View Single Post
Eski 20-04-2010, 07:58   #18
balbay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Yumurta Kıyaslamaları

Kıyaslamalar değerlerini bir önce ki mesajımda verdiğim besi tavukları baz alınarak yapılmıştır.


Bıldırcın yumurtası özellikleri;

Tavuk yumurtasına göre boyutça 1/5 ile 1/10 oranında boyutlara sahip olduğu halde 5 kat fazla fosfor, 8 kat fazla demir, 6 kat fazla B1, 15 kat fazla B2 vitamini, 9 kat fazla protein içeriyor.

Dikkat bakla da olduğu gibi bıldırcın yumurtasında da yüksek fosfor bulunduğundan ve ayrıca yüksek protein miktarından dolayı boyutuna bakılarak Karamürsel Sepeti zannedilmeden tüketilmesi tavsiye edilir.

Kaz yumurtası;

Yenen yumurtalar arasında deve kuşundan sonra ki en büyük yumurta (ortalama 230 gr) olarak kabul edilir. Normal bir tavuk yumurtasının 3-6 katı büyüklüğünde dir. Kalori: 185 kkal, Lipit: 13.27 gr
Protein :13.87 gr, Karbonhidrat: 1.35 gr, Kül: 1.08 gr kıyaslamanız açısından bazı içerik değerleridir.

Ördek yumurtası;

Tavuk yumurtasının 2-3 katı büyüklüklerde (ortalama 80 gr), Kalori: 185 kkal, Protein :12.81 gr, Lipit: 13.77 gr, Karbonhidrat: 1.45 gr, Kül: 1.14 gr.

Dikkat; Ördekler özellikle pis sular dahil bataklıklar, kanalizasyon sızıntılı sular da yüzüyor, besleniyor ve denetimsiz olarak kafeslerine girip çıkıyorlarsa yumurtalarında ''Salmonella'' grubu mikrop bulunur. Bu da mide ve bağırsak sistemine zarar verdiği gibi tifo ve dizanteri gibi hastalıkların bulaşmasına sebep verir.

Bir çok ülke de satışı yasaktır. Ancak denetimli üretim yapılan çiftliklerin yumurtalarının satışı veya yumurta unu olarak kullanılmasına izin verilir. Ülkemizde ise Türk e birşey olmaz felsefesi geçerlidir.

Keklik-Üveyik-Tahtalı Güvercin-Çulluk-Sülün gibi av kuşlarının yumurtaları da ufak tefek farklılıklar gösterse de aynı içeriklere sahiptir. Ancak beslenme alışkanlıklarına göre protein, lipit, enerji, B vitamini içerikleri diğer yumurtalara göre yüksektir.

balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön