View Single Post
Eski 24-09-2009, 19:48   #522
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Sayın MeyveliTepe,

eski bir ağaç örgüsünden yapılma çamaşır sepeti kullanarak kompos yapımına başladım. Sepetin her yanı açık ve hava alıyor. İlk başta komposun yanması çok yavaştı. Yeşil malzemeleri kıyma makinesinden geçirerek iyice küçülttüm. Yanma olayı çok yavaş süren sepeti boşalttım. Tamamını kahverengi malzeme olarak kullanıp yığını yeniden inşa ettim. Ancak bu defa hamur mayasını suda eritip yer yer yığın içine serpiştirdim.

-Birinci gün hemen hemen hiç bir şey olmadı.
-İkinci gün oldukça iyi bir yanma başladı.
-Üçüncü gün yığına bir derece soktum. Derece yığının sadece üst kısmını ölçebiliyordu. Orta kısım daha da sıcaktı. Derecenin ölçtüğü üst kısımda sıcaklık, yaklaşık 60 dereceyi bulmuştu. O zaman yığını karıştırdım.
-Dördüncü gün, yığını siyah çöp torbasıyla kapladım. Havalar soğuk olduğu için ve yığından çıkan buharla ısı çabuk kaybolmasın diye.
-Beşinci gün, yığın hızla soğumaya başladı. Ve derken, elimde bazı kahverengi parçalar hariç, neredeyse tamamen kahverengi olmuş, ama elde ufalanmayan topak topak duran bir yığın vardı. Yığının üstünde küçük sinekler uçuyor, dikkatli bakınca yığın içinde bit kadar küçük, hızla hareket eden böcekler var. Belki bu bitler yığını hala kompostlaştırıyorlar ama emin değilim. Sizce bu halde bir kaç ay kalsın mı? Yoksa yığının nemi fazla mı oldu? Bana sorarsanız, yaklaşık bir haftada vardığım sonuç fazla erken gibi...

Ne dersiniz?
Saygılarımla.

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön