View Single Post
Eski 23-01-2010, 00:16   #572
indomie
Ağaç Dostu
 
indomie's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-02-2009
Şehir: İzmir-Çeşmealtı
Mesajlar: 285
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Her biri 30 kg. ağırlığında 50 çuval yanmış keçi gübresi getirttim. Boşalan bir kompost kabına çim kırpıntısı ve gübreyi harmanlayarak doldurdum. Bir bakıma, kahverengi malzeme yerine sadece gübre kullanmış oldum. Tek bir kompost kabına 5 çuval gübre ve 10 çuval çim kırpıntısı (ağırlık olarak eşit gibi) kullandım. İyice sulayarak fermentasyonu başlattım. Ertesi gün ısı bu güne kadar hiç görmediğim bir seviyeye çıktı. Yumurtayı gömsek rahatlıkla pişer gibi geliyor. İki hafta içinde kullanılır duruma geleceğini tahmin ediyorum. Bakalım ne olacak?
Sayın Meyvelitepe,

Üç gün önce okumağa başladığım bu başlığı baştan sona okudum. Ayrıca internette gezinti yaparak kompost konusunu anlamağa çalışıyorum.

Ben de sizin yaptığınız gibi, E=0.75 m. B=1 m. ve Y=1 m. ebadında bir kompost düzeneği kuracağım için dün keresteciye giderek gerekli malzemeleri aldım. 8 x 8 cm'lik kazıklara 3 cm kalınlığında ve 6 cm eninde kestirdiğim tahtaları 0.5 cm aralık bırakarak çakacağım.

Kompostu boşaltabilmek için, kapak veya kapı diyebileceğimiz ön tarafa tahtaları çakmayıp, karşılıklı olarak kazıklara açtırdığım 3.5 cm'lik oluklardan aşağı kaydıracağım. Buraya koyacağım tahtaların da aralıklı durabilmeleri için her tahtanın bir kenarına 0.5 cm'si dışarıda kalacak iri başlı kısa iki çivi çakacağım.

Malzemeler hazır da, bugün devamlı yağmur yağdığı için henüz başlayamadım. Dün bahçede hazırladığım kompostun üzerini naylon ile örterek havanın düzelmesini bekliyorum.

Yukarıda, 7 ay önce yazdığınız 476 sayılı mesajınızın alıntısı var. Muhakkak ki, bu konudaki araştırma, bilgi ve deneyiminiz benden çok fazla. Ancak, okuduğum hemen her yerde keçi gübresi yeşiller sınıfına dahil ediliyor ve iyi bir kompost için C/N oranının 25/1 ile 35/1 arasında olması, 35/1'in üzerinde yeterli ısının sağlanamayacağı için kompostlaşmanın da oluşamayacağı belirtiliyor. Bu durumda 25/1'in altında ise aşırı ısının oluşacağı söylenebilir herhalde.

Bir internet sitesinden kopyaladığım, kompost için kullanılan malzemelerin miktarlarına göre C/N oranlarını hesaplayan Excel dosyası ile yaptığım hesaba göre, alıntıdaki (5 torba keçi gübresi + 10 torba biçilmiş çim)'in C/N oranı 18/1'e yakın çıkıyor. Acaba içine gömülecek bir yumurtayı pişirecek kadar aşırı ısı bu sebepten dolayı olabilir mi?

Aynı Excel dosyası ile, biraz yukarıdaki mesajımda belirttiğim malzemeler için yaptığım hesaplamada C/N oranını 28/1 olarak bulmuştum. Sayın Pakkaner ise 30/1 olarak buldular ve 1-2 derecelik bir sapmayı önemsememi söylediler. Yani gerekli olan ortalamaya yakın olan 28/1 veya 30/1 oranı uygun idi. Ben sizin malzemelerinizin C/N oranını 18/1 olarak buldum, yine yanlışım varsa 20/1 olabilir. Sanırım gerekli ortalamadan bir hayli uzak. Acaba yanlış mı düşünüyorum? Bir açıklama yaparsanız memnun olurum.

Lütfen yanlış anlaşılmasın, eleştirmek için değil öğrenmek için soruyorum. Zira ben de keçi gübresini kompostlaştırmağa çalışacağım.

Saygılarımla.

indomie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön