View Single Post
Eski 06-09-2016, 12:44   #1327
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi afsinleonardit Mesajı Göster
Tebrik ediyorum MeyveliTepe.
Ben de kimya öğretmeniyim. Düşüncelerinizi aynen destekliyorum. 160 litre suya 10 Kg KOH attıktan sonra içerisine ne ekleseniz, bu solüsyon toprağa verilemez. Elde ettiğimiz Sıvı Humik Asitin ( Potasyum Humat ve Potasyum Fulvat karışımı ) pH sı en fazla 9 olmalıdır. Onun için de bir pH metre şarttır. Ne kadar suya ne kadar madde ekleyeceğimizi ezbere yazmak ve tavsiye etmek yerine, bu miktarı pH metre belirler demeliyiz.
Yine tasdik ederim ki, 160 Litre suya 10 Kg KOH atınca kaynamaya yaklaşır.

Ben 25 Kg iyi kalitede ( %70-80 Humik ve Fulvik Asit içeren ) LEONARDİT üzerinden anlatmak isterim.
Bir varile 80-100 Litre 60-70 santigrat derecede sıcak su konulur. İçerisine 1,5-2 Kg KOH ( Potasyum Hidroksit ) sanayideki adı potaskostik ilave edilir. Üzerine 25 Kg LEONARDİT yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir. Karıştırılarak asgari 4 saat beklenir. Sürekli karıştırmak mümkün değilse 4 saat içerisinde 2-3 defa iyice karıştırmalıdır. 4 saatın sonunda pH metre ile karışımın pH sı ölçülür. pH NIN 11 olması idealdir. pH 10 dan düşükse KOH, 11 den yüksekse LEONARDİT ilave edilir. ve karıştırılatak beklenir. pH ayarlandıktan sonra 10-11 Ph aralığında süzülerek, çözelti çökelekten ayrılır. Sonra çözeltiye yavaş yavaş HNO3 ( Nitrik Atit ) Kezzap suyu ilave edilerek pH 8-9 aralığına indirilerek bitkilere verilebilir.
Süzme ve ayırma işlemi; Karışım iyice karıştırılıp, 30 dakika dinlendirildikten sonra, üzerinde yavaş yavay alınarak ayrılır. Çökeltinin üzerine tekrar sıcak su ilave edilerek, tekrar ayırmak suretiyle bir miktar daha humik asit elde edilebilir.
Süzek ve filitreler kullanılarak ayırmak mümkün değildir. Çünkü peltemsi çökelti hiç bir süzeğin geçirgenliğine izin vermez.
KOH çözündürülmüş suda leonarditteki humik asiti çözündürerek elde edilmiş sıvı humik asite nitrik asit ilave ettiğinizde solusyondaki humik asitte çökelme başlamıyor mu? Muhtemelen başlar. Eklenen asit miktarına göre humik asitin tamamı da çökebilir.

Nitrik asit, humik asit yapımında verimliliği ve kaliteyi arttırmak için kullanılıyor. Ancak şöyle yapılıyor; leonardit önce nitrik asit ile ıslatılıyor, sonra kurutuluyor (veya su ile yıkanıp öyle kurutuluyor), tamamen kuruduktan sonra KOH çözeltisi ile bildiğimiz usul sıvı humik asit yapılıyor.

Ben bu yöntemi de denedim. Sonucun çok daha iyi olduğunu söyleyebilirim.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön