View Single Post
Eski 17-05-2016, 12:38   #2547
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi efedag Mesajı Göster
Sayın LİLİUM

Sy permakültür ve benim yaşadığım cevizde 2-3 yaşında bile komple kuruma hakkındaki görüşlerinizi daha bilgili biri olarak alma imkanımız olur mu?
Sy Permakültür
Sayın efedag, bölgenizi tam olarak bilmiyorum, o nedenle cevap veremedim. rakımınız nedir? bahçe nasıl bir bölgede? toprak yapınız nasıldır? nasıl bir sulama periyodunda suluyorsunuz? Verdiğiniz fidan başı gübre miktarı ne kadar? Bölgenizde ceviz varmı? Don çukurumudur, (Vs) bu ve bunlar gibi bir sürü etken var, en güzel bilgiyi bölgede yaşayan yaşlı insanlardan alabilirsiniz aslında.

Gübre dedimde yaşadığım bir olay aklıma geldi anlatayım. Anlatmamın sebebi de bilincli biri bu olayı görmemişse ve yapanda bunun hata olduğunu bilmiyorsa yapılan hatayı anlamanın imkanı yok,

Bahceyi Budamaya çağırdılar gittim budamaya başladım ben ağaç etrafında gezinirken bir şekilde ağaç kök çevresinde öbek şeklinde haddinden fazla üstü örtülmüş örtülmemiş gübreyi görünce vurulmuşa döndüm emin olmak için ayağımla şöyle karıştırdım yahu bu zirai gübre ve öbek öbek dökülmüş, bahçenin bakıcısını çağırdım gösterdim bu ne? bu uygulamanın ne olduğunu bana anlatırmısın? abi ziraat mühendisimiz böyle dedi böyle yaptık. Çağırın ziraat mühendisini,

Mühendis geldi. bu nedir bana anlatırmısın? Abi ben böyle yapmalarını söylemedim ben ağacın 40-50 cm etrafına cukur açın gömün dedim onlar işciler böyle yapmış.

İyide burada ki gübre verilmesi gerekenden de çok fazla bir sorumlu mühendis olarak gelip gezip denetim kontrol etmiyormusun veya gözetimin altında niye yapmıyorsun, bu gübre bu ağaçları yakar dediğimde, abi bu gübre yavaş salınımlı bir gübre yakmaz, Sinirden Gülme krizine tutuldum, Uzatmayayım bahçe sahiplerinede söyledim bu gübreyi derhal alın ya da etrafa dağıtın yapmadığınız taktirde Ağaçlarda kuruma daha az zararlarda da ağaçlarda gelişim durması yaşarsınız, mühendisi dinlediler Yapmadılar, bir sonraki sene gördüm ki söylediğimi yaşadılar.

Bu ve bir sürü benzeri durumlarda kurumalar görülür hatanın ne olduğunu bilinmediği sürece nedenlerini de kimse söyleyemez ya da şundan der geçer, en güzeli bahçe sahibinin bilinclenerek neler yapıldığı neler verildiği ne kadar verildiği, ne eksiklik olduğunu neye ihtiyac olduğunu biraz olsun bilmesi, Bakımda, sulamada, gübrelemede toprak yapısı çok önemlidir toprak koşullarınıza göre bakım programı yapmalısınız internette bir sürü fizibilite raporları uçuşuyor geçen gün bir tanesine denk geldim haftada iki sulama ve gübreleme yapacaksınız diyor, yok böyle bir şey, böyle yaparsan fidanlar kurur ve nedenini araştırır durursun bulamazsın. Hiç bilmiyorsanız hiç toprak bilginiz yoksa bölgenizdeki yaşlı insanlara sorun araştırın yaşlıları yaşlı görüp küçümsemeyin onların bir çok tecrübeleri vardır içlerinde yardım etmek için can atanların var olduğunu biliyorum.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön