View Single Post
Eski 29-12-2009, 20:33   #2
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Tam da bunu deniyoruz şu sıralar. Fakat umutlu değilim. Yani mantar üretir gibi domates üretmenin mümkün olmayacağını düşünüyorum.

Yapmaya çalıştığımız ucuz malzemelerle sağlıklı kullanışlı bir akan su sistemi yapmak. Buradaki bitkiyi led ışıkla aydınlatmak. Epeyce bir led aldım ama gene de bitkinin güneşte yaptığı fotosenteze ulşabileceğinden çok şüpheliyim. Denemeden bilemeyeceğimizden, yapmaya koyulduk. Domatesle değilde biberle düşünüyorum.

Eğer enerji sarfiyatı az bir aydınlatma ile bitki kalkışa geçerse izalasyonlu çadıra, seraya ihtiyaç kalmaz ki. Kapalı yapıların içinde, atıl vaziyetteki depolarda üretim mümkün olur.

Agrobayın perlite domatesleri gündüz güneş gece arklı lambalarla aydınlatılıp 24 saat ışıklandırma yapılıyor. Fiyatı kurtarmasa böyle bir sarfiyata gitmezler.

Arklı bir lamba 15 metre yüksekliği olan serada etrafındaki en çok 10 - 15 bitkinin ışığını sağlayabilir. Hesaplayın. Günde 12 saat 1000 watlık lamba yanarsa 12 Kw elektrik yakmış olurlar.

8 - 10 günde bir meyve toplarlar. Yani özetle 10 bitkiden aldıkları domates için 120 Kw yaklaşık 25 liralık elektrik harcamış olurlar. Kilo başına 1 liradan az bir maliyet biniyor ve fiyatını fazla fazla çıkarıyor. Üstelik arklı lamba ile.

Led aydınlatmanın ilk malyeti çok yüksek ama daha sonra enerji harcaması düşük. Fakat yapraklara yakın durması lazım yani pratikliği biraz az. Kaba sera şartlarında henüz uygun bir şekli yok.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön