View Single Post
Eski 14-12-2006, 00:36   #24
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Çevreyi zehirleyene beraat

Çevreyi zehirleyene beraat
Bilim adamları, Tuzla'da bulunan zehirli varillerin çevreye ciddi zararlar verdiğini dile getirmişti.


Tuzla'da üzerinde çocukların oyun oynadığı, mahalleninin piknik yapıp hayvanlarını otlattığı araziye zehirli varil atmakla suçlananlar hakkında ibretlik karar: O tarihte bu suç, suç değildi. Herkese beraat

Türkiye'nin günlerce konuştuğu bir çevre katliamı, fıkralara konu olabilecek bir şekilde bitti. Tuzla'da çocukların oyun oynadığı, mahallelinin piknik yaptığı boş araziye, yüzlerce zehirli varili atarak çevreyi kasten kirletmekle suçlanan yedi sanık, 'yüklenen fiil, suç tarihi itibarıyla suç olarak tanımlanmadığı' için beraat etti.

Böylece olayla ilgili olarak bugüne kadar verilen tek ceza, varilleri oraya attıkları belirlenen iki kamyoncuya (Mehmet Suiçmez ve Ali Ayvenli) daha önce kesilen toplam 15 bin 700 YTL'lik para cezası oldu. Zaten olay da varilleri bölgeye attıktan sonra 'Vicdan azabına dayanamıyorum' diyen 'bir kamyoncu'nun ihbarıyla ortaya çıkmıştı.

Nisan 2006. Tuzla'nın Orhanlı Beldesi'nde bir ihbar üzerine başlatılan kazılarda, yaklaşık 640 varille atık poşetleri bulundu. Konu uzun süre kamuoyunda tartışılırken yetkililer, sorumluların cezalandırılacağını belirtti, bilimadamları zehirin çevreye büyük zarar verdiğini söyledi. Varilleri bölgeye attıkları belirlenen iki kamyoncuya para cezası kesilirken Gebze Cumhuriyet Savcılığı da Gebze'deki Unifar Kimya'yla ilgili soruşturma başlattı.

Savcılık soruşturmayı eylülde tamamladı ve Mehmet Suiçmez ve Ali Ayvenli'yle birlikte Unifar yetkililerinin de aralarında olduğu yedi kişiye yeni TCK'daki 'Çevrenin Kasten Kirletilmesi' suçundan beş yıldan az olmamak üzere hapis cezası istemiyle dava açtı. Gebze'de ağır ceza mahkemesi olmadığı için dava Kartal Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davanın dünkü duruşmasına sanıklar katılmadı.


'Orası atık dolu, faili bulamayız'

Duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Aker, sanıkların yargılandığı 'çevreyi kasten kirletme' maddesinin olay tarihi itibarıyla yürürlükte olmadığını söyledi. Bölgeye birden fazla kişi ya da kurumun bu tip atıkları bıraktığını vurgulayan Aker, failler konusunda da kesin ve net bir saptama yapılamayacağını belirtti.

Savcı Aker "Ülkemizde çevre konusunda toplum tarafından gösterilen hassasiyetin pratikte tam anlamıyla işlemlere yansımadığı anlaşılmış olup, kamu davasına konu olan eylemle ilgili idari yaptırımların uygulanması gerektiği görüşüne varılmıştır. Yetkili idari mercilerce idari yaptırımların uygulanması gerekir" dedi.

Mahkeme de 'çevreyi kasten kirletmek'ten yargılanan sanıklar Ali Ayvenli, Mehmet Suiçmez, Turan Yılmaz, Şerafettin Eyüpoğlu, Emine Özbek, Hüseyin Hilmi Özdal ve Mehmet Ferhat İlhan'ın eylemlerinin olay tarihinde suç olarak tanımlanmadığını belirterek, beraatlarına karar verdi. Adli emanetteki numuneler karar kesinleşince imha edilecek.


O 'meşhur' erteleme

Yedi sanığın beraat etmesinde 2005'te yürülüğe giren Yeni TCK'da bazı maddelerin uygulamasının 'Türkiye gerçekleri nedeniyle' iki yıl ertelenmesi etkili oldu. Cezası ertelenen maddeler arasında 'Çevreyi kasten kirletme' başlığının düzenlendiği 181. maddenin 1. fıkrası da vardı. Davada yeni kanuna göre ceza verilseydi, sanıklar en az beş yıl hapis cezası alacaktı. Maddenin son fıkrasında 'tüzel kişilerin' sorumluluğu durumunda faaliyet izni iptalinden, malların müsaderesine kadar varan tedbirler uygulanabilecekti. Eski kanunda böyle bir suç tanımlanmamıştı.


Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön