View Single Post
Eski 25-04-2019, 23:40   #31
Portakal Rengi
Ağaç Dostu
 
Portakal Rengi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2018
Şehir: Muğla
Mesajlar: 717
Bilimin Bize Öğrettikleri

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat Durak Mesajı Göster
Sevgili Portakal Rengi;

Olamazsınız..!! Çünkü tohumu size gönderen kim olursa olsun nerede nasıl ve ne kadar süredir üretildiğini bilmiyorsanız eğer emin olamazsınız ancak tohumu ekip üretip aldığınız domatesin ne çeşit olduğunu gördükten sonra ve aldığınız ürünlerden tohumları çıkarıp ertesi sene yeniden ekip aynı verimi alırsanız ürün çokluğu ve çeşit bakımından sonrasında emin olabilirsiniz.

25 metre değil 1 km mesafeden bile tozlaşma gerçekleşebilir bu büyük bir sorun değildir en kötü domatesin şekli değişiyor boyutu değişiyor ufak farklılıklar gerçekleşse bile sonraki nesillerde kendi ebeveynlerinin şeklini alacaktır almaması için aynı işleme sürekli tabi kalması gerekir ki buda pek olası değildir doğa bir yolunu her zaman bulacaktır.

Olanaklıdır bizler bu yolu tercih ediyoruz zaten... Tohum takası ve düzenlenen şenliklerin amacı budur..

Köylülerin aynı ürünü ekmelerini tercih etmelerinin sebebi yöreye has özelliklerinin yitirilmemesi amacını güder ve çok mantıklıdır. Örneğin şu küçük hikayedeki gibi;

Bir bölgede bir çiftçi her sene en güzel en büyük ve en lezzetli mısırları yetiştirirmiş her sene düzenlenen yarışmalarda birinci olurmuş ama her sene yetiştirdiği ve birinci olduğu mısır tohumundan her komşusuna dağıtırmış. Gazetecinin biri çiftçiye sormuş neden her sene birinci olduğunuz tohumları dağıtıyorsunuz komşularınızda aynı güzellikte mısır yetiştirirse ne olacak her sene kazandığınız yarışmayı kaybetmekten korkmuyor musunuz demiş. Çiftçi gülümsemiş sanırım bilmiyorsunuz mısır çevredeki mısırlar ile tozlaşmaktadır eğer komşularım kötü mısır yetiştirirlerse yıldan yıla benim ürünümün kalitesi bozulup verimi düşecektir komşularım ne kadar kaliteli mısır ekerlerse benim ürünlerim de o kadar kaliteli olur bu yüzden tüm komşularımla tohumlarımı paylaşıyorum demiş... hatırladığım kadarıyla hikaye böyle bir şeydi..

Kaynağın güvenilir olması sorunu nasıl çözülebilir... Bizler kaynak olarak köylerimizdeki babaannelerimizin sandıklarında tülbent içinde sakladıkları tohumların peşindeyiz dedelerimizin her yıl düzenli ekip aldıkları ürünlerden ayırdıkları tohumların peşindeyiz. Yerel tohumlar için daha güvenilir bir yol yok maalesef.... Diğer kanallardan edinilen tohumların güvenilirliği tartışılır ki bir çoğu sürdürülebilir değil uzun zamandır, yani zirai tohumları kastediyorum.... Biraz köylülerimize birazda bu işe gönül verenlere azıcık güvenmeliyiz....

Yorumunuz için Teşekkürler.
Sorumun nedeni sorunu ortaya koyabilmekti. Olası çözümleri, önerileri tartışabilmek idi.
Ayrıntı olarak nitelenmez ise : Farklı bir tür ile tozlaşma, ürünün (meyvanın-tohumun) niteliğini değiştiriyor ise DNA diziliminde değişiklik olması gerekir. GDO olarak tanımladığımız ürünlerde, dizilimdeki değişim yapay olarak sağlanıyor. Yapay veya doğal. Dizilimde değişiklik oluşuyor ise ürün değişikliğe uğramış oluyor. Bu durumda, Dede-Anneanne tohumlarının ürünü olmaktan çıkıyor.
Kalıtımsal değişiklik oluşmadan sürdürülebilirlik sağlanabilir mi ? Sağlanabilir ise nasıl ? Odaklanılması gereken sorunlardan birisi ve önemsenmesi gereken bir sorun. Tohumu yaşatmak kadar önemli olduğunu düşünüyorum.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön