View Single Post
Eski 17-05-2016, 03:36   #2543
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Sevgili ertuğrul 37 arkadaşımız güzel özetlemiş eline sağlık, Her kafadan öylesine ses çıkıyor ki, artık pes eder oldum,

Neden ukalığı bırakmayız anlayamıyorum, Neden söylenenlere biraz kulak vermiyoruz anlamıyorum, Biz sadece işimize yarayan taraflarda geziniyoruz hep maddi tarafı düşünüyoruz 8 yaşında 150 kg ceviz dendiğinde balıklama dalıyoruz, biri de çıkıyor yok böyle bir şey diyor kulak dahi verilmiyor, açıklama yapıyoruz dikkate almıyorsunuz, sadece maddiyata takılıyoruz, hep işimize yarayan taraftan bakıyoruz,

Tabi ki maddiyatada bakacağız ekonomik anlamda bir şey düşünüyorsan maddiyat ta olacak, o ayrı, ama önce bölge için uygun mu olurluğuna bakacağız, toprak uygun mu? ceşit uygunmu? (Vs) hiç bir şeyi araştırmadan biz sadece 5 yaşında şu kadar 8 yaşında şu kadar üründe takılıp kalıyoruz ve kazanacağımız parayı düşünüyoruz. Hep derim verime gelire bu kadar takılmayın Yaptığınız işi severek yapın (sevgisiz para olmaz) ve bilgilenmeye çalışın bilgilendikce de doğruya gideceksiniz, Hangimiz hata yapmadı Hatalarımızı da keçi gibi inat edip doğruymuş gibi savunmayacağız ya da yaşamadığımız görmediğimiz şeyleri yaşamış görmüş gibi yazmaktan vaz geçmediğimiz sürece ve bunları yazanlara itibar ettiğimiz sürece biz doğruya gidemeyiz. Masa başında her şey çok kolaydır araziye in araziyeee.

Tv kanallarında Üç beş yıllık tecrübeyle 20-30 yaşındaki olmayan ağacların verimi hakkında yıllık bilgiler veriliyor biz bunlara itibar ediyoruz, hiç düşünmüyoruz yahu bunun bu deneyimi varmı? Efendim amerikada böyle yapılıyormuş, muşla mışın arasında dağlar kadar fark var bunu görmezden geliyoruz ve takılıyoruz peşine,Amerikadaki bakım koşullarını iklim koşullarını budama tekniklerini toprak koşullarını Makinazyonu (vs) hiç dikkate almadan dediklerini dinliyoruz, bu kafalarla bizi daha çok soyarlar.

Tv kanallarda çok gördüğünüz kişiye istinaden becerebildiğim kadarıyla bir video çektim youtube ye koydum, daha sonra yaşadığı tecrübelerden sonra gördü ki söylemi yanlış, Ehh biz yanlış söylemişiz dedi çok şükür ki, peki bunu kaç kişi duydu, Ya peki şimdiye kadar sizi izleyen sizin uygulamalarınızı yapanların kayıpları ne olacak beyefendi diye sorarlar adama, Malesef biri de çıkıp videosuna yazıp bunu da sormuyor.


Sadece yaşadığımızı gördüğümüzü yaptığımız kadarını yazsak anlatsak o bile yeter, yaşamadığını görmediğini yetiştirmediğini yetiştirmiş gibi ayağı toprağa değmeyenlerin yazılarından sakının, belki doğruları vardır ama bunu doğruymuş gibi algılamayın.

Daha dün (isim vermeyeyim)ceviz konusunda bilgiler veren bir üstat yeni bahçe kurdu, ilk sözü,

Toprakla uğraşmak ne zormuş. (Masa başında kolaydı ya)

- Daha dün bir arkadaştan bir mesaj aldım abi bademleri söküp ceviz ekeceğim ne diyorsun.
Nedeniyse şu, bademden kazancım az ceviz ekersem şu kadar fazla kazancım olacak.

- Cevabım,

Sakın sökme, 5 yıl sonra cevizin kaç para olacağını biliyormusun? biliyorsan sök.

Türkiyede bu tarım politikalarıyla hiç bir planlama olmadan hiç bir şeyin garantisi yok neyin ne zaman para yapacağını kimse kestiremez.

Diğer bir konu ise

Türkiyede yeri göğü ceviz ektiler ektiriyorlar olacak yere de olmayacak yere de birileri ceplerini doldururken (fidancısı, ziraat mühendisi, ziraatcısı, danışmanı, ilaç bayii,gübre fabrikaları, aşıcısı, budayıcısı, vs) birileri duvara toslayacak, kim mi? bekleyelim görelim.
Doğru toprak, doğru ceşit,doğru iklim, doğru bakım, doğru bilgiyle yapanlar başarıya ulaşabilir tabii pazarı da hazırsa ve bakanlıkta adamı olması lazım o cevizi pazarlayacakken ceviz ithalatını yasaklatması lazım

Bende çok ukalalık etmeden kaçayım. Bak arkamdan neler söyleyecekler türkiyenin çok ceviz açığı varda falanda filanda bir de ekilen alanları bilseler Türk tarımını tanısalarda konuşsalar gam yemeyeceğim.

Alıntı:
iki farklı yerden chandler almış,biri erken açıyormuş fidancıyı aramış,fidancının verdiği cevap;bunlar erkenci chandler abi.)
Güldürdün beni allahta seni güldürsün,

Alıntı:
büyük bahçe kuracak arkadaşlar iki farklı fidancı ile çalışmaları faydalı olur.hangi fidancı iyise bundan sonra o fidancı ile çalışabilirler(kuruyan olabilir,aşı kalemi vs.)bahçenin bir bölümü tohumdan yetiştirip aşılamada olabilir,aşıyı kendiniz yaparsanız fidana para vermezsiniz ve güçlü anaçlarınız olur.
Büyük bahçe kuracakların bir kaç fidancıyla çalışmaları onlara yine yıl kaybettirir, Dolayısıyla fidancıyla sözleşmeli fidan alınız, üç kuruş ucuz diye sözleşmesiz fidan almayınız. Sertifika adına doğruluğunu göstermez,sertifika çeşidin üretim belgesidir, Sözleşme şartlarına fidan ceşidini (adını) ve çeşidin adına doğruluğunu anlayıncaya kadar iki ya da üç yıllık bakım koşullarını fidancı bakacak şeklinde olursa yarında mahkemelerde hak talep edebiliyorsunuz, aksi durumda bir şey çıkmıyor.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön