin hafif bir yagmurda damlalarla birlikte tekrar zararlilar/yararlilar tarafindan aktif sekilde alinabilir duruma gelir mi demek istiyorsunuz? Ornegin arilar yapraklari yemiyor ama yaprak ustunden su icebilirler, o durumu mu diyorsunuz?
Hayır, o kadar karmaşık bir şey düşünmedim. Bütün tarlaya kaolin ile birlikte spinosad kaplandığında (ki burada hayli pahalı bir ilaç), kaplama sırasında temas etki ile faydalı zararlı böceklerin bir çoğunu öldürür, buna parazitleyiciler de dahil.

Bir an için buna önem vermediğimizi düşünelim, kuruduktan sonra etki süresi 10-12 gün, o da zararlı tüketirse. Sineklerin durup dururken yapraktaki kurumuş spinosad'ı yemeye kalkışması düşük bir ihtimal. Bunu ancak sevdiği bir yem varsa yapacaklardır. Bunun dışında hasar oluşturan faaliyetleri yumurta bırakmak. Kaolin kaplaması büyük ölçüde bu faaliyeti engelleyecek. Fakat az da olsa yine de bazı kavunlarda bunu yapacak.

Bunları yan yana koyduğumuzda kaolini spinosad ile beraber tüm tarlaya kaplama yapmak yerine, önce kaolin kaplaması (mildiyö önlemi olarak potasyum bikarbonat karıştırılabilir) yapıp, sonra da cezbedici yem içeren spinosad ile kısmi ilaçlama yapmak bana daha etkili ve pratik geliyor. Böylece ilaç kuruduktan sonra da civardaki sinekleri beslenmek maksadıyla çekecek ve yemi yediklerinde ölecekler. Bu etki 12 gün boyunca devam edecek.

Kısmi ilaçlama, kaplama uygulamaya göre çok basit. Tarlanın toplam alanının onda birine, hayli basit ve çok uğraşmadan yapılabilen bir şey. Kullanılan malzeme de bu durumda epey az oluyor.

Kısmi ilaçlamanın esas uygulaması meyve sineklerine karşı ağaçlarda yapılıyor. Ağaçlara güney yönünden iri damlalı tek bir atış ile uygulanıyor. Hatta büyük bahçelerde bir sıraya kısmi uygulama yapılırken bir sırayı boş bırakıyorlar.

Sonuçta, zehirli yem kısmi ilaçlama meyve sineklerine karşı etkili. Kaolin de diğer faydalarının yanısıra meyve sineklerine etkili. İkisinin birlikte uygulanması ise sonucun başarı oranını çok yükseltecek bir durum.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön