View Single Post
Eski 16-12-2020, 15:14   #55
Ahmet Kağan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-12-2020
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 6
Merhabalar,
Söğüt suyu ile alakalı yaklaşık 4-5 sene önce hobi amaçlı bahçede yetiştirdiğimiz domates fidelerinde sıfırdan köklendirmeden ziyade kök gelişimini teşvik edecek mi diye merakım üzerine yaptığım bir kontrollü deney mevcut.
Aynı meyvenin tohumlarından yetiştirdiğimiz ve bahçede oluşturduğumuz karıklara diktiğimiz yaklaşık 45 fideden 2 tanesinin karık üzerindeki dikim çukuruna bir miktar döküp aynı zamanda fidelerin köklerini söğüt suyuna batırmak suretiyle uygulamayı gerçekleştirdim. Zira dikim yaptığımız bahçenin toprağı ıslahı hiçte kolay olmayacak derecede killi ve kireçli ağır bir topraktı ve burada köklendirme sağlamak istiyordum.
Dikmiş olduğum geriye kalan kırk üç fidenin boyları yaklaşık 50 - 60 cm mertebelerinde iken söğüt suyu uygulanan iki fidenin boyları 130 cm'yi geçmişti. Diğer fideler daha fazla kayda değer boylanma göstermezken bu iki fide sürekli uzama eğilimindeydi.
Doğal olarak bende bu iki fidenin çok daha fazla ve kaliteli meyve üreteceği algısı oluştu. Ancak çok çarpıcı bir şekilde diğer bitkilerin tamamı meyve verirken bu iki bitki hiçbir şekilde meyve vermedi. Sadece gövde üzerinde çok saçma yerlerde çıkıp sonra dökülen bir iki tane çiçek hatırlıyorum. Sonuç olarak söğüt suyunun domates bitkisi üzerinde; zorlu toprak yapısında dahi iyi bir köklenme ve bu köklenmeye bağlı iyi bir gelişim sağladığı ancak bilemediğim bir sebeple çiçek ve meyve oluşumunun olumsuz etkilendiğini şahsi gözlemlerimden söyleyebilirim.
Benim söğüt suyu ile ilgili deneyimim bu şekilde umarım faydalı olmuştur.
Ayrıca benim deneyimimde çiçeklenmenin neden olumsuz etkilendiğine dair bilgisi olan varsa bende merakımı gidermiş olurum

(mühendis kafası ile fikir yürüttüğümde belki de kökler karıkların altına fazla indiğinden ve toprakta killi olduğundan bitki aşırı derecede su alıp çiçeklenme olumsuz etkilenmiş olabilir her durumda benim için büyük bir soru işareti, zira diğerlerine göre o bitkilerdeki gelişim farkını görüp de meyve alamamak benim için büyük bir şaşkınlıktı. )


Düzenleyen Ahmet Kağan : 16-12-2020 saat 15:54
Ahmet Kağan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön