Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 14-02-2009, 10:35   #1048
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Saksının altına koyduğum tabağımda her zaman su olmasına özen gösteriyorum şu anda saksının dibinden fışkıran kökler o suyun içerisinde duruyor. Ancak şunu da söyliyeyim forumda bazı yerlerde tabağın dibinde kesinlikle su bırakılmamalı gibi şeyler yazıyor. Bana göre bu doğru değil. Ama bana göre..Bir tek doğru metot yok farklı yapılara uygun farklı birden fazla doğru metot olabiliyor.
Bu konuyu düzenlemem yani açıklık getirmem gerekiyor.
Phal.leri bazılarınızın da bildiği gibi hydrokültür veya aeroponik bile bakmak mümkün. Ancak kökboğazı bir kısmının kuru suya değmemesi şartı var.
sağlam kök uçları suya değince değişime (asymilasyona) sulu ortama adaptasyon gösterir. kökler kılcal yan kökler geliştirir kök kıllı bir görünüm alır. Ancak bunu yapmak birden olmaz bu sulu ortama uyum sağlamasına zaman tanımak gerek gerekir. tüp geçirme yöntemi de bunun bir yolu.
Ancak yinelemede fayda var substart çürümeyecek veya geç çürüyecek bir harç olmalı tercihan hydrokültür hydroponiğe uygun substratlar kil granülleri tercihtir ama yine kök boğazı kısmı ve 10 cm aşağısı normal bir saksı harcına ihtiyaç duyar uzun kökleri suya değip suda ilerledikçe kökler asimile olup bitkinin çürememsi ile ilgili anlatılanlara tezat mış gibi olgular çıkar.

Sayın muyurdakul un da değindiği gibi bir tek doğru metod yoktur hatta ne kadar başarılı orkide bakan varsa o kadar da doğru metod sayılabilir. Başta saksı harcı karışımları da...
İlk başlıyanlara bir yön olması açısından genel şartlara uygun bir metod tavsiye edilir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön