View Single Post
Eski 29-01-2008, 20:03   #1394
turkiss
Doğasever
 
turkiss's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-05-2007
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 78
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkbalki Mesajı Göster
Sn Turkiss
Avrupa gurubu erikleri kuzey serin bölgelere, japon gurubu erikleri güney sıcak bölgelere önermekteyiz. Anladığım kadarıyla trakyada bahçe kurmuşsunuz. bu gurup erikler burdada meyve verirler fakat güney bölgeler kadar ekonomik olmaz. Japon gurubu eriklerin dalları dik büyümeye egilimlidir. sizin seçtiğiniz çeşitlerde bu eğilim biraz az olsada budamayla goble sistemi kurmaya calışmanız gereklidir.
İlginiz için teşekkür ederim.
Bahçe kurmadan önce, bu konuda elimden geldiğince araştırma yaptım. İklim özellikleri, toprak analizleri, su durumu, rakım vs gibi faktörleri toplayıp, Mine hanım da dahil sayısı oldukça fazla bir "bilgili" gruba danıştım. Başlangıçta elma ya da kiraz olan niyetim, öneriler sonucunda Japon eriği yönünde sonuçlandı. Aslında kolay olan, kiraz bahçesi kurmaktı, çünkü bölgede her taraf kiraz bahçeleriyle dolu, hatta köyümüzün adı bile "Kirazlı"
Şu anda 500 ağaçlık bir bahçeyi kurdum. Çabalarımın da katkısıyla, kaymakamlık ve ilçe tarım müdürlüğü, bölgeyi "Japon eriği pilot bölgesi" ilan ettiler ve arzu eden çiftçilere yarı fiyattan fidan temin ediyorlar.
Başarılı olursak seneye bu miktarı 2500 ağaca çıkaracağım. İnşallah projemiz tutar, ve belki de 5 kg üzümü 1 YTL'ye şarap fabrikasına satmak için günlerce depo kapılarında bekleyen bölge köylülerimize de yeni bir alternatif doğar.
Sevgiler, selamlar...

turkiss Çevrimdışı   Başa Dön