Konu: sümbül
View Single Post
Eski 05-02-2010, 23:32   #519
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi son06 Mesajı Göster
Bir şey sormak istiyorum, gördüğüm kadarıyla biz amatörlerin sümbülleri hiç bir zaman satın aldıklarımız gibi olamıyor. Ya bir hata yapıyoruz ya da bir şeyler eksik. sanırım bir profosyonel, kgursan cevap verebilir. belki de acele edip sıcaktan çiçekleri strese sokuyoruz.........
Sn son 06., Sayın hocam 100 biraz açıklamış, ben de ilave edyim. :

1. Önce sizler bitkileri zorluyorsunuz. Hadi aç artık!. Bak içerisi sımsıcak neden açmıyorsun? Aaa köklerini küçücük ayakkabıya sokmuşlar, sıkışmış ben ayırayım da rahat etsinler!? (Sn Asır ın yaptığı gibi). Toprağın kurumuş al sana her gün su!.

Bitkiyi rahat bırakın. Doğal olarak o (Bütün bitkiler) kendisini çevre koşullarına uydurur. Sıcaklık don ayarındaysa bekler, kökleri kuru ise kendini çeker, Sümbülün yetişeceği koşullar 5-15 oC cıvarıdır. Bu sıcaklıklarda siz üşürsünüz, ama ona birşey olmaz. Bu koşullara göre kendisini ayarlar ve zamanı gelince çiçeklerini çıkarır. Sn asır köklerini ayırırken zedelenmiş ise ve su dengesini tutturamaz bitki ve solgunlaşır, küser. Yeniden su alıp Turgor haline geçene kadar 1-3 gün geçer, bu arada yaprakları da su kaybetmeye devam etmektedir.
Efendim iyi beslensin diye BOL gübre verelim soğan iri olsun. Ama unutulan şu: Gübre tuz dur fazlası zaten nazik olan kökleri yakar. Nasıl yakar? Gübre köklerdeki suyu çekerek bitkiyi öldürür.

Sonuç olarak herşeyi zamanında yeterince yapmalı ve aceleci olmamalıdır.
Zamanı nedir? Sonbaharda (Ekim-Aralık) soğanları dikmelidir. Köklenmesi için biraz su ve 9 oC sıcaklık sağlamalıdır. Sıcaklık Donma seviyesine gelmeden önlem almalı ve soğanı donmaktan korumalıdır. (Yani soğanın üzerine sap, saman, yanmış çiftlik gübresi vs. kaplayıp donması engellenmelidir, veya içeri almalıdır.)

2. Diğer bir neden: Sümbül çiçekleri için soğanın çapı 5-6 cm (Çevresi 14-18cm) olmalıdır. Çiçek açtıktan sonra yaprakları çabuk sararmışsa soğan beslenemez ve küçülür. Aynı zamanda ana soğan (Toprak sıcaklıklarına bağlı olarak parçalanabilir ve küçük yavrulara ayrılabilir. her iki durumda da gelecek yılın çiçekleri küçülür. Artı soğan dinlenmesi esnasında (Yazın) uygun sıcaklıklarda depolanmazsa çiçek oluşumu olumsuz etkilenir.

İşte bütün bu olaylarda siz amatörlerin suçu yoktur. Büyük çiçekler için İri soğan (15/16) kullanacak, Zamanında dikecek ve köklendireceksiniz ve bitki istediği zamanda çiçek açacak siz sabırla bekleyeceksiniz.

Biraz uzun oldu. Hepinize kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön