View Single Post
Eski 05-08-2009, 18:40   #122
Gılgamış
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-10-2008
Şehir: Giresun
Mesajlar: 13
Uzun bir aradan sonra yeniden merhaba bitki dostları,
Hatırlarsanız bu başlığın 2. sayfasındaki 35. mesajda Harward Üniversitesi Profesörlerinden dünyaca ünlü gururumuz olan Sayın Gökhan Hotamışlıgil'in, kendi adını taşıyan laboratuvarında Kalp ve damar hastalıkları ve diyabet (şeker hast.) ile kısaca Metabolik Sendrom adı altında toplanan hastalıklar grubu ile ilgili yaptığı araştırmalarından ve bulmuş olduğu Palmitoleik asit adlı lipokinden söz etmiş ve yaptığım araştırma sonucunda Palmitoleik asitin dünyada hemen tüm bitki ve yağlarında sadece binde 1-2 oranlarında bulunduğundan ama Avusturalya Macadamia fındığı (% 20) ile yalancı iğdede (% 30-40) yüksek oranlarda bulunduğundan bahsetmiştim.

Yalancı iğdenin bir yabani diken olması ve tatlı sularla denizin birleştiği kumsallarda özellikle yetişen bir bitki olmuş olmasından dolayı da bu bitkinin Gılgamış Destanında adı geçen gençlik otu olabileceğini de ilave etmiştim.

Sonrasında bir e- posta göndererek bu düşüncemi Sayın Gökhan Hotamışlıgil'e de açtım. Hatta adının benzerliğinden ve bulduğu molekülün özelliğinden dolayı kendisini çağımızın Gılgamış'ı olarak ilan ettiğimi de bildirdim. Bu günkü sabah gazetesinde sayın Nazlı Ilıcak'ın Hotamışlıgil ile yapmış olduğu röportajı görünce, bizim yabani iğdenin artık bundan sonra gündemdeki gerçek yerini alacağını tahmin ediyorum. Bundan sonra bu bitkiden artık çok söz edileceğe benziyor.

Sayın Hotamışlıgil'e agaclar.net sitesinde bu bitkiyi tartıştığımızdan da bahsetmiştim. Artık bu son röportajdan sonra forumumuzun tıklanma sayısı da epey artacağa benziyor. Bu nedenle bu başlığı açan ve sürdürülmesini sağlayan Deniz Akvaryumu, Kuyucu, Bari ve diğer arkadaşları tebrik ediyorum. Özellikle Kuyucu arkadaş taa Hazar Denizi kıyılarından bu bitkinin çeliklerini getirdi ve bitki dostlarına dağıttı.

Belki bu gelişmelerden sonra ilaç sanayiinde palmitoleik asit elde etmek için bu bitkinin meyveleri kullanılmak istenirse yabani iğde cenneti olan Karadeniz bölgesinin, Erzurum ve Erzincan akarsu kıyılarının ekonomisine bir katkısı olabilir diye düşünüyorum. Erzincan'ın zincan'ı bu bitkinin diğer adıdır. Bazı yörelerde de Sincan bitkisi diye anılmaktadır.

Bu günkü (05.09.2009) Sabah Gazetesinde yer alan bu röportajı okumanızı tavsiye ederim arkadaşlar. Esenlikler ve bitki çeşitleri korunan bir dünyada yaşamak dileklerimle.
Dr. Ahmet Haşim Aksoy

Gılgamış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön