View Single Post
Eski 12-05-2016, 15:08   #2530
permakültür
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 133
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi permakültür Mesajı Göster
Herkese Merhaba,

Arkadaşlar Antalya’ya 1 saat mesafede 800 m rakımlı bir bölgede 10 dönüm (220adet) chandler ağacım var. Ağaçlar 3 yaşında.

Geçen yıl ilkhabarda 23-24 nisandaki donlardan biraz etkilendiler, ağaçların büyük kısmında tepeden 30-40 cm kurudular, bunedenle yeni lider tepe vurduğum yerden daha aşağıda çıktılar.

Bu yıl ilk katını oluşturacağım ağaçlarım için daha umutluydum. Fakat bu hafta sonu ağaçlarımı budarken, büyük ordan donlardan etkilendiğini farkettim. Ağaçların ilk katını oluşturmayı planlarken, bir kısım ağaçta ilk kat için dal bırakamadığım gibi bel hizamdan tepe vurumu yapıp tek dala bırakmak zorunda kaldım. İlk katta yan dal bırakabildiğim ağaçlarda ise 1,5 metrelik yan sürgünlerden sadece 10-20 cm lik dal bırakabildim.

Geçen yılki geç bahar donunun etkisini anlıyorum fakat ağaçların kışın dondan etkilenmesini kesinlikle anlayamıyorum. Benim anlam veremediğim, kışın -20 derecelere çok rahat dayanması gereken ceviz ağacı nasıl olurda -7 derecenin altını görmeyen bir bölgede kışın uykuda iken donlardan etkileniyor?

Aklıma tek gelen şey son bahar erken donlarından sürgünlerin en uç kısımları etkilenmiş olabilirler, sonrasında kış boyunca aşağıya doğru ilerlemiş olabilirlermi? Bu yıl son baharda erken bir soğuk hava olmadı aslında. Ayrıca sürgünler erken pişkinleşsin diye sulamayı 10 ağustosta kestim, daha neyapıleceğimi bilmiyorum maalesef. (Bu arada bahçeye kışın yaptığım ziyaretlerde don vurduğunu farketmedim, belkide benim ziyaretlerimden sonra gerçekleşti)

Donlarla nasıl mücadele etmem gerektiği hususunda değerli görüşlerinizle yardımcı olur musunuz?

Benim başıma gelen kış don etkisini yaşayanlar varmı?

Arkadaşlar toprak analizi yaptırdım, resimde sonuçları mevcut. 2012 de yaptırdığım analizde potasyum az çıkmıştı şimdi ise yeterli çıktı. Ben ağaçlarımın dona karşı zayıf olmalarını Potasyum eksikliğine bağlamıştım halbuki.

2012 de yaptığım raporda Bor ile ilgili sonuç yoktu, bu raporda Bor miktarı çok az çıkmış bir de fosfor.

Bor ve fosforun ilişkisi varmıdır don etkisi ile? Bilgisi olan varmı bu konuda?

Eklenen Resimler
 
permakültür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön