Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 31-01-2009, 11:42   #1021
velveteen
Ağaç Dostu
 
velveteen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-04-2006
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 186
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi velveteen Mesajı Göster
Sayın Praecox,

Bahsettiğim üzere orkideler konusunda çok acemiyim. Forumu okuyorum bol bol, ama henüz bir deneyim **** kendi kendime karar verebilmeme yetecek kadar hakim olduğumu söyleyemem konuya.

Yeni aldığım phal ımın çiçekleri üzerinde yeşil botyris noktaları vardı ve eve getirdikden bir kaç gün sonra çiçeklerini dökmüştü. O günden sonra (yaklaşık 2-3 haftada) 2 tane yaprağını kaybettim. Yumuşadılar ve bozuldular bende diplerinden kestim. Kaybettiğim yapraklar hep en dışdan olduğu için yeni çıkan yapraklarda sorun olmadığını düşündüm. Şimdi işaretlediğim 3. yaprağımda yumuşamaya başlamış durumda. Köklerinde aldığım zamandan bu yana pek değişiklik yok. Bir tarafı nispeten kuru cansız köklerden oluşurken, diğer yanında daha yeşilce kökler var.

Evimin sıcaklığı kaloriferin yanmadığı zamanlarda 14 dereceye dek düşüyor. Haftada bir su veriyorum. Son hafta su vermedim, yaklasık 2 haftadır susuz bırakıyorum kuruduğundan iyice emin olmak için. Sulamayı saksıyı suya batırarak yapıyorum, ortasına su değmesin diye. Cam bir saksının içine çakıllar koyup phal imin dikili olduğu plastik saksıyı çakılların üzerine koydum. Oraya köklere değmeyecek kadar su koyup nem sağlamaya çalışıyorum. Aydınlık direk güneş ışığı almayan cam önünde duruyor.

Kökboğazı çökerten gibi bir hastalıktan şüphelenmeli ve forumda anlattığınız kökleri temizleme, substattan arındırma işlemine başlamalımıyım. Yoksa daha sıcak bir yere alarak (aklıma gelen tek yer radyatör üzeri) ve belki mantar önleyici bir ilaçlama yaparak bir süre daha mı gözlemlemeliyim? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Merhaba,

Bu mesajın üstüne belkide haddimi ve bilgimi aşarak phal'imin köklerini temizledim. Sararmaya yüz tutömuş yaprağıda kestim. Forumda anlatılan toprak harcından hazırlayıp, ona diktim. Yaklaşık 2 hafta geçti ama maalesef kalan 3 tanecik kökde pek sağlıklı görünmüyor. 2 yaprağım var şuan, teki nispeten sağlam, teki zamanla sararacak hissi veriyor. Şu aşamada çiçeğimi kurtarmak için yapabileceğim bir şey var mıdır dersiniz?

Eklenen Resimler
  
velveteen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön