View Single Post
Eski 20-09-2010, 20:29   #2074
egetropical
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
sn. tamergulkaya çalışmalarızdan dolayı kutlarım. Goji çalışmaları sayanizde bilimselleşmeye başladı. 2 yıldır bir kaç üniversidede araştırma başlatılması için ugraştım. Aslında bitkilerin araştırma işleri 4-5 yıl sürüyor.biraz daha beklemek gerekiyor.
bizim 2007 yılında büyük bir heyacanla başladığımız bu amatörce bitki yetirirme işi bu noktalara geldi. daha yolun başındayız.
2007 yılında sadece goji adını ve ne işe yaradığını duydugumuzda bir çoğumuz bende dahil, yok canım bu kadarda olmaz derken buğun ana işimiz haline geldi.
ilk olarak 100 tohum bulduğumda çok sevinmiştim. lycium barbarum, lycium chinense adlarını öğrendiğimizde elimizdeki tohumlar ne diye araştırıp lycium chinense olduğunu ögrendik.
bu güne baktığımda daha çok ögreneceğim şey varmış. önce melezleme yöntemiyle hazırlanan cultür türü no.1 şimdidee hibrit türler.
o dönem tohum tederik işini üslenen karınca, mahon, ve adını hatırlamadığım arkadaşlarıda burdan anmak istiyorum. sağolun.

Goji yetiştirme işinde elde ettiğimiz tecrübeleri en güzel meyvelitepe ve tamergülkaya çok güzel özetliyor.
benim gözlemlerim ise,
tohumdan üretimde açılmalar görülüyor. gerekli anaç bahçeleri hazırlandıktan sonra çelik veya doku kültürü ile çogaltmak lazım. ( aynı hafta sattığım müşterileri aradım Ankarada veysel bey ve antalyadan nejat bey her hafta 2 avuç meyve alırken İzmirde bir çok arkadaş haziran ve teemuz ayında meyve aldık ondan sonra bir şey yok. gerçi bu günlerde tekrar çiçeklenme var.)
Benim bahçem deniz seviyesinden 20 metre yüksek. 500-1500 metre arasındaki yüksekliteki arkadaşlar şanslı onlarda sorun yok. eskifocada fidan verdiğim kenan bey liman yanınıdaki evine ( deniz seviyesine) diktiği fidandan meyve alırken toprak yapısı kötü olan cezaevi yanındaki fabrikasının bahçesinde az miktarda meyve aldı. fabrikasının bulunduğu koyda sürekli sert rüzgar var.

Kimyasal gübre formulü ise 10-10-20 +me tabi organik gübre takviyesi şart. Gojinin yetişmesi kolay, ancak saksıda yetiştirmek söylendiği kadar kolay değil.
hava sıcaklığının sürekli 35 derecenin üzerinde olması durumunda çiçek döküyor veya çiçek açmıyor.
haziran sonunda benim gojiler.
Name:  goji egetropical1.jpg
Views: 4716
Size:  69.3 KB , Name:  goji egetropical2.jpg
Views: 2623
Size:  53.4 KB

egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön