Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 19-12-2006, 18:19   #70
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Geçen sene benim de elime 4 adet phal geçmiş idi. dediğiniz gibi ıslak ve çok nemli olmalarına rağmen gayet sağlıklı idiler.

Ancak burdaki tek fark saf sphagnum yosununa ekili olmaları idi. böylesi bir şansınız var ise bu mümkün. ancak sphagnum birkaç sene sonra torfa dönüşür ise asidik özeliğini kaybetmektedir. ya sphagnumu değiştireceksiniz. veyahut da terkibini verdiğim substrat karışımına.

hep de yazdığım gibi bu işin mercedesi sphagnumdur. ancak bu yosunun da temini ve fiyatları malum. sphagnum asidik bir özelik sergiledikçe mantar küf ve çürüme hatta alg oluşumu bastırılır. sphagnum ağırlığının 20 katı kadar su tutma özeliğine sahip iken kökler de havadar kalır. ancak en geç 2 sene sonra sorun yaratabilir.

bendekileri o zamanlardaki diğer bir tür bitki için acil sphag. ihtiyacımdan başka bir toprağa ekmişdim. onun için uzun vadeli bir deneyimim olmadı.

bu bir müddet iyi giden sistem birden göçebilir. ancak altında durağan su bulundurmayı böyle açıklıyabiliyorum. böyle altında saksıyı ıslak hatta sulu tutabilen bir tavsiye diğer substratlar için okumadım bilmiyorum.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön