View Single Post
Eski 03-12-2009, 22:37   #4944
ARER
Yeni Üye
 
ARER's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28
Merhabalar,
Sn Hüzün, Hoşbulduk. Deneyim ve bilgilerimizi paylaşacağımız için ben de teşekkür ederim. Paylaşımın daha ziyade katılımlı ,sorunlara değişik cevapların ve önerilerin gelecek şekilde olması daha yararlı olur düşüncesindeyim.

Birşeyin nasıl yapılması gerektiği oradan buradan okunsa da uygulama aşamasında yapılmaması gerekenlerinde konuşulması gerekir. Bunları sorunları olanların soruları altında bulabiliriz. Bu açıdan yazılanlar makale okumaktan daha yararlı olacaktır.

Sn Denizkedisi nin sorunuyla başlayalım. Aslında başlangıç içinde güzel soru.'' Eve çiçekli gelen menekşeler açmıyor.'' Çok normal. Beklenen durum. Bir çiçek açtığı zaman ideal ortamı verilmiştir veya değişik takviyelerle bu duruma getirilmiş olabilir.

Siz sadece çiçeği alıp getirdiğinizde yani ortamı değiştirdiğinizde şartlar açmak bir yana o canlı için yaşanmaz bile olabilir. Bodrum havadaki rutubet oranı ile menekşelere hiç iyi gelmez.Benim ortamım gece 65 gündüz 50.
Bir nem ölçer edinmekte yarar var.

Geçen hafta bir mağazanın haftalık ürün listesinde vardı. 15 Tl civarı.Tuz ve kapalı kap uygulaması ile ayarlayıp öncelikle ortamımız nasıl onu öğrenmeliyiz. Sizin 30 larda veya daha az bir değerle karşılaşacagınızı tahmin ediyorum. Öncelikle çiçekli satın aldığınız menekşeden veya dışardan tedarik ettiğiniz yapraklarla çeliklemeyle kendi ortamınızda şartlara başlangıçtan uyacak menekşelerinizi yetiştirip açtırabilirsiniz. Gene de rutubet için yapacaklarınız olacak.

Konu üzerinde görüşlerden sonra çelikleme-çelikleme de yaprak seçimi( en hatalı genelin yaptığı dıştaki kalın yaprak) türleri,suda,toprakta,kürdanla,suyuna katılacaklar,ekim yüksekliği vs ler hakkında bildiklerimi paylaşacağım.

Bu arada çok farklı klimalardan okuyucular ve menekşe meraklıları var. İçlerinde arada sulayıp sürekli menekşesi açanları duyar gibiyim. Bunlar ne konusuyor, hiç bir şey yapma açar diyorlar.

Ancak durum ortamdan ortama ciddi değişir. Sadece karga-nar ve insan heryerde bulunur ve yaşayıp üreyebilir. Diğer tüm canlılar ot dahil klimasına baglıdır.
Yaşasa da meyvesini yiyemez çiçeğini göremezsiniz.

Özetle Sn Denizkedisi belki sorununuz bu değil, cam seçimi, yönB seçimi ışık şiddeti vs de olabilir. Önemli olan yer seçim dahil yapılanların doğru olması. Hepsi max yapılırsa, bu da 11,5 a giden yoldur. Detayları konuştukça ve uygulamanız değiştikçe sonuç değişecektir. Olay kesinlikle deterministiktir. Sebep sonuç ilişkisidir. Çiçeksiz menekşe sonuçtur ve sebepleri vardır.

Saygılar

not:Sn. Benekli, beni haklı çıkardığınız için teşekkürler hoşbulduk.


Düzenleyen Sevilay : 04-12-2009 saat 00:49 Neden: paragraf
ARER Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön