View Single Post
Eski 03-12-2009, 23:34   #18
J.Barutçiyan
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 17-06-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 73
Türkiye'de bol miktarda yetişen, yöresel olarak ihracat amaçlı toplansa da, mutfaklarımızda bulunmayı hak eden kimi mantarlar ise şunlar:

Craterelleus cornucopioides: Borazan mantarı
Boletus edulis, B. Aestivalis, B. Aereus, B. Pinicola: Porchini, cepe de Bordeaux adı verilen bu mantarlar ülkemiz için bir döviz kaynağı olarak görülmelidir.
Amanita caesarea: Belki de dünyanın en leziz şapkalı mantarı. Yöresel olarak yumurta mantarı adıyla bilinen bu mantar, Avrupa pazarlarında 50-100 Euro arasında satılıyor.
Hydnum repandum: Sığır dili de denilen ve yöresel olarak tanınan bu mantar ülkemizde bolca mevcut.
Morchella ailesi mantarları: Şu anda Türkiye, Morchella ailesinin Avrupa'daki en büyük tedarikçisi olma yolunda.
Umanm bizler de yakın bir gelecekte bu leziz mantarları iç pazarlarımızda bulabileceğiz.
Russula virescens, R. Aurea: Bu mantarlar İsviçre'de koruma altına alınmak üzere. Ülkemizde ise kesinlikle tanınmıyorlar, bu enfes mantarlardan tonlarcasını, İstanbul çevresindeki ormanlarda bile bulmak mümkün.


Bu listeyi Fistulina hepatica, Marasmus oreades, Rhozites caperata, Kheunoromyces mutabilis, Sparasis crispa, Calocybe gambosa, Hygrophorus marzolous gibi onlarca mantarla uzatmak mümkün.

J.Barutçiyan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön