Konu: sümbül
View Single Post
Eski 03-03-2010, 21:44   #589
hexus
Ağaç Dostu
 
hexus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-07-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 240
Arkadaşlar ilk yıl büyük çiçek veren sümbüllerinizin daha sonraki yıllarda çiçeğinin küçülmesi çiçek sayısının azalması ve de renginin daha açık tonlarda olmasının sebebi ; Hollanda ve Almanyada hibridize edilmiş sümbüllerin 3-4 yıl yetiştirildikten sonra piyasaya iri çaplı soğanlarının sürülmesi. Bu hibridize edilmiş sümbüllere uygulanan klasik yöntemi anlatım sizlere ; 1. yıl yetiştirilen sümbülün çiçek salkımı henüz daha yeni oluşurken kesiliyor ( sadece çiçek kısmı yapraklar kalıyor ) ve yapraklardan alınan enerjinin yumruda depolanması sağlanıyor. Ağustosa kadar düzenli sulama gübrelemelerle devam ediyor bu ta ki ağustos ayında üst yeşil aksam kuruyana dek. ( Sulama aralığı sıcaklıkların 25 C yukarısına çıktığında azaltılıyor ) Daha sonra soğanlar sökülüyor eski köklerden temizleniyor. Üzerindeki toprakla temas eden kabuk soyuluyor ( en fazla 1 kabuk ) . Ve Kurumaya bırakılıyor. Bu işlem 2-3 gün sürüyor soğanımız kuruduktan sonra , Fungusitle ilaçlanarak Nemsiz ve sıcaklığın 5-15 C olan güneş almayan havadar bir yerde saklanıyor. Burda dikkat edilmesi gereken husus Elma , Muz ..vb Ether gazı çıkartan meyvelerle birarada olmaması. Zira Ether gazı soğanlara zarar verecektir. 2. yıl peryodu için ; Ilıman bölgelerde Kasıma kadar daha soğuk olan iç bölgelerde ise Eylül Ayında dikim yapılıyor. Dikim yapılırken dikkat edilmesi gereken bir husus ise ekim derinliği vede toprak yapısı süzek ve organik madde içeriği yüksek bir toprak olmasına özen gösteriniz. 2. yıl aynı işlem tekrar ediliyor , yani çiçek oluşumuna izin verilmiyor. ikinci yıl , yeşil üst aksamın yoğunlaştığı ilkbahar döneminde Slow release fertilizer veya iyi yanmış hayvan gübresi kullanılıyor. Ağustos ayında üst yeşil aksam kahverengileştiğinde ve tamamen kuruduğunda soğanlarımızın sökümünü yapıyoruz. Oldukça irileşmiş olan bu soğanlar marketlerden aldığınız sümbüllere eşdeğer büyüklükte ve renkte çiçekler vermeye hazırdır.
Epey zahmetli vede çok eski bir yöntem. Bu işlemin içersinde birde Suni Seleksiyon denilen seçme işlemi var. Yani yetiştirdiğimiz sümbüllerden en iri olan soğanların seçimi. Şunu unutmamak gerekir ki iri soğan büyük çiçek salkımı oluşumunda etkin rol oynar.
Kolay gelsin

Not : Arkadaşlar yukarıda anlattığım işlemi yaparken mutlak suretle yavru soğanları ana soğanımızın enerjisini kullanacağından dolayı ayırmalıyız.


Düzenleyen hexus : 03-03-2010 saat 22:06 Neden: bilgi eklentisi
hexus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön