Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 13-02-2009, 10:10   #1036
muyurdakul
Ağaçsever
 
muyurdakul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2007
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 58
Arkadaşlar uzun süredir bu siteye üyeyim ve şu anda 3 tanesi keikiden türettiğim olmak üzere toplam 6 tane phalaneopsis'im var. İlk başlarda Türkiye'de orkide bakımı ile ilgili Türkçe kaynak bulmak çok zordu. Neyse ki Praecox yılmadan tüm soruları cevaplayarak bu soruna çözüm oldu hala da aynısını yapıyor. Kendisine bir kez daha bu vesile ile teşekkür etmek istiyorum. Şu anda tüm orkidelerim sorunsuz ve sarı ve beyaz phale'lerim çiçekteyaprak ve kök gelişimleri ise had safhada..Ben de n-k-h'nin bana attığı mesaj üzerine buradan nacizane deneyimlerimi paylaşmak isyiyorum.

İlk orkidemi aldığımda sulama işlerinden saksıyı nereye koyacağıma kadar bir çok konuda panik yaşamıştım. Şimdi forumda da diğer phalelerini yeni almış insanların benzer şeyleri yaşadıklarını okudukça gülümsüyorum Hepimiz aynı yollardan geçiyoruz. Hatta resimler buraya eklendiğinde masa üzerindeki menekşeler ile orkidelerin yerlerini görünce kendi masa üstümü görmüş gibi oluyorum zira dizilim bile neredeyse aynı.

Sulama konusunda ben de bir kaç şey söylemek istiyorum ve bunlar benim orkidelerimde kesinlikle denenmiş ve başarılı olunmuş yöntemlerdir.

Şunu da belirtmek isterim ki sayın Praecox'un verdiği bilgilerin yanında yabancı bir çok kaynaktan da yazınlar okudum. Sulama konusunda sitede çok farklı görüşler olabiliyor. Şunu söyliyeyim ben çeşme suyu kullanıyorum ve Eskişehir'in suyu aşırı kireçli. Suyu bir gece dinlendirip sulamamı haftada bir bazen 15 günde bir yapıyorum. Saksının kenarlarından olmak üzere su alttan çıkana kadar suluyorum. İlk başlarda şişe suyu ile doldurduğum genişçe bir kova içerisine saksıları bitkinin gövdesine kadar sokup bir kaç saniye tutup çıkartıyordum bu da başarılı bir yöntem ancak uğraştırıcı. Saksının altına koyduğum tabağımda her zaman su olmasına özen gösteriyorum şu anda saksının dibinden fışkıran kökler o suyun içerisinde duruyor. Ancak şunu da söyliyeyim forumda bazı yerlerde tabağın dibinde kesinlikle su bırakılmamalı gibi şeyler yazıyor. Bana göre bu doğru değil. Ama bana göre..Bir tek doğru metot yok farklı yapılara uygun farklı birden fazla doğru metot olabiliyor. Şunu da farketttim ki uzun tatillere çıktığım dönemlerde (10-15 gün) döndüğümde orkidelerim ya yeni bir yaprak vermiş ya da kökler muazzam gelişme göstermiş. Buradan da şu sonuca vardım arada bir sulama peryodunu birazcık uzatmakta fayda var. Bunu sadece orkidelerimde değil diğer bitkilerimde de gördüm. Keikilerin ayrılması da ayrı bir konu bu konuda da Praecox'un verdiği bilgileri okuduklarımla birleştirdim şu anda keikilerim de çıldırmış durumda (olumlu anlamda) onları da ana bitkiden ayırdım ve kendi yaptığım saksılarımda kendi toprak harcımı kullanıyorum. Epey bir tecrübe kazandım.

Sonuç olarak orkideler 20-22 derece sıcaklıkta ve bol aydınlık en direkt güneş ışıklı ortamda dinlendirilmiş suyla on günde bir sulanarak müthiş verim alınabiliyor. Sıcaklık biraz artarsa yavruluyorlar. Bunun dışında korkulacak panik yapacak birşey yok (Hastalık ve zararlılar ile ilgili konular hariç tabi).

Forumda sıklıkla okuduğum bir diğer konu da marketten alıp eve getirdiğiniz orkidelerin anında çiçeklerini dökmesi. Bu da intibak dönemi olduğu için gayet normal bir durum panik yapmayın Ama bazı durumlarda marketin ortamıyla evinizin ışık ısı sulama ortamı benzerse çiçekler dökülmüyor bunu da bir çok arkadaşımla yaşadık. Benim phalelerim asgari 8 hafta çiçekte kalıyor bu da ortamla ilgili bir şey anladığım kadarıyla. Bir de çok fazla değişik tür var benzer gibi görünmelerine rağmen. O yüzden soru sorarken mutlaka tesim ekleyin. Tek saplı, çift saplı, çok saplı, ince saplı kalın saplı bir çok farklı tür var (bunların latince tanımlamalarını bilmiyorum).

Hiç korkmayın benim tesbit ettiğim en önemli şey gerekli ışık ve sıcaklığın uygun olması.. En önemli parametre bu.

Sayın Praecox haddim olmayarak bir kaç açıklama yaptım sürçi lisan ettiysem affola..

muyurdakul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön