Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 14-02-2009, 16:05   #1050
Ent
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
Yuvarlak kil taneleri kullanılarak hidrokültür ortamında bakılan orkidelerde bildiğim kadarıyla saksının altından değil alttan yarım/bir santim kadar üstünden, yanlardan delik açılması tavsiye ediliyor. Çünkü saksının dibinde bir su rezervi kalması tercih bile ediliyor. Drenaj ve havalanma yeterli olduğundan, kökler de Sn. praecox'un söylediği gibi uygun hale gelebildiğinden sorunsuz büyüme gerçekleşiyor.

Evlerimizdeki normal harçlar içinde yaşayan orkideler ise altlarında az miktar su ile, soğuk da yemiyorlarsa, bu su azar azar buharlaştıkça yukarıya çıkarken havanın yer değiştirmesi sayesinde saksı içi havaları tazelenerek, birçok durumda çiçek de açarak %70 sağlıklı şekilde hayatlarını sürdürüyorlar. Ama risk var mıdır? Bence kesinlikle vardır. Zaten sadece bu forumda değil, orkideyle ilgili hemen her yerde saksının altında su kalmaması prensibi belirtilir. Forumda sorun olarak atılan mesajların da birçoğunda fazla nemli, serinde ve hatta ıslak kaldığı belli olan harç resimlerine rastlıyoruz. Bunlarla ilgili sorun, köklerin suyla temasından ziyade ıslaklığın yukarı iletilerek kök boğazının hep nemli kalmasına yol açmasıyla alakalı. Kök boğazı çürümeye başlayınca kökler buraya bağlandıkları yerlerden çürümeye başlıyorlar ve saksının bu kısmı görünmediğinden kök uçları bir süre hala sağlıklı ve yeşil gibi görünüyor ve sorunu ancak bitki yapraklardan belli etmeye başlayınca farkediyoruz. Bu koşullarda kök boğazında çürüme olmadan ve bu sayede ciddi sorun yaratmadan hayatını sürdüren orkidelerinse en azından genelde bazı kökleri bozulmuş, işlevini yitirmiş oluyor. Tüm kökleri sağlıklı ve dipdiri bir orkide ise mutlaka daha kalın dallar ve daha iri çiçekler oluşturacaktır.

Ben phallerde saksıyı, yarısına kadar kapatan bir başka saydam kabın içine koyuyorum. Bu kabın dibinde çakıl taşları ve bir miktar su hep bırakıyorum. Suyun seviyesi saksıya nerdeyse (ama sadece nerdeyse) temas eder noktada oluyor. Zamanla bazı kökler saksının altında dışarı çıkıp bu suyla temasa geçebiliyorlar. Bunlar zaten adapte olduğundan suya değmeleri problem yaramıyor.

Benim azıcık orkide tecrübemden çıkarsamam şudur; drenajı iyi saksı harcı, bol delikli saksı, havası temiz bir mekan, uygun ısı ve ışık, sulamayla ilgili farklı birkaç yöntemi tolere edebilir. Ama "önerme" söz konusu olduğunda tabii ki denklemi düzgün kurabilen en geçerli parametreler belirtilir. Yoksa bu, başka hiçbir şekilde bu denklem kurulamaz demek değildir.

Ent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön