View Single Post
Eski 27-08-2015, 14:04   #67
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
İrfan çayının ve kompost çayının amaçları ve içerikleri farklı.

Kompost çayı hakkında en detaylı ve güvenilir araştırma ve bilgi Dr.E.Ingham'ın çalışmalarındadır.

Kompost çayındaki amaç, kaliteli bir komposttaki (tercihan vermicompost) mikroorganizmaların bakteri, fungus, protoza, faydalı nematod vb. Kısa sürede çoğaltılması ve toprak besin ağını zenginleştirmesi amacıyla kullanılmasıdır.

Kompost çayında bitkinin sadece kompost çayı ile beslenmesini sağlayacak alınabilir mineral bulunması amacı yoktur (veya birincil amaç değildir). Buna karşın kompost çayında da bir miktar serbest mineral bulunur ama daha çok mikroorganizmaların biyokütlelerinde bulunan minerallerin toprak besin ağı marifetiyle bitkilere bırakılması hedeflenir. Bu sebeple de mikroorganizma popülasyon patlaması yaratması için az miktarda bakteri besini kelp vb. kullanılması önerilir. Çayın demlenme süresi 24 saati geçmez. Kullanılırken de en az 1:5 oranında sulandırılır. Amaç olabildiğince çok mikroorganizmanın homojen dağılmış olarak toprağa verilmesidir.

İrfan çayında ise, yaşayan bitki dokularındaki minerallerin (ki dengeli oranlardadır) hızlı ve aerobik dekompozisyon ile doğrudan bitki köklerinin alabileceği formlarda çaya geçmesi hedeflenir. Demlenme süresi 4 gün kadardır. Bu süre dekomposizyon için gerekli ve optimum süredir.

Bu sürede özellikle bakteri nüfüsu patlama yapar. İkinci büyük mikroorganizma popülasyonu ise protoza'lardır. Fungi çok azdır. Demlenme esnasında artan bakteri popülasyonu minerallerin önemlice bir bölümünü biyokütlelerine alırlar ve kullanıldıktan sonra biyokütlelerindeki mineralleri ayrıca yavaş yarayışlı bir gübre gibi bitkilere bırakırlar.

İrfan çayında kullandığımız yapraklardan suya geçen mineraller sebebiyle çayın EC'si yükselir. Zaten dengeli olduğunu bildiğimiz çaydaki mineral yoğunluğunu istediğimiz gibi kontrol edebilmek için EC'sini ölçeriz ve istediğimiz orana sulandırarak getiririz.

İrfan çayına ayrıca başka herhangi bir katkı ilave etmiyoruz. Melas, kelp vb. katkılar bakteri besini olarak iş görürler ama kendileri de muhtelif mineraller içerirler ve çaydaki mineral dengesini istemediğimiz ölçüde değiştirebilirler. 4 günlük süre içinde kullandığımız yaprakları dekompoze ederlerken yeterli besini buluyorlar zaten.

Sulandırmanın sabit bir ölçüsü yoktur. En fazla 1:1 oranında sulandırılır. Toprakta yetişen bitkilerde EC'nin 1 seviyesinde, topraksız yetişen bitkilerde EC'nin 1,2-1,8 aralığında (bitkisine göre) tutulması uygundur. Birincil amaç, suda çözünmüş ve uygun formdaki minerallerin dengeli ve yeterli bir şekilde bitki köklerine verilmesidir (topraksız uygulamalarda da başarılı olmasının, inorganik besin eriyiklerinden geri kalmamasının sebebi bu). Bunun yanında içerdiği oksijen seven mikroorganizmaların da yavaş yarayışlı bir gübre olarak etkisini sürdürmesi ilave bir fayda.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön