View Single Post
Eski 05-12-2009, 12:15   #4948
ARER
Yeni Üye
 
ARER's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28
Menekşe Çelikleme Üzerine...

Merhabalar, Çelikleme ile ilgili bilgilerimi başlangıç olarak paylaşmak istiyorum. Maddeler halinde yazacagım,yorumlaması ve atıfta bulunarak soru sorulması kolay olur.

1. Şartlar uygunsa 12 ay, zor şartlarda bahar ve yaz ayları yapılır.


2. Seçilen yaprak çoğunluğun hatalı yaptığı dıştaki kalın yapraklar olmamalıdır. Bunları atın.

Bunlar gelişmesini tamamlamış,Etli iridirler. Terlik kadar büyümeyecekleri için büyüme duran bu yapraklarda köklenme yeteneği zayıftır.
Kopmadan önce köke de kalın sapları ile sağladıkları iç basınçları ile güzel bir denge oluştururlar,kopunca amacı daha büyümek olmayan bu yapraklar mevcutta çiçek üzerinde iken ki gibi ilk zamanlar su da veya toprakta durur. Sizde gelip gider bakarsınız, o büyümez yavaştan su kaybeder veya çok su verirseniz çürümeye başlar. Tutanı olur mu olur, bundan yetişen menekşeler güzel gelişim göstermezler.

O yüzden atın acımadan. Hatta ileride resimlerle paylaşacağım. Açmasa bile menekşe formu önemlidir,çiçeklenmeden o formu sağlamalısınız.Bu yapraklar formu bozmadan mücade edilecek yapraklardır.
3-4 tur çevreden bu yaprakları alınan menekşe ile vedalaşma zamanı gelmiştir, koca gövde yapar, suyu ayarlayamazsınız açar ama yuvarlak ve dışa kıvrık yapraklar vererek yaşamayaca çalışır. Söküp atın. O kadar turda nasıl olsa çeliklediniz.


3. En altta küçük uzun saplı yapraklar, bunlarda köklenme yeteneği zayıf ince saplıdır. Bunlarda kullanılmaz.
Eğer anaçın arkasında kalıyorsa bunları koparın atın. Arkadaşlar çok koparıp atıyor diyenlerinizi duyuyor gibiyim.
Açıklayayım. Ortalama 10 sağlıklı saksın varsa 2 günde 1-2 yaprak koparıp atmıyorsan, eksik bir şeyler var. Sonuçta genç yapraklar küçük ve yavaş büyüyen menekşeler verirler. Onlarla da uğraşmayın.

Yaptığımız hata her elimize geçen yaprağı suya toprağa sallamak. Yanlış.Özenle gelişmesini tamamlamış orta büyüklükte yapraklarla başlanır. Zira bu sizin damızlığınızdır. (Daha doğrusu ilk üremeden sonra bu hal alacak.)
Özetle formunda bir menekşeniz 1 yaşında ise ikinci sıra, daha büyükte ise bu yaprak dıştan 2 veya 3. sıradadır.


4. Gelelim sapına. Uzun mu kısa mı keseceğiz. Su da uzun, direk toprakta çimleyeceksen
Kısa saplı olacak. Bu demek değildir ki farklı boyda keseceğiz. Bir çok resimde gördüm hatalı koparmalar var. Yaprak köke 1/3 uzaklıktan 2 parmakla tutulup bir yöne nazikçe çevrilerek dipten ayrılması sağlanacak. 1-2 saat öncesinde sulanmış olursa kök rahatsız olmaz. Kopara kopara bu çok pratik hal alacak. Korkmadan fakat bir seferde çevirip alacaksınız. Örselemek bastırmak olmaz.


5. Su da mı yoksa toprakta çimlendirelim.

6. Sapı uzun yapraklar mümkünse etrafı gün ışığından korumalı, yeşerme dolayısıyla bakteri üreme durumu olmayacak.
Suya 1.5 2 cm sap girecek. Dibe dokunmasında mahsur yok. Sudaki kısım çürürse bıcakla değil elle koparılarak işleme devam edilecek.

Suyuna gelince, yagmur veya saf su büyümeyi hızlandırır ama bu su da çabuk bozulur. Dinlenmiş musluk suyu ( 1-2 gün agzı açık kapta bekleme) na bir kaç küçük odun kömürü, ve hızlandımak için 1 lt ye 20 damla demirsülfat olacak şekilde ilave ile proses hızlandırılır. Su değişimi yapılmaz 2 cm sap içerde kalacak kadar su ilave edilir. 8-10 günde işlem tamamdır.

Acele etmez yaprak çıkması da beklenebilir,daha iyi olur. Ancak bu durumda su ilavesi yeşilleri su üzerinde bırakacak kadar olur. Yaprak bu durumda parlak ve formundadır.
Kesinlike torfa mümkünse bol perlitli küçük ve plastik saksıya alınır. Yaprak saksı kenarına değirilir.( Bunun için toprak hizası biraz aşagıdadır. ( Çıkan yapraklar hava akımından etkilenmezler.) Yaprak köke yüklenmez. Kök için 2 parmakla toprak alınarak çukur açılır.( Basıp çukur yapmak yok.) 30 derece açıyla sapı yerleşirin köklerde sapa aynı açıya yakın serilsin.

Sonra oda sıcaklığında su ile kök sulanır. Fazlaca. Açıldıkları görülür. Su dibe akınca çukurun dibine yayılırlar. Siz sadece üstünü gene iki parmakla toprak serpin. Üstü kapanana kadar.

Dikkat edilecek husus yapraga artık değmemek. En azında 3-4 gün. Sulama bardağa sokacağınız işaret parmağı ile damlama ile 3-4 gün devam eder.

Sonra normal sulama. Dikkat edilecek husus. Asla ama asla kuru kalmayacak. Ortamı 40-50 den az kuru olanlar. Karasal iklimde yaşayanlar. Üzerine 3 litrelik peti geçirebilirler.
Kapak olmayacak. Petin dibi kesilerek gerekli yükseklik ayarlanacak. Böyle yapmazda sardunya gibi dikerseniz haftalar boyu beklersiniz.

Arada bakım aksarsa yaprakta gider. Eğer hergün bakarım suyunu hiç eksik etmem derseniz. Yapraklar mercimekten büyük hal alınca, bu sefer ince uclu bıcakla anaç yaprağı açılı değil tam dik olacak şekilde keserek alınız.

Tekar suya koyunuz. Asıl daha hızlı yaprak verecek üreyecek yaprak budur. Hızlı büyüme yapraklardan olur, çok çabuk köklenirler.Sapı yeteri kadar uzunca 4 nesil hatta fazlasını verir.

Damızlığınız kısala kısala sapsız kalırsa veya bir yolla edinilen yaprak kart ve kalınsa. Kürdan yönetimi ile üretme yapabilirsiniz. Sapsız yaprak yeni kopmüş ise sapı iyice dibinden ve 45 derecelik açı ile bıcakla kesilir. Bir gün bekletilir. Torfa yüzü yıkarı gelecek şekilde topraga yatırılır.

Dört beş kibrit çöpü ile sap kısmı sıkı olmak üzere topraga yaprak üzerinden saplanır. Sulama 2 gün yaprak üzerinden, devam eden günlerde yapragın çevresine su püskürtme ile yapılır. Alttan yapraklar ittirip kaldıracak yapragınız çürümeye başlayacak.

Makasla keserek yer açın,yavrular çıksın. Büyümeye bırakın,cesurca sulayın. Baştan yazdım hergün ilgilenmezseniz bu yaprağı hemen kesmeyin. Bu yaprak var veya yok yavruların büyümesi çok fark etmez.

Kesilirse biraz daha hızlı gelişirler. Bu işlem yaprağı tekrar kullanmak zaman kazanmak için. Yapragı alınca 3 gün çok az sulayın. Kökler çok su alır bozulular. Kesince hizmet ettikleri yaprak sayısı yüzde 90 azaldı.Çat diye çürürler veya sapa giderler. Papatya gibi uzar. Çirkin olurlar. Sonrada düzelmezler, ilk sıkıntıda ele gelecekler onlar olur.

Bu aşamada gübre verirseniz. Kum gibi yaprak çıkar ayırırken zedelenme çok olur veya fazla gelir yavrular yanar.


7. Üç santime gelenleri şimdi ayırma zamanı,Sulamadan sonra üstten aşağıya dogru grupları ayırarak toprakları ile beraber köke birleşm yerleri toprak üzerinde olacak şekilde dikilecek.(Burası önemli) Biraz kök sıkıklaştırılacak. Can suyu bolca verilecek.
Devam eden en az 4 gün rutubetli kalması sağlanacak. Sulama yok.Kesinlikle. Sadece kurumayacak. Kurursa köküne parmakla damla damla rutubetlendirilecek.

Bu aşama gelişme çiçeklenme kalitesi ve süresi açısından en kritik evre. Bu evrede ortam iyise süpriz olarak tomurcuk gelecek. Tomucuklanıp açarsa devamında piçler gelecek ve tekrar ayırmak durumu gerekecek.

Bu bir tercihtir ama. Bir saksıda bir kök merkezde olursa çiçekler üstünde demet gibi durur. Yoksa sağdan soldan çıkarlar. Bunu de seven olabilir.( Forumda böyle düzensiz çok fazla. Arajman şeklinde üç-dört kökle görsel tasarımlar mümkün ama çiçeklenme karışık sırada olursa sonunda adam etmek zor.)


Özetle: Çelikleme için dogru yaprak seçilecek. Suda veya toprakta tercih meselesi ancak. Yaprak seçimi elimizde ise, yer kaplamaz,çabuk büyür,kayıp az olur sebepleriyle suda kökleme yapılmalı.

Toprakta yetiştirmeyi ise kısa sap yaprakta ve damızlığınızdan son 2 yavru alışta kullanın. Son biri 1 cm saplı saplama, sonuncu kibrit veya kürdan metodu olabilir.
Böylece acımadan koparıp atın dediğim yaprakların acısını damızlığından sıhatli menekşeler alarak çıkarmış olursunuz.

Devamında yetişkin bakımında yaprak koparmanın ne kadar gerekli olduğunu yapılması gerektiğini anlatacağım. Form vermek sıhatli tutmak için bu şart.
Benim şartlarım uygun olduğu için seralama konusunda deneyimim yok.

Çok hızlı netice almaya çalıştıklarımda ve başka odalara yayılınca kullanıyorum. Uygulayan arkadaşlar yazmıştır. Süreleri çok kısaltır ancak görüntü hoş olmuyor. Netice de salonda oda da pek hoş durmuyorlar.

Hazardenizi kıyısında yaşarken 2-4 dolara bir yapragın satıldığını ve cam dolap içinde beslediklerini gördüm. 1-2 tek çiçek açıyorlar ve 4-6 yaprak irili ufaklı. Bizler şanslıyız.

Saygılar


Düzenleyen Sevilay : 05-12-2009 saat 20:08 Neden: Paragraf
ARER Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön